Problémy s alkoholem

Proč životní styl ?


Kategorie: Problémy s alkoholem 
22.únor 1999
S lidmi závislými na alkoholu se setkáváme mnoho let. Není náhodou, že se mezi nimi častěji vyskytují lidé s určitými zaměstnáními.

Jak změním svůj způsob života?
Časté poruchy životního stylu
Zásobárna radostí
Potřebujete hodně silných podnětů nebo ne?
Zdánlivě nevýznamná rozhodnutí - pozor na ně!
Aktivity, které jsou neslučitelné s alkoholem
Zásadní změna prostředí

Co myslíte, že může mít společného stavební dělník pracující daleko od domova a od rodiny, lékař, policista, číšník, pracovník zahraničního obchodu, zdravotní sestra, podnikatel a novinář? U všech těchto zaměstnání se spojuje zátěž (daná odpovědností, rizikem, osamělostí, směnným provozem atd.) a snadná dostupnost alkoholu. Tam, kde to není vyváženo zdravým způsobem života, vzniká nerovnováha. To už dávno pochopily velké americké firmy, jež pro své zaměstnance organizují rozsáhlé preventivní programy. Možná patříte k lidem s nevyváženým životním stylem i vy. Pokud ano, důkladně si tuto kapitolu přečtěte. Lepší životní styl prospěje nejen vašemu zdraví, ale budete se cítit spokojenější. I to je pro překonání problémů s alkoholem důležité.

Jak změním svůj způsob života?
Pan A měl narozeniny a strašně se opil. Další den ho bolela hlava a bylo mu špatně. Rozhodl se, že začne jinak. Bude denně cvičit, chodit spát bude v deset hodin, jíst bude jenom zdravá jídla, přestane kouřit a nikdy se nebude rozčilovat. Po týdnu ale zjistil, že dodržovat všechna zmíněná pravidla přesahuje jeho síly. Napůl bezradně, napůl pochybovačně se ptal: “Dá se způsob života vůbec změnit?”

Milý pane A, taková zásadní změna způsobu života je možná na dovolené, v lázních nebo když člověk nastoupí ústavní léčení. V normálních životních podmínkách je obtížnější. Navrhuji vám, abyste ve svém životě zavedl nějakou menší změnu. Teprve až se osvědčí a upevní, zavádějte změny další. Vím, že po návratu z práce jste unavený, nervózní, hodně kouříte a hodně pijete. Co kdybyste zkusil jít kus cesty z práce pěšky nějakou klidnou částí města? Až se vám tato 15 až 20minutová procházka osvědčí, uvažujte o dalších vylepšeních životního stylu. Třeba byste si po návratu domů mohl na deset minut zacvičit relaxaci nebo jít pod sprchu. A o víkendu by mohl následovat výlet s rodinou do přírody. Opakuji však “Měnit způsob života bývá snazší pomalu.

“To myslíte třeba, že by pro začátek stačilo jít si jednou týdně zaplavat?” zeptal se pan A.

Ano, myslím právě toto.

“Vám, se to řekne měnit životní styl pomalu?” řekla paní B a hned pokračovala: “Já už jsem tak akorát na zhroucení!”

Možná je váš životní styl v takovém nepořádku, že vyžaduje zásadní změnu. Schválně, o kterou poruchu životního stylu by se u vás mohlo jednat?

Časté poruchy životního stylu
Přešponovaný životní styl. Chcete toho stihnout příliš moc. Máte svůj program tak moc nabitý a nic nestíháte.

V tom případě zbytečně nespěchejte, vyhýbejte se stavům vyčerpání, nepřibírejte si další povinnost, dokud nevypustíte jinou nejméně tak časově i jinak náročnou, nechtějte všechno udělat sama a o práci se rozdělte, nechávejte si časovou rezervu na nepředvídané komplikace. To nejdůležitější nakonec: Odpočinek si plánujte stejně zodpovědně jako důležité pracovní úkoly. Jenom mimochodem dodávám, že jsem napsal také knihu “Závislost na práci”.

Rizikový a stresující životní styl. Rizikový a stresující životní styl se týká lidí, kteří se nacházejí v těžké situaci nebo vykonávají rizikové a stresující zaměstnání (policisté, servírky, pracovníci kasin, ale i vedoucí pracovníci velkých firem a bank, zdravotníci, politici nebo novináři). Problémem není tedy ani tak nadbytek práce, ale její charakter.

Uvažujte o tom, jestli máte na to, uvedenou práci dlouhodobě vykonávat, nebo jestli by bylo lepší si najít něco klidnějšího. Určitě byste se měla naučit nějakou relaxační techniku a hlavně ji používejte pravidelně. Máte-li někoho, komu se svěřit, jste ve výhodě a stres zvládnete lépe.

Chaotický životní styl. Pro chaotický životní styl je typické nepředvídané střídání období mimořádného vypětí a naprosté nečinnosti. To může být dáno zevními okolnostmi práce (příprava na zkoušku, termínovaná práce) nebo sklonem nechávat věci na poslední chvíli.

Nedovolte, aby vás spěch připravoval o radost z práce nebo dokonce zvyšoval riziko úrazu. Rozdělte si naléhavé záležitosti na ty, které skutečně spěchají, a na ty, které mohou počkat. Těmi méně naléhavými se v situaci, kdy nemáte čas, vůbec nezabývejte. Určitě si pořiďte diář a používejte ho a plánujte do něj práci i odpočinek. Dbejte na rovnoměrnější rozložení a větší rovnováhu.

Neradostný životní styl. Ten je naplněn nepříjemnými povinnostmi a schází v něm nějaké radosti a potěšení. Takový člověk často lopotně pokračuje do okamžiku, kdy jeho trpělivost přeteče, pak udělá hloupost, je zaplaven výčitkami svědomí, v neradostné lopotě zas pokračuje, dokud jeho trpělivost zase nepřeteče.

Neodkládejte i drobná potěšení na neurčito, až na ně “bude čas”. Nevyžívejte se v mučednictví a trpitelství a nevyvolávejte v druhých pocity viny. Uberte nepříjemných povinností a přidejte drobných radostí. Mějte potěšení i z maličkostí, které si můžete obstarat sama.

Nastražený životní styl. Takový člověk předpokládá, že mu chce každý ubližovat. O druhých lidech smýšlí zásadně špatně.

Jednání ze strany druhých lidí může také souviset s tím, jak se k nim chováte vy. Zkuste změnit své chování a po nějakém čase posuďte, jak se tato změna projevila ve vašem okolí. Při dosahování mnoha cílů často víc prospívá spolupráce než soupeření. Více uvažujte o motivech a pohnutkách druhých lidí a uberte vztahovačnosti.

Prázdný životní styl. Pro něj je typická nuda a prázdnota. Dočasně prázdný životní styl může vyvolat např. nezaměstnanost nebo nemoc.

V takové situaci nepodceňujte práce, které by vás dříve nenapadlo dělat. I když vás k tomu nikdo nenutí, vstávejte v určitou dobu, čas si rozvrhněte a svůj rozvrh dodržujte. Uvažujte o dobrých možnostech, které vám daná situace poskytuje. Můžete např. rozvíjet své zájmy, pomoci blízkému člověku, studovat atd.

Zásobárna radostí
Lidé, kteří mají problémy s alkoholem, jsou někdy velmi snaživí a pracovití. Pití je pro ně často jednou z mála věcí, kterou zdánlivě dělají pro sebe (víme, že ve skutečnosti si tak škodí). Pro takové lidí přestat pít zároveň znamená najít si lepší a bezpečnější zdroje radostí. “Musím” (povinnosti) v jejich životě by se měly dostat do rovnováhy s “chci” (tedy potěšeními a zálibami).

Na kousek papíru napište 20 i více věcí, které vám v životě mohou udělat radost. Kartičku papíru mějte při ruce. Když budete cítit, že toho na vás život nakládá přespříliš, vyberte ze své zásobárny radostí tu, na kterou máte právě chuť. Pro zajímavost a inspiraci nabízím:

Zásobárna radostí pana A:

  • Koupel nebo sprcha
  • Reprodukovaná hudba
  • Křížovka
  • Popovídání si se známým, který má také zahrádku a rozumí tomu
  • Práce v domácí dílně
  • Něco dobrého si uvařit a pak si na tom pochutnat
  • Masáž
  • Sauna
  • Plavecký bazén
  • Knížka
  • Jednou se pořádně vyspat
  • Výlet za město
  • Šachy
  • Pustit si kazetu s nahranou relaxací
  • Koupit si nějakou drobnost
  • Jít s manželkou do kina (bez dětí)
  • Sex
  • Hrát si s klukem se stavebnicí
  • Zajít do knihovny
  • Fotografování a vyvolávání filmů
  • Cestování
  • Koupit si něco na sebe nebo do dílny
  • Kutilství
  • Zacvičit si
  • Jít s klukem ven (do ZOO, hrát s míčem nebo jezdit na kole)
  • Chytat na krátkých vlnách vzdálené stanice
  • Napsat kamarádovi
  • Pustit se do řešení nijakého zajímavého pracovního problému
  • Práce s počítačem

Potřebujete hodně silných podnětů nebo ne?
Psychologové zjistili, že lidi lze zhruba rozdělit na ty, kteří potřebují hodně silných podnětů a na ty, kterým stačí málo a slabších. Mezi lidmi, kteří mají problémy s alkoholem nebo jinými drogami, patří více těch prvních, tedy těch, kteří potřebují mnoho silných podnětů. Pokud mezi ně patříte i vy, přemýšlejte, jak si je opatřit. Pan A si je ve svém seznamu “zásobárna radostí” potrhl červeně. Které z nich to byly, si asi snadno domyslíte. Udělejte to také tak.

Zdánlivě nevýznamná rozhodnutí - pozor na ně!
Paní B pozvala její známá Jarka na návštěvu. Paní B ji dobře znala. Jarka je rozvedená, žije sama a hodně pije. Při takových návštěvách se většinou společně přiopily a pak si Jarka stěžovala na všechny křivdy, které ji v životě potkaly. Přijmout pozvání nebo nepřijmout? Paní B si uvědomila riziko. Kdyby na návštěvu šla, možná by neodolala a v pití by pak mohla pokračovat další den s velmi nepříjemnými následky. Rozhodnutí jít na takovou návštěvu by bylo jen zdánlivě nevýznamné. Ve skutečnosti by mohlo paní B značně poškodit. Proto paní B zdvořile, ale pevně odmítla. I to bylo zdánlivě nevýznamné rozhodnutí, ale rozhodnutí dobré. Uchránilo paní B před spoustou zbytečných nepříjemností. Prospěla jím sobě i paní Jarce, která se možná časem naučí místo sebelitování žít rozumněji.

Aktivity, které jsou neslučitelné s alkoholem a napomáhají překonání problémů s pitím
Pan A je dobrý pozorovatel. Všiml si, že když se věnuje určitým činnostem, nepije vůbec, nebo jen velmi málo. Některé činnosti se s pitím alkoholu neslučují. To, že se jim věnuje, mu pomáhá nepít. Patří sem práce s počítačem, luštění křížovek, procházka se psem, hraní si s dětmi a návštěva lidí, kteří nadměrné pití nesnášejí.

Vážený čtenáři, nemyslím, že byste musel pana A v tom všem napodobovat. Postačí, když se zamyslíte nad vlastními aktivitami, které nejdou s alkoholem dohromady. Nedávno jsem dostal lístek od paní B. Psala, že od té doby, co přestala pít, “zuřivě plete”. “Je to normální, pane doktore?” “Ale ano, paní B, je to úplně normální.”

Zásadní změna prostředí
Můj přítel, který vede středisko jógy v Itálii, mi vyprávěl následující příběh. Obrátil se na něj jeden mladík, který začal brát drogy a zapletl se světem zločinu. Žádal o pomoc. Přítel mu pro první dobu nabídl pobyt v jejich středisku na venkově. Tam překonal mladík nejhorší počáteční období. Pak mu onen přítel doporučil, aby se odstěhoval na jisté velmi vzdálené místo. Rodičům mladíka, kteří byli vlivní a bohatí, doporučil, aby syna na novém místě nijak nepodporovali. Syn tak musel spoléhat na vlastní síly. Tento nezvyklý a zdánlivě tvrdý přístup pravděpodobně zachránil mladíkovi život. Zásadní změna prostředí je vhodná zejména tam, kde by se jinak člověk obtížně odpoutával od nevhodné společnosti, pijácké party atd. O užitečnosti takové změny existují vědecké důkazy. Změna prostředí (zejména odstěhování se do jiné země) je ale psychicky náročná. Znamená to např. vytvořit si zcela nový okruh přátel a známých, zorientovat se v místních poměrech, zvládat nezvyklé situace. Někdy se to ale vyplatí.

Často ovšem dělají lidé, kteří mají problémy s alkoholem, následující chybu: Domnívají se, že za jejich problémy může zaměstnavatel, manželka, okolí. Ukvapeně změní zaměstnání, manželku, nebo obojí a jsou překvapeni, že svůj problém přenesli do nového zaměstnání nebo do nového vztahu. Spíše si tak pohoršili než polepšili. V tomto případě by udělali mnohem lépe, kdyby se soustředili na překonání problému s alkoholem, což by možná většinu jejich problémů automaticky vyřešilo.

Autor: Prim. MUDr. Karel Nešpor, CSc.