Medicína

Mezi lidmi


Kategorie: Problémy s alkoholem 
22.únor 1999
.

Oni mi nevěří
Je pro mě názor toho člověka tak důležitý?
Japonská metoda hrdinského slibu
Nacvičit zvládnutí těžké situace
Přijmout riziko
Něco proti samotě
Jak zachránit intimní vztahy?
Jak rozšířit okruh intimních vztahů
Jak rozšířit okruh přátel
Jak rozšířit okruh známých
Co pomáhá dobrým vztahům?

 

Mezilidské vztahy mohou abstinenci komplikovat i posilovat. Způsoby odmítání alkoholu jsme už popsali, jenže nejde jen o odmítání alkoholu.

Oni mi nevěří

Častá stížnost lidí, kteří překonávají problémy s alkoholem. Okolí má nepříznivé zkušenosti a to se nedá změnit přes noc. Vzpomínám na jednoho desítky let abstinujícího člověka. Řekl: “Okolí mi začalo věřit až po roce nebo dvou nepití, a to už jsem jejich důvěru nepotřeboval.”

Je pro mě názor toho člověka tak důležitý?

Milý pane A,

ve svém posledním dopise si stěžujete, že někteří kamarádi nechápou, že jste přestal pít. Vyjadřujete obavy, co si o Vás pomyslí. Uvažujete také o tom, že některé možná ztratíte. Dovolte, abych Vám položil otázku: Je pro Vás názor těch lidí tak důležitý jako Vaše zdraví, Vaše rodina nebo Vaše zaměstnání? Při zájmech, které máte, si snadno najdete jiné a lepší přátele. Hledat zarostlou cestu k dětem nebo bojovat o záchranu poškozeného zdraví by bylo daleko těžší. Uvažujte prosím o tom, co je pro Vás důležitější.

S přátelským pozdravem

primář Nešpor

Japonská metoda hrdinského slibu

Pan Manaka je významným činitelem mocné obchodní společnosti v Japonsku. Stalo se mu to, co se může přihodit každému, kdo pije nebezpečně. Vytvořil si návyk na alkohol. Následovaly problémy v rodině i v zaměstnání. Pan Manaka dnes přišel na schůzi léčebné organizace Donshukai. V perfektním obleku vstává ze svého místa. Shromážděným lidem, mezi nimiž neschází jeho rodina, slavnostně slibuje: “Nikdy a za žádných okolností se nenapiji alkoholu.” Je to hrdý muž. Slib dodrží do posledního písmene po celý život.

Nevím, jestli se s příchodem japonského kapitálu do střední Evropy uchytí také organizace Donshukai. Rozhodně ale i vy můžete své rozhodnutí přestat pít zveřejnit mezi příbuznými, přáteli a spolupracovníky. Bude to pro vás mít výhody. Přestanou vám nabízet alkohol a třeba bezděčně vás nepřivedou do problémů. Ti lepší z nich vás navíc v odhodlání abstinovat podpoří a povzbudí. Vaše úspěchy v tomto směru potěší i je a budou si vás o to víc vážit.

Jistý mnoho let abstinující muž ve významném postavení, jehož znám, odpověděl na otázku, zda nemá chuť zrecidivovat: “Mám, ale styděl bych se.”

Nacvičit zvládnutí těžké situace

Paní B se má kvůli majetkovým věcem sejít s bývalým manželem. Je to citlivá žena a ze setkání má strach. “Pane doktore, mohl byste mi předepsat nějaký prášek?” Prášky jsou nebezpečné a paní B by je mohla začít polykat stejně, jako dříve pila alkohol. To by byla cesta z bláta do louže. Místo toho ji nabízím něco jiného. Podobný postup používali kandidáti na úřad prezidenta USA před náročnými televizními debaty. Dal jsem si od paní B popsat, jak bude asi její bývalý manžel reagovat. Paní B hraje sebe, já bývalého manžela. Setkání jsme s různými obměnami vícekrát přehráli. Paní B získávala s každým opakováním větší jistotu a klid. Kdybych nebyl po ruce, mohla paní B hovořit např. k prázdné židli, na které by si bývalého manžela představovala. Takto připravena zvládla paní B situaci způsobem, který překvapil ji i bývalého manžela. A to bez alkoholu a bez prášků!

Přijmout riziko

Paní B by měla ráda jistotu ve všem. Chtěla by si být jista, že místo, o které se uchází, určitě získá a že si ho pak určitě udrží, že muž, který ji zajímá, určitě “zabere” a že jí potom bude určitě celý život věrný, že ji dítě určitě nezklame atd. Bohužel podobné jistoty paní B nemohu poskytnout. Nemohu je poskytnout samozřejmě ani sobě. Určité riziko je nutnou součástí řady životních situacích a je prostě třeba ho přijmout. Když to vyjde, dobře, když ne, je třeba hledat dál.

Něco proti samotě

“Jsem hrozně sama,” postěžovala si paní B. Abych lépe pochopil, co tím myslí, poprosil jsem ji, aby udělala jednoduchý seznam. Své vztahy v něm rozdělila na intimní oblast, okruh přátel a okruh známých. Co to znamená?

    Intimní oblast: Tyto vztahy neznamenají vždy vztahy sexuální. Sexuální vztah může a nemusí být zároveň intimní. Lidé v intimním vztahu jsou si blízcí kusem společného života, silnější náklonnosti, příbuzenskými vazbami, sdílením něčeho velmi podstatného. Většinou jsou k sobě mnohem otevřenější nežli je tomu u jiných vztahů.

    Okruh přátel: Zde nás spojuje cosi, co jsme spolu prožili, nebo společný koníček či zájem. Známe se poměrně dobře, máme tendenci si navzájem pomáhat.

    Známí: Povídáme si s nimi o počasí, pozdravíme se, často toho o sobě víme jen málo.

A nyní seznam paní B:

    Intimní oblast: Maminka, táta, sestřenice Běta, syn ...

    Okruh přátel: Kamarádka Růžena, Ondřej (kolega z bývalé práce, přesněji trochu víc než kolega), Magda (sousedka z domu, škoda, že má tak málo času). Erika (bývalá spolužačka). Jindřiška (vzdálená příbuzná, občas si napíšeme) ...

    Známí: Mirka, Fanda, Jarka (známí z práce) ...

Seznam je možné zpracovat i formou obrázku. Do středu nakreslete jako bod sebe a do tří soustředných kruhů jako další body lidi z intimní oblasti, z okruhu přátel i známé.

Paní B se pak zamyslela nad tím, jak je nebo není spokojená s množstvím i kvalitou vztahů v jednotlivých oblastech. Ujasnila si také, co by chtěla vylepšit. Když jsem se jí na to zeptal, špitla “intimní oblast” a začervenala se, ačkoliv to není nic neslušného. Po chvíli dodala: “A také bych mohla mít víc přátel.” V silách paní B je toho dosáhnout.

Jak zachránit intimní vztahy?

Vztahy mezi paní B a jejími rodiči jsou v současnosti trochu napjaté. Paní B ví, že se rodičům její pití vůbec nelíbí. Když pila, raději se jim vyhýbala. Do dříve srdečných vztahu se pomalu vkrádalo odcizení, nespokojenost a nevyslovené výhrady. Něco podobného se odehrálo i ve vztahu k sestřenici Bětě.

Milá paní B, jestli chcete udržet vztah k rodičům a k Bětě jako intimní, uvědomte si toto: K intimnímu vztahu patří větší otevřenost, větší zájem o druhého i větší ochota pomoci a pomoc přijmout. O vašem problému s pitím rodiče v podstatě stejně vědí. Asi by pomohlo, kdybyste rodičům prostě řekla, že si problém uvědomujete a že ho chcete překonat. Jednou se záludností alkoholu u žen je právě to, že se žena za problém s alkoholem stydí. Proto se druhým vyhýbá a izoluje se. Tím vztahy trpí, vytrácí se z nich otevřenost a bezprostřednost. To byste neměla dopustit.

Jak rozšířit okruh intimních vztahů

Možností je víc. Můžete oživit některé vztahy, které byly intimní dříve, ale z nichž se intimita vytratila. To se týká zejména vztahů v rodině. Můžete také zkusit posunout některý z přátelských vztahů do intimní rodiny. Můžete také vytvořit intimní vztah se známým. Poslední možnost je ale nejnáročnější a také nejriskantnější. Je třeba na ni urazit největší kus cesty a není vyloučeno, že v jejím průběhu zjistíte, že se k sobě nehodíte. Lépe jsou na tom tedy ti, kdo mohou lidí do intimního okruhu vybírat z většího počtu z přátel nebo alespoň známých, které znají dlouho.

Větší otevřenost a důvěrnost intimního vztahu by měla jít ruku v ruce s lepší schopností vcítit se do druhého a domluvit se s ním. Nic tak neposiluje intimní vztah, jako to, že si lidé pomáhají, podporují a působí si radost. A nic intimní vztahy neoslabuje více, než to, když člověk působí druhému zbytečné utrpení. Lásku a hluboké přátelství oslavovali básnici i jiní umělci od nepaměti a to plným právem. Vytvořit a udržet intimní vztah není vždy snadné. Vyžaduje to často určitou míru sebekázně a schopnost se do jisté míry přizpůsobit.

Jak rozšířit okruh přátel

Přátelé jsou důležití nejen jako “rezerva” pro intimní oblast, ale sami o sobě. Přátelství napomáhají zejména společné zájmy a podobné názory, vzájemný respekt a zájem o druhého. Přátele se dají poměrně snadno získat při pěstování nějakého koníčku, v nějakém kursu, v klubu jógy, při sportování, v nějaké náboženské organizaci apod.

Jak rozšířit okruh známých

Prostě tím, že povedete aktivní život. Se spoustou lidí se můžete seznámit v práci, při pěstování zálib, v místě bydliště, na třídní schůzce, na nějakém kulturním podniku atd.

Co pomáhá dobrým vztahům?

Jako jste se naučili psát nebo jezdit na kole, můžete se naučit vytvářet dobré vztahy. I tady jsou tedy důležité cvik a praxe. Následující přehled vám to může usnadnit:

Když druhému pozorně nasloucháte, když mu rozumíte, když ho zbytečně nezraňujete, když dokážete vidět silné stránky a přednosti druhého, když dokážete udělat druhému radost, když ho dokážete ocenit a pochválit, když se dokážete shodnout, když se usmíváte nebo tváříte přátelsky či dokážete projevit účast, když spolu strávíte přiměřeně dlouhý čas, když mluvíte klidně a tón hlasu je důvěrnější, když jste klidní a uvolnění, když jste důvěryhodní, když jsou vzájemná očekávání ve vztahu v rovnováze, když máte společné přátele, cíle i zájmy, když v nějaké oblasti s druhým spolupracujete, když máte smysl pro humor, když dokážete vyjednávat a dosáhnout dohody, když v určitých vztazích dokážete projevit pocity i mimoslovně (dotyky, pohlazení apod.), když umíte projevit vůči druhému kladné city a úctu (nejlépe je ocenit něco konkrétního), když dbáte o zevnějšek, oblečení a hygienu, když jste si podobní ve stylu a potřebě komunikovat a když je vztah vyvážený (člověk zhruba stejně bere i dává).

A ještě varování pro paní B. Jistá vdavekchtivá paní Zdena se v kurzu němčiny seznámila s mužem, který ji zaujal. Nechtěla se zdržovat obdobím, kdy jsou přátele. Tím onoho pána natolik polekala, že se stáhl. Škoda, možná by to byl pěkný vztah.

Autor: Prim. MUDr. Karel Nešpor, CSc.