Medicína

Jak zvýšit své sebevědomí ?


Kategorie: Problémy s alkoholem 
22.únor 1999
.

Rozlišujte mezi sebou a svým problémem
Rozpoznejte a pojmenujte silnou stránku své osobnosti
Někomu pomoci
Co umím, co dokáži
Péče o zevnějšek
Uvědomování si těla
Držení těla
Schránka pokladů
Rozdělit si velké cíle na menší
Vychytání a zkoumání kritických myšlenek vůči sobě
Sebevědomí a přizpůsobivost
Co vlastně zvyšuje sebevědomí?
Co když si nechci sebevědomí zvyšovat?

 

Zdravé sebevědomí vám pomůže v mnoha směrech. Jistý slavný terapeut napsal, že aby se člověk mohl změnit, musí se dokázat přijmout. Cítíte-li, že lepší sebevědomí prospěje i vám, věnujte pozornost následujícím postupům.

Rozlišujte mezi sebou a svým problémem

Řekneme-li pouze to, že pan A má problémy a s pitím, řekli jsme o něm velmi málo. Pan A kromě toho má rád hudbu, je šikovný v dílně i na zahradě, má rád svého syna atd. To, že máte problém s alkoholem, je pouze jedna z mnoha skutečností, které se vás týkají. Profesor Murphy z Washingtonské university na otázku našich pacientů závislých na alkoholu, jestli si “alkoholiků” váží, s údivem odpověděl: “A proč ne?” Uvědomte si prosím, že člověk je to nejdokonalejší v nám známém vesmíru. Uvědomte si také, že každý člověk je jedinečný a neopakovatelný. Podle Alberta Einsteina má každé místo ve vesmíru stejné právo nazývat se jeho středem. Platí to i pro vás.

Rozpoznejte a pojmenujte silnou stránku své osobnosti

Problémy s alkoholem jsou malou částí vás podobně jako bolavý zub je jen malou částí těla. Ohromná část vaší osobnosti je zdravá, schopná rozvoje, obrany, sebezdokonalování. Zamyslete se nad silnou stránkou své osobnosti. Tato část osobnosti nám může pomoci překonat problémy s pitím. Tuto zdravou a silnou část nějak pojmenujte. Pan A dlouho váhá mezi pojmenováním “Ferda Mravenec” a “Archimedes”. Paní B zvolila jména “Chytrá Anička”, (Anička se jmenuje její příbuzná, která si ví v životě rady a nedá se). V období krize nebo potíží udělá pan A dobře, když se poradí se svým Archimedem a paní B s Chytrou Aničkou.

Někomu pomoci

Někomu pomoci nebo poradit je jedna z nejúčinnějších věcí, kterou můžete pro zlepšení svého sebevědomí udělat. Pan A občas posílá balíček nebo dopis jedné své vzdálené příbuzné. Myslím, že je to důležité pro oba - pro starou opuštěnou dámu i pro pana A. Zamyslete se nad tím, kdo z vašeho okolí by mohl potřebovat pomoc. Je to možná někdo se zdravotními potížemi, někdo v životní krizi, nebo někdo, kdo si neví rady s věcí, kterou vy ovládáte. Je samozřejmé, že nebudete pomáhat tam, kde to dotyčný odmítá. Budete respektovat také své síly a možnosti a rozhodně se nedáte zneužít k něčemu špatnému. Vaše pomoc se může týkat i zvířat nebo přírody. Pro zajímavost, tedy ne jako návod, uvádím orientální doporučení, jak se zbavit jakékoliv nemoci. Stačí prý čtyřicet dní krmit divoce žijící zvířata nebo ptáky. Můžete si myslet, že je to pověra. Možná ano, ale kdo ví, jestli pocit, že je člověk prospěšný, neovlivňuje i jeho zdraví.

Co umím, co dokáži

S lidmi, kteří mají problémy s alkoholem pracuji mnoho let. V léčebném programu si organizují besedy o svých koníčcích nebo povoláních. Leckoho by možná překvapila vysoká úroveň, jakou tyto besedy mnohdy mívají. Uvědomte si nejen své problémy, ale i to, v čem jste dobří a co umíte. Můžete probírat jednu oblast za druhou:

    1. Co jste se naučili ve škole, v učení, při studiu?
    2. Co jste se naučili v praxi, jaké jsem získal praktické zkušenosti?
    3. Jaké zájmy a koníčky jste si vytvořili?
    4. Jaké máte tělesné dovednosti (např. sportovní)?
    5. Umíte hrát na hudební nástroj, zpívat, kreslit?
    6. Jaké máte praktické dovednosti (např. vaření, šití, domácí práce, opravy v bytě atd.).
    7. Možná jste trpěliví nebo se nebojíte žádné práce.
    8. Jaké máte dobré možnosti?
    9. Určitě jsem na něco důležitého zapomněl, na co?

Péče o zevnějšek

Slavný indický státník Néhrú píše ve svém životopise, že se v době věznění nikdy nezapomněl ráno důkladně oholit. Podle něj to bylo důležité, aby si udržel svoji úroveň a sebevědomí. Přiměřená péče o zevnějšek včetně oblečení a účesu je důležitá pro to, jak nás druzí vnímají. Ještě důležitější však může být pro nás samé. Např. paní B se dobře oblečená a hezky učesaná hned cítí sebevědoměji.

Uvědomování si těla

Součástí sebevědomí je také vnímání svého těla a schopnost se s ním spřátelit. Kdo vnímá své tělo a lépe rozumí jeho potřebám, dokáže předejít různým zdravotním problémům. Jak to udělat, aby člověk lépe vnímal své tělo? Nabízím některé možnosti:

  • Jóga, relaxační techniky
  • Cvičení, posilování, běh, plavání
  • Masáž, automasáž (masáž, kterou si člověk provádí sám)
  • Akupresura, orientální masáže
  • Sauna, koupel, otužování
  • Ošetřování těla krémy, tělovým mlékem apod.
  • Je dobré si tělo uvědomit čas od času i během dne v různých situacích a polohách i při práci.

Držení těla

Paní B má v koupelně velké zrcadlo. Když se do něj nedávno podívala, zjistila, že má zdvižená ramena a vystrčené břicho. Trochu se narovnala, zvedla hlavu, uvolnila ramena. Nejen, že lépe vypadala, ale také se mnohem lépe cítila. Když bude na své držení těla myslet častěji, nebudou ji tolik bolet záda a bude se jí lépe dýchat. Bude se také cítit sebevědoměji. Zkuste to i vy.

Schránka pokladů

Sám dobře vím, že po těžkém dni může člověk propadat malomyslnosti. Když se ale důkladněji zamyslím, často zjišťuji, že to nebylo tak zlé. Pravda, leccos se nepovedlo, ale jsou i důvody ke spokojenosti. Jako schránka pokladů vám může docela dobře posloužit obyčejný notýsek. Do vodorovných řádek si napište věci, které jsou pro vás důležité. Pak svislými čarami rozdělte stránku nebo dvojstránku na svislé sloupce pro jednotlivé dny. Jednou nebo vícekrát denně si notýsek projděte. Když zjistíte, že se vám podařilo něco z toho uskutečnit, udělejte si do příslušné kolonky čárku. Neúspěchy nebo zklamání se zde vůbec nezabývejte. Příklad následuje v následující tabulce.

Příklad záznamů k technice “schránka pokladů”:

 
3. 3.
4. 3.
5. 3.
6. 3.
7. 3.
8. 3.
Odvaha
x
 
x
 
x
 
Trpělivost
 
x
   
x
x
Sebekázeň
x
 
x
   
x
Cvičení
x
 
x
x
x
x
Relaxace
x
x
x
x
x
x
Vstávání včas
x
 
x
x
x
x
Kultura
x
     
x
 
Studium  
x
x
   
x
Abstinence
x
x
x
x
x
x
Péče o sebe
x
 
x
x
x
x
Pomoc druhým  
x
   
x
x
Jiné dobré    
x
 
x
x

Pokud byste někdy na svůj zápisníček zapomněli, nevadí, důležité je v něm pokračovat, i když člověk občas vynechá.

Rozdělit si velké cíle na menší

Pan A měl velmi ctižádostivé rodiče. Nejraději by z něj měli olympijského vítěze a nositele Nobelovy ceny zároveň. Ať se jako dítě snažil, jak chtěl, všechno jim bylo málo. Jako dítě často snil, že vykonal něco výjimečného a že ho rodiče za to mají rádi. Dnes je pan A dávno dospělý. Občas ale také sní. Když se pak znovu vrátí do skutečnosti, musí si znovu přiznat, že Nobelovu cenu už letos nevyhraje. Je mu z toho smutno. Dokonce se přestal pokoušet o některé věci, kterých by dosáhnout mohl. Často se cítí malý a bezradný, předem předpokládá selhání, které prožil už tolikrát. Panu A navrhuji, aby si velké cíle rozdělil na menší, které mu dosažení těch velkých mohou přiblížit. Příklady uvádím v následujícím přehledu.

Rozdělení velkých cílů na menší - příklady:

Velký cíl: Zlepšit manželství.
Menší cíl na cestě k většímu: Nezapomenout na výročí svatby a koupit manželce alespoň květiny.

Velký cíl: Mít úspěch v práci.
Menší cíl na cestě k většímu: Chodit do práce včas a oholen, zajímat se o novinky ve svém oboru a vzdělávat se.

Velký cíl: Pomoci svému národu.
Menší cíl na cestě k většímu: Poslat např. stokorunu na dobročinný účel.

Velký cíl: Vychovat dobře děti.
Menší cíl na cestě k většímu:
Vzít je na procházku, hrát si s nimi, vyslechnout, co je trápí nebo co jim udělalo radost.

Velký cíl: Dosáhnout, aby si pana A vážili sousedé.
Menší cíl na cestě k většímu: Např. vytřít schody, když tam rozsypal popel, vyměnit žárovku na společné chodbě.

Vychytání a zkoumání kritických myšlenek vůči sobě

Paní B se dost podceňuje. Těžko říci, jestli je to proto, že toho jako dítě o sobě musela vyslechnout hodně nepříjemného. Místo utěšování jí nabízím následující postup: Vychytávejte kritické myšlenky o sobě. Zkoumejte je z různých hledisek. Když budete mít čas můžete si je i zapisovat. Příklady kritických myšlenek, které paní B “chytila”, uvádím v následujícím přehledu.

Zkoumání kritických myšlenek - příklady

1. příklad

Situace: Rozbitý talíř
Negativní myšlenka: “To jsem ale blbec!”
Zkoumání této myšlenky: Je to blbost, nebo jen chvilková nešikovnost? Nepřemýšlela jsem prostě zrovna o něčem jiném?

2. příklad

Situace: Pití
Negativní myšlenka: “Nemám vůli, jsem slaboch.”
Zkoumání této myšlenky: Nepodceňuji problém s pitím, když si myslím, že stačí vůle? Řada významných osobností se přece kvůli tomu léčila?

3. příklad

Situace: Kamarád nezavolal
Negativní myšlenka: “Nikdo mě nemá rád.”
Zkoumání této myšlenky: Skutečně nikdo? I kdyby, nedalo by se s tím něco udělat? Nezavolal proto, že mě nemá rád, nebo je možný i jiný důvod?

4. příklad

Situace: Nemám místo
Negativní myšlenka: “Nikdo mě nepotřebuje.”
Zkoumání této myšlenky: Vyzkoušela jsem všechny možnosti? Uvažuji o rozšíření kvalifikace nebo pro práci v příbuzném oboru? Mohu své schopnosti využít jinak?
(Poznámka: Informace o tom, co dělat, když člověk nemá práci, je uvedena v dodatku.)

5. příklad

Situace: Hádka
Negativní myšlenka: “Jsem špatný člověk, protože se hádám?”
Zkoumání této myšlenky: Jsem špatný? Copak se hádají jenom špatní lidé? Např. politici spolu také často nesouhlasí.

6. příklad

Situace: Výčitky, co jsem opilá prováděla
Negativní myšlenka: “Jsem hrozná ženská.”
Zkoumání této myšlenky: Kdybych s pitím něco udělala, tak se mi to nestane. Jinak s lidmi docela vycházím.

7. příklad

Situace: Někdo mě bez příčiny urazil
Negativní myšlenka: “Moje čest je pošpiněná.”
Zkoumání této myšlenky: Je pro mě názor tohoto člověka tak strašně důležitý? Určitě nejsem jediná, koho při svých způsobech naštval. Kolik významných osobností muselo snášet bezdůvodné urážky a ponížení?

Sebevědomí a přizpůsobivost

Je možné, že si na něčem zakládáte a jste na to oprávněně hrdí, změněné okolnosti vám však postupně, nebo naráz znemožní odtud čerpat sebevědomí a sebeúctu. Člověk hrdý na svoji práci ji může ztratit, i ten nejlepší manžel nebo nejlepší manželka se mohou dostat do rozvodové situace, tělesná nemoc může dočasně nebo i dlouhodoběji znemožnit sportování a nebo oslabit fyzickou sílu. Filosofové a mystici od nepaměti tvrdí, že člověk má úžasnou cenu sám o sobě, ať se mu v životě daří nebo ne. Básník hovoří o Boží jiskře v člověku. Pokud vám ujišťování filosofů nestačí a chcete své sebevědomí potvrzovat v životě, buďte pružní. Známé paní B Kateřině odrostly děti a odešly z domova. Kateřina teď tráví více času s manželem, přihlásila se na němčinu a chodí do knihovny. Dříve jí bylo smutno, teď čerpá své sebevědomí odjinud.

Co vlastně zvyšuje sebevědomí?

Právě tuto otázku jsem nedávno položil našim bývalým pacientkám, z nichž některé mnoho let abstinují. Odpovídaly, že jim sebevědomí podstatně zvýšila abstinence. Jedna paní v této souvislosti doslova řekla: “Vím, že teď je na mě spoleh” a jiná: “Nemám co tajit”. Další měla dobré zkušenosti s postupem “schránka pokladů” z této kapitoly. U řady z nich se sebevědomí zvyšovalo pozvolna. Význam měl pocit, že člověk zvládá v práci a že je v ní celkem úspěšný. Fungovalo už také zmiňované “někomu pomoci”. Pro jednu dámu středních let bylo důležité, že se při léčbě “naučila nestydět se mluvit před více lidmi”.

Co když si nechci sebevědomí zvyšovat a vyhovuje mi,
když mě druzí podceňují?

V tom případě se pro vás předchozí postupy nehodí. Rozhodně bych vám nechtěl podceňování kazit poukazem na to, jak jste skromní. Dovolím si vám pouze navrhnout, abyste si našli nějaký zdravotně bezpečnější způsob, jak se čas od času shodit. Místo alkoholu doporučuji například následující možnosti:

    1. Při nějaké slavnostnější příležitosti si nechat spadnout knedlík na šaty.

    2. Požádat o sňatek někoho, o kom zaručeně víte, že odmítne. Kdyby neodmítl, můžete v nejhorším tvrdit, že si to nezasloužíte.

    3. Znovu a znovu se ptát na věci, které už dávno víte.

    4. V oblasti oblékání pro pány v nejlepších letech ponožky odlišné barvy. Vhodné též potrhané šaty (pozor, aby se to nebralo jako módní výstřelek). Pro dámy středního věku je vhodné přijít do práce v kulichu a v hubertusu.

    5. Klasické a osvědčené je rozbíjení a ztrácení různých předmětů (od šálků po briliantové prsteny, podle vašich finančních možností) a následné truchlení pro ně.

    6. Levný a spolehlivý způsob je vypravit se do nějaké luxusní čtvrti. Tam si prohlížejte vilky a zaparkovaná auta a truchlete, že tohle nikdy mít nebudete. Máte-li vilu a auto, vypravte se na Riviéru a naříkejte, jak jste chudí tam.

Některé z uvedených postupů doporučuji i těm, kdo své sebevědomí potřebují na sebe nějak upozornit. Uvedený seznam není zdaleka úplný a dá se tvořivě rozšiřovat. (Pokud vás tato část textu nepohoršila, napište si červené plus. Pokud jste se alespoň jedenkrát zasmáli, máte dvě červená plus.)

Autor: Prim. MUDr. Karel Nešpor, CSc.