Problémy s alkoholem

Způsoby odmítání a způsoby zvládání závislosti v přehledu


Kategorie: Problémy s alkoholem 
22.únor 1999
Způsobů zvládání touhy po alkoholu jsme uvedli třináct stejně jako jsme uvedli třináct způsobů odmítání.

Pozorný čtenář najde mezi způsoby odmítání a zvládání psychické závislosti určité podobnosti, což usnadňuje zapamatování.

Jak odmítat drogy a alkohol
Jak zvládat psychickou závislost
1. Rozpoznání rizikových situací (např. nebezpečný známý, restaurace). 1. Rozpoznání psychické závislosti v převlecích (např. “pro jednou si nic nestane”).
2. Vyhnutí se rizikové situaci, nevhodné společnosti, nebezpečnému prostředí. 2. Vyhnutí se na příjemným vzpomínkám na alkohol.
3. Nereagovat na nabídku a jít pryč. 3. Nereagovat na nebezpečné myšlenky. Pasivně je pozorovat, zaujmout postoj diváka, uvolněného pozorovatele.
4. Gesto odmítnutí (zavrtět hlavou apod.) a odejít. 4. Gesto nebo symbol abstinence (deník z léčby, ametyst nebo jiný podle symbol vlastní volby).
5. Prostě říci NE! 5. Prostě vydržet.
6. Vysvětlit odmítnutí. Např. “Nechci ze zdravotních důvodů.” 6. Vysvětlit sobě proč abstinuji. Připomenout si výhody abstinence či při ohrožení nevýhody alkoholu nebo drog.
7. Nabídnutí lepší možnosti druhému. “Mohli bychom zajít na výstavu.” 7. Nabídnutí lepší možnosti sobě: nealkoholický nápoj, udělat si radost, relaxace, jóga, koupel, sauna, příroda, spánek, léčivé rostliny atd.
8. Odmítnutí a převedení řeči jinam: “Nechci. Co je u vás nového?” 8. Převedení myšlenek jinam: práce, kutilství, hudba, četba, jídlo, kultura atd.
9. Odložit nabídku a tak odmítnout. 9. Odložit úvahy “Jak vydržím abstinovat celý život?” Zásada Anonymních alkoholiků abstinovat právě dnes, zítra zase dnes a další dny stejně.
10. Opakovat odmítnutí (porouchaná gramofonová deska - např. opakovat “nechci!”... “nechci!”...”nechci!”). 10. Opakovat formuli autogenního tréninku nebo sankalpy v józe (“Žiji zdravě”, “Střízlivost je výhodná” apod.).
11. Protiútok jako odmítnutí. Např. “Raději se starej o sebe!” 11. Protiútok proti psychické závislosti. Vyvolat opačné, bezpečné a zdraví pomáhající myšlenky.
12. Odmítnutí jednou provždy: “Já už nepiju” nebo “s alkoholem jsem skončil”. 12. Definitivní přijetí abstinence jako samozřejmosti a trvalého stavu.
13. Odmítnutí jako pomoc: “Nechci a ty toho nech, dokud je čas.” 13. Pomoc vyhledat a přijmout (skupina, Anonymní alkoholici, terapeut) či pomáhat při léčbě druhých.
Abstinenci zdar!  
Autor: Prim. MUDr. Karel Nešpor, CSc.