Medicína

Hodný a zlý stres


Kategorie: Problémy s alkoholem 
22.únor 1999
Do mé ordinace přichází přepadlý a nemocný člověk. Přijímali jsme ho v těžkém stavu a mohl zemřít.

Hodný stres
Je dobré se hýbat
Výhody přiměřeně intenzivní tělesné práce a cvičení
Výhody a nevýhody některých tělesných aktivit
Protistresová strava
Otevřít se
Relaxace - přirozený opak stresu
Jóga
Dobré mezilidské vztahy
Opatřit si potřebné informkace a zvládnout potřebné dovednosti
Zájmy a záliby
Odborná pomoc
Mirkova protistresová kúra

 

Je jasné, že chce někomu, ale především sobě, vysvětlit, co se to vlastně stalo. Začíná hovořit o svém životě a popisuje velké nároky, kterým byl vystaven. Na pozadí jeho příběhu tuším nevyslovenou otázku: “Co jiného jsem mohl dělat než pít?”

Mám pro své pacienty pochopení. To ale neznamená, že s nimi vždy a ve všem souhlasím. Proti nadměrnému stresu se toho dá udělat velmi mnoho. Ale i nedělat nic, by bylo lepší než pít. Alkohol v těžkých životních situacích oslabuje schopnost správně se rozhodovat, zatěžuje játra, mozek, oběhový systém i další orgány, a stres tak jen zvyšuje.

Hodný stres
Asi nejlepší překlad anglického slova stress je zátěž. Přiměřená duševní nebo tělesná zátěž nejenže člověku neškodí, ale naopak prospívá. Odborníci někdy označují “hodný” stres výrazem eustres. Většina lidí rozumí slovem stres “zlý” stres, tedy zátěž příliš silnou nebo trvající příliš dlouho. Proti zlému stresu se, milý čtenáři, můžete účinně bránit. V této kapitole budeme společně přemýšlet o tom, jak.

Je dobré se hýbat
Paní B se strašlivě pohádala se svojí matkou. Protože se cítila silně rozrušená i druhý den, vzala si s sebou do práce jakési tabletky. Její kolegyně Milena nad jejími tabletkami zavrtěla hlavou: “Já, když se naštvu, tak vezmu hadr, vytřu celej kvartýr a jsem dobrá.” Pak Milena ještě prohodila cosi o hnusné chemii, čímž paní B dopálila ještě více.

Paní B, pozor! Milena není hloupá. Lékař by vám řekl jinými slovy něco velmi podobného. Návykové léky jsou pro člověka se sklonem k závislosti na alkoholu mimořádně nebezpečné a snadno by si na ně mohl vytvořit návyk. Navíc tělesná námaha při práci nebo při sportu spaluje látky, které se při stresu v těle uvolnily. Tělesné cvičení nebo tělesná práce také prokazatelně snižují úzkosti a deprese. Mohou tak člověka dobře a bezpečně přeladit.

Výhody přiměřeně intenzívní tělesné práce a cvičení

  • Mohou snížit úzkosti a deprese
  • Mohou pomoci se odreagovat při hněvu a rozčilení
  • Při pravidelném provozování zvyšují kondici a zdravé sebevědomí
  • Pomáhají vytvářet zdravý životní styl
  • Usnadňují relaxaci (uvolnění). Ta se někdy dostavuje samovolně po předchozí tělesné aktivitě.
  • Mohou vyvolat pocit libosti (euforii). Uvádí se, že libé pocity vznikají tím, že se v mozku vylučují látky zvané endorfiny.
  • Zdravá a přiměřená námaha nebo vhodné cvičení jsou součástí prevence nebo léčení mnoha nemocí (obezita, cukrovka, vysoký krevní tlak, některá onemocnění pohybového systému, duševní poruchy atd.)
  • Přiměřené cvičení posiluje imunitní systém a zvyšuje celkovou odolnost.

V následujícím přehledu nejen pro paní B, ale i pro vás, milý čtenáři, uvádím v přehledu výhody a nevýhody některých tělesných aktivit.

Výhody a nevýhody některých tělesných aktivit
Chození, turistika atd. Je moderní, nenáročná na vybavení. Prospívá páteři, posilují se tak krátké svaly s úpony na obratlech. Dá se při ní vést povídat, přemýšlet, obdivovat přírodu nebo poznávat zajímavá místa. Nevýhody nemá skoro žádné, pokud nepovažujete za nevýhodu, že člověk občas zmokne. Snad jen ve velkoměstech může dát trochu úsilí najít klidné zákoutí nebo park k příjemné procházce.

Běh a poklusávání prokládané chůzí (jogging). Je vydatnější než chůze. Poměrně nenáročné na vybavení. Nevýhody: S ohledem na klouby je lépe běhat po měkkém podkladu v lese, v parku nebo na běžecké dráze, což není vždy možné. Pozor na rozumné dávkování a jen postupné zvyšování zátěže. Samozřejmě při běhu, hlavně v terénu, je na místě určitá opatrnost.

Plavání v bazénu i v přírodě. Je všestranné a procvičí tělo, aniž by se při tom nadměrně zatěžovaly klouby, proto se často doporučuje i u onemocnění pohybového systému. Nevýhody: Ne každý má blízko do bazénu, nebo má vlastní bazén na zahradě. Plavání v přírodě je krásné, ale vyžaduje opatrnost.

Cyklistika. Kol horských i jiných u nás utěšeně přibývá. Cyklistika je šetrná pro klouby, je zajímavá a dá se tak projet v poměrně krátké době kus cesty a leccos zajímavého poznat. Nevýhody: Náročnější na vybavení. K němu by rozhodně měla patřit i helma. Cyklistických stezek u nás není mnoho, alespoň si tedy vyberte trasu, kde není velký provoz. Na místě je opatrnost.

Kondiční gymnastika, aerobic, strečink apod. Dá se cvičit doma, když máte právě chuť, můžete to spojovat s hudbou, cvičit o samotě i s druhými lidmi. Nevýhody: Pokud se provádí správně v čistém a bezpečném prostředí, má minimální nevýhody.

Lyžování, bruslení, vodáctví. Všichni víme, že to jsou hezké a zajímavé sporty. Nevýhody: U nás jsou bohužel vázané na určité roční období a poměrně náročné na vybavení (pokud vám bankovní konto nedovoluje vydat se za sněhem v červenci a železné zdraví sjíždět Vltavu v únoru).

Kolektivní sporty (fotbal, košíková, volejbal, hokej...). Rozvíjejí schopnost spolupracovat s druhými, jsou zajímavé, někdy i vzrušující. Nevýhody: V zápalu boje někdy lidé zapomínají na opatrnost. Nedají se provozovat kdykoliv. Samozřejmě např. fotbalisté provozují i doplňkové sporty.

Tenis, stolní tenis. Hezké sporty náročné na pohotovou reakci a soustředění. Nevýhody: Poněkud náročnější na vybavení. Většinou vyžadují partnera, leda by chtěl někdo cvičit údery o zeď.

Jóga. Kombinuje cvičení a relaxaci, soustředění na vlastní pocity umožňuje cvičení dobře přizpůsobovat osobním potřebám, procvičuje i soustředění. Učí lépe poznávat tělo i vlastní psychiku. Nevýhody: Minimální, pokud se zvolí správná kombinace cviků podle vašich potřeb. Pokud kombinujete jógu s jiným cvičením nebo sportem, zařazujte jógu po nich.

Tělesná práce. Práce může být užitečná, dávat pocit smysluplnosti, člověk si tak může přivydělat, nebo zlepšit vztahy (třeba tím, že vytře podlahu). Např. práce na zahradě patří k tradičním koníčkům Britů, Japonců i mnoha dalších národů. Nevýhody: Práce může být někdy jednostranná nebo monotónní, proto je dobré různé činnosti střídat, případně práci kombinovat s vyrovnávacím cvičením nebo s relaxační technikou.

“Ale ...” čili Varování. Na konec přece jen menší varování. Lidé, kteří nadměrně pijí, mívají spoustu starostí a nemusí být dost pozorní. To někdy vedlo k zbytečným úrazům, i když tito lidé nepili. Buďte proto, prosím, při sportu i při práci opatrní.

Protistresová strava
Jistě jste si, milí čtenáři, povšimli, že po některém jídle se člověk cítí “jako po výprasku”, kdežto jiné jídlo dává pocit síly a energie. V prevenci stresu jsou důležité potraviny nebo nápoje obsahující vitamín C, např. papriky, černý rybíz, další druhy ovoce, čerstvá zelenina, šípkový čaj, některé ovocné šťávy. Pro nervový systém a játra jsou pak důležité vitamíny skupiny B. Těchto vitamínů bývá v těle lidí, kteří nadměrně pijí, nedostatek. Britští výrobci dokonce uvažovali o tom, že budou vitamín B přidávat do whisky, aby jim jejich zákazníci předčasně neumírali, a nepřipravovali je tak o zisk. K přirozeným zdrojům vitamínu B patří celozrnné výrobky (grahamův chléb, placky z celozrnné mouky, atd.), ovesné vločky, hnědá rýže (u nás rýže natural), luštěniny a ořechy. Pro zajímavost ještě uvedu, že o potravinách obsahujících karoten (zejména mrkev a špenát) se tvrdí, že zpomalují stárnutí.

Varovat je naopak třeba před potravinami obsahujícími nadbytek živočišných tuků. Vepřové sádlo se ve vyspělých zemích používá dnes prakticky výlučně k průmyslovým účelům. Vhodné není ani tučné maso nebo nadbytek másla. Vejce obsahují nezdravý cholesterol, ale na druhé straně vitamíny skupiny B. Příliš sladká jídla jako různé zákusky nebo oplatky vedou ke kolísání krevního cukru, což může vyvolat pocit hladu krátce po jídle a podle některých odborníků i určitou psychickou nerovnováhu.

Šlágrem světové dietetiky jsou naopak nestravitelné zbytky neboli vláknina. Tyto látky se z trávicího systému nevstřebávají a opouštějí ho zhruba ve stejném stavu, v jakém se do něj dostaly. Zpomalují tak vstřebávání cukrů a tím brání prudkým výkyvům hladiny cukru v krvi. Navíc vláknina urychluje průchod potravy střevem a je prevencí nádorů tlustého střeva. Mezi potraviny s vysokým obsahem vlákniny patří opět výrobky z celozrnné mouky, luštěniny, zelenina, brambory, ovesné vločky.

Vaření, jak známo, patří k ušlechtilým zálibám. Pro vaše zdraví, pro vaši peněženku, i proto, abyste přestali pít, je lépe něco si uvařit než chodit do hospod, kde podávají alkoholické nápoje. Navíc ne v každé restauraci by člověk našel na jídelníčku jídla odpovídajících zdravé výživě. Až budete mít uvařeno můžete samozřejmě pozvat ke stolu rodinu nebo přátele. Ať mají z vaší kuchařské tvořivosti požitek i oni. Potom si můžete posedět při šálku dobrého čaje nebo kávy.

Otevřít se
Paní B se v životě naučila cosi vynikajícího. Když ji něco trápí, když má z něčeho strach, nebo když ji něco rozčílí, umí “to ze sebe dostat”. Dokáže si o svých pocitech promluvit, případně píše teskné básně a ty pak zamyká do tajné skrýše. Mohla by také kreslit, vyplakat se, vykřičet své trápení nebo použít techniku “vnitřního ticha”, která je popsaná v kapitole o józe.

Zvláště cenné bývá promluvit si s lidmi, kteří podobnou obtížnou situaci překonali nebo překonávají. Na tom je do značné míry také založena skupinová psychoterapie nebo práce v terapeutické komunitě.

Možná to někoho překvapí, ale existují důkazy o tom, že odolnost vůči stresu zvyšuje i smysl pro humor.

Relaxace - přirozený opak stresu
Jistě znáte ten příjemný pocit slastné únavy, který se někdo po těžší práci dostaví sám od sebe. Je ale velká výhoda, když si relaxaci dokážete navodit kdykoliv a podle svého přání. Právě k tomu slouží relaxační techniky. Výsledný stav navozený různými relaxačními technikami je v mnoha ohledech podobný. Změny, které relaxace v těle vyvolává, jsou opakem stresu. V německy mluvících zemích a také u nás je rozšířený autogenní trénink, v anglicky mluvících zemích se praktikuje Jacobsonova progresivní relaxace, ve Francii a Španělsku sofrologie, po celém světě pak relaxační techniky převzaté z jógy. Hezkou a poměrně snadnou relaxační techniku najdete v dodatku o józe, tam také hledejte další informace o relaxaci. Relaxační techniku se můžete naučit zpaměti, nebo si ji namluvit na magnetofonovou pásku a pouštět si ji. Na trhu jsou také nahrané relaxační postupy různé kvality.

Jóga
Správně prováděná jóga v sobě spojuje výhody relaxace a tělesného cvičení do jednoho prolínajícího se vcelku. Základní kurs jógy spolu s informací o tom, jak může jóga pomáhat lidem, kteří mají problémy s alkoholem uvádím v dodatku. U lidí, kteří pravidelně cvičí jógu, prokázali odborníci nižší spotřebu alkoholu, cigaret i jiných návykových látek. “Nejsem přece blázen, abych se stavěl na hlavu,” řekl si možná v této chvíli některý čtenář. Ubezpečuji vás, že o stavění se na hlavu vůbec nejde. Podobné cviky v našem kursu jógy ani neuvádíme. Jógová cvičení se dají snadno přizpůsobit lidem v dobré i v méně dobré kondici a také lidem s různými zdravotními omezeními.

Dobré mezilidské vztahy
Člověk už od pravěku žil ve smečkách. Ocitnout se sám v divočině, znamenalo ohrožení života. I v dnešní civilizované době to, že je člověk ve své “smečce”, tedy mezi lidmi, kterým může důvěřovat, dává pocit bezpečí. V odborné terminologii se tomu říká síť sociálních vztahů a bude o tom ještě řeč.

Opatřit si potřebné informace a zvládnout nutné dovednosti
Tuto zkušenost prožil snad každý. Když člověk nastupuje do nového místa, většinou se obtížně vyzná a někdy dělá i zbytečné chyby. Po čase si ale zvykne, naučí se potřebné a jeho výkonnost prudce roste. Zvyšuje se i sebejistota. Informace o překonávání závislosti, které potřebujete, najdete například v této knize, věřím, že i v tom budete úspěšní.

Zájmy a záliby
Pokud je to možné doporučuje se vést jasnou hranici mezi zaměstnáním a stresující profesí. Záliby, které nesouvisejí se stresujícím zaměstnáním, umožní lepší obnovu sil.

Odborná pomoc
V západních zemích, zejména v USA, je naprosto běžné, že člověk, který má třeba mírné problémy, vyhledá psychologickou nebo psychiatrickou pomoc. Psychoterapie, neboli léčba psychologickými prostředky, se v těchto zemích stala běžnou součástí životního stylu.

Mirkova protistresová kúra
Kamarád pana A Mirek prožil v krátkém časovém období mnoho těžkého a nepříjemného. Přesto si uchoval dobré zdraví i duševní rovnováhu a těžkou situaci zvládl. Pan A věděl, že Mirek žije rozumným způsobem života, že pravidelně cvičí a vyhýbá se nadměrnému pití. Věděl také, že Mirek se dokáže prosadit, ale také přizpůsobit nové situaci. Po té, co mu zemřela manželka, se naučil rychle a dobře vařit. Pan A. jednou Mirkovi řekl, že obdivuje, jak dokázal těžké období v životě překonat. Mirek odpověděl: “Víš, důležité je držet se dobrých věcí, které se člověku pomáhají. U mě to byl sport, brácha, na kterého je spoleh, a samozřejmě i dobří kamarádi, jako ty. Víš, že taky skoro nepiju. Když mi bylo úplně nejhůř, našel jsem si v telefonním seznamu nějaké číslo, kam se dá v krizi volat. Dokonce jsem tam pak dvakrát nebo třikrát zašel, docela mi pomohli.”

Autor: Prim. MUDr. Karel Nešpor, CSc.