Medicína

O mladých a pro mladé


Kategorie: Problémy s alkoholem 
22.únor 1999
.

Malování
Poezie
Nároky na mladé lidi a jak je zvládat
Cesta k dospělosti a k samostatnosti
Pepův vzkaz vrstevníkům
Slůvko varování i naděje

Paní B má 16letého syna. V křestním listu má jméno Josef, kamarádi mu říkají Pepa a máma občas Pepíčku, čímž ho nesmírně dopaluje. Pepa nesl rozvod rodičů těžce. Hádky, tátův odchod k jiné ženě i mámino pití v něm vyvolávaly velikou nejistotu a kritičnost vůči rodičům. To je ostatně v tomto věku časté i v normálně fungujících rodinách.

Pod siláckým a cynickým povrchem byl Pepa nejistý a vnitřně zranitelný. Vůbec si neuvědomoval, jak jsou právě léta, která prožívá, důležitá. Slouží k tomu, aby se člověk připravil na budoucí zaměstnání a získal dovednosti potřebné k životu mimo původní rodinu. Místo toho začal Pepa chodit s “kamarády” do hospody a na mejdany. Jeho nijak oslnivý prospěch se ještě zhoršil. Paní B doufala, že když s pitím přestane ona, přestane i syn. Bohužel se mýlila.

Proto za mnou Pepu jednoho dne přivedla. Stálo ji hodně námahy a přemlouvání, než si dal říci a přišel. Seděl proti mě v oblečení, které bylo schválně nedbalé, a mračil se. O pití neměl vůbec chuť mluvit. Začali jsme se raději bavit o jiných věcech. Mimochodem jsem se zmínil, že mladých lidí, kteří začínají pít, ale i kouřit, v USA i v dalších vyspělých zemích ubývá. Zdravý způsob života se tam stává moderní. Pepa byl překvapen, když se dozvěděl, že v USA a v Japonsku se mohou alkoholické nápoje podávat až od 21 let. Má to své dobré důvody.

Dostali jsme se také k zamotaným vztahům v rodině. Mluvili jsme o jeho životních plánech i o věcech, které ho trápí. Přemýšleli jsme také o tom, jak jeho pití jde nebo nejde s jeho plány dohromady. Spolu s paní B se podařilo dohodnout určitá pravidla hry, aby u nich nedocházelo ke zbytečným hádkám.

Malování

Jako hodně mladých lidí i Pepa rád maloval. Při jedné z jeho návštěv jsem mu navrhl, aby nakreslil některé z následujících témat:

  • Mé lepší já
  • Přes překážky, ale vytrvale vystupuji k nějakému cíli
  • Co potřebuji k životu a jak si to opatřím
  • Mé zdroje síly
  • Můj totem
  • Můj erb
  • Co druhým dávám a co od nich chci?
  • Uvnitř sebe mám je drahokam. Hledání drahokamu a leštění drahokamu.

Samozřejmě jsem nechtěl, aby Pepa vytvořil umělecké dílo. Důležitější než výsledek je to, co si člověk při takovém kreslení uvědomí a v čem se lépe pozná. Kreslení se Pepovi líbilo, totem si místo kreslení vyřezal ze dřeva.

Poezie

Když mi začal Pepa víc věřit, svěřil se mi se svými básnickými pokusy. Povzbuzoval jsem ho, aby v nich pokračoval. Zase tu nejde ani tak o výsledek, ale o to, že pomocí veršů může člověk vyjádřit své city a lépe se v nich vyznat. Některé z Pepových básní zůstanou ukryty v tajné skrýši, jiné se budou hodit jako dárek někomu, kdo je mu blízký. S jeho souhlasem zde uvádím pár veršů, které napsal. Říkají mnoho o tom, co v té době prožíval.

          Je podzim,
          slunce chce už spát,
          vláda mrazu
          kosí trávu
          v kotlinách.

          Je podzim,
          slunce chce už spát.
          Kdo se vrací,
          mnoho ztrácí,
          bude mráz.

Nároky na mladé lidi a jak je zvládat

S Pepou jsme samozřejmě mluvili nejen o pocitech, ale i o velmi praktických věcech. Některá z témat našich hovorů zná čtenář z kapitol o životním stylu stresu, mezilidských vztazích a sebevědomí. Situace mladého člověka je ale v mnoha směrech jiná než u dospělých. Něco z našich debat na toto téma je shrnuto v následujícím přehledu.

Některé životní nároky na mladé lidi, co pomáhá při jejich zvládání a jaké jsou účinky alkoholu a jiných drog:

Životní nároky. Dokončení tělesného vývoje, studium nebo příprava na zaměstnání, naučit se zacházet se sexualitou, najít životní cíle a hodnoty, získat praktické životní znalosti, postupné osamostatňování od rodiny, naučit se čelit zátěži, stresu, únavě, získat jistotu ohledně svého vzhledu a připravit se na život ve 21. století.

Co pomáhá. Péče o zdraví a kondici, rekreační sport, cvičení, zdravá výživa, péče o duševní i tělesnou kondici, najít dobré učitele a vzory a získat od nich co nejvíce, opatřit si kvalitní informace, spojit citový a sexuální život, vhodná společnost, umění. Sebekontrolu v sexu zlepší jóga, cvičení. Výhodou jsou dobré zájmy, společnost kvalitních lidí, organizace s pozitivním programem jako je ochrana přírody, pomoc druhým lidem nebo péče o zdraví. Filozofie nebo náboženství, spolupráce se zkušenými lidmi, kursy, četba atd., dobře se připravit na zaměstnání, najít si kvalitní přátele a zájmy. Vnímat rodiče jací jsou - jejich silné stránky i omezení. Zdravý způsob života, jóga, dostatek spánku, relaxace, cvičení, rozumná výživa, možnost poradit a informovat se, péče o čistotu a vzhled, případně porada s odborníkem, rozumné oblékání, vzdělání, studium jazyků, zájem o dění a trendy ve světě.

Účinky alkoholu a drog. Zpomalují vývoj, vedou ke zhoršené výživě a nemocem vedou k nezájmu, lhostejnosti, zhoršují schopnost přesně myslet, dlouhodobě působí i poškození mozku citově otupují, vyšší riziko problémů jako jsou pohlavní nemoci a nechtěná těhotenství. Dlouhodobě ztráta zájmů o sex a impotence, plané filozofování bez praktického účinku v životě, ztráta dlouhodobých cílů. Později jde jen o alkohol nebo drogu, zpomalení vývoje a nesamostatnost, riziko závislosti na alkoholu či droze a zároveň závislosti na druhých lidech, někdy až neschopnost se o sebe postarat, snížená odolnost, nižší výkon, riziko nemocí a úrazů. Alkohol a drogy zvyšují riziko kožních chorob, kouření poškozuje pleť, alkohol a drogy okrádají o čas, snižují tělesnou i duševní výkonnost a vedou k předčasnému stárnutí. Ještě závažnější je, že kvůli alkoholu a drogám se už nejeden mladý člověk dostal do maléru nebo dokonce do vězení.

Cesta k dospělosti a k samostatnosti

Po špatných zkušenostech s rodiči se chtěl Pepa co nejrychleji osamostatnit. Dramatická změna prostředí, jako odchod do jiného města, někdy může pomoci usnadnit odpoutání od bývalé party. Nakonec jsme se ale shodli na postupnější cestě. S Pepou jsem měl jednu debatu, která mu nebyla příjemná. Hodně kritizoval svoji matku a odmítal její “staromódní” názory. Přitom byl ale na ní ve všem závislý, počínajíc jídlem a oblečením přes kapesné až k citové závislosti. Když šla například s přítelkyní cvičit, cítil se osamělý a uražený. Pohrdání a někdy i nenávist vůči rodičům spolu s pokračující a prohlubující se závislostí na nich, s nimiž se setkávám zejména u mladých lidí závislých na drogách, nemá s dospělostí nic společného. Je to jen nepodařená parodie na dospělost. Pepa pochopil, že tudy cesta nevede. Pro jeho skutečnou dospělost a samostatnost bude důležité:

  • Jestli se dokáže uživit
  • Jestli si dokáže najít kvalitní přátele a blízké lidi mimo rodinu
  • Jestli si dokáže udržet dobrou kondici a zdraví
  • Jestli bude mít vlastní kvalitní zájmy a záliby
  • Jestli dokáže rodiče a starší lidi vnímat, jací skutečně jsou - s jejich slabostmi i silnými stránkami. A jestli se od nich dokáže učit to dobré a odmítat špatné. Mladý člověk, který má ve své původní rodině velké problémy, možná správně uvažuje o osamostatnění. Dramatická gesta, hádky nebo pití mu v tom nepomohou. Udělá lépe, když bude chytrý a cílevědomý.
  • K zralosti patří i schopnost dobré spolupracovat, nechat si dobře poradit a umět s druhými komunikovat, i když s nimi vždy nesouhlasíte.

Pepův vzkaz vrstevníkům

Pepu jsem asi po roce potkal v metru. Vedl se za ruku s nějakou dívkou a vypadal spokojeně. Nejenže nepřešel na druhou stranu (jako jeden postarší režisér, kterého jsme léčili), ale srdečně mě pozdravil. “Promiň,” řekl přítelkyni a vzal mě kousek stranou. “Je to dobrý, dal jsem se na víru. A máma je taky dobrá.” Zeptal jsem se ho, co by vzkázal klukům a holkám v podobné situaci v jaké byl on před rokem. “Aby měli rozum, nic není tak horký, jak se to uvaří. Aby nepili a nefetovali - ani z nudy, ani ze vzteku, ani ze smutku. Existujou lepší možnosti... Tak se mějte.” Pepa zakončil náš rozhovor a vrátil se k přítelkyni, jež nás zvědavě pozorovala.

Slůvko varování i naděje

Pepovi se podařilo problémy s pitím překonat poměrně snadno i proto, že netrvaly dlouho. Alkohol nebo drogy jsou u mladých lidí nebezpečné, protože se závislost u nich vytváří rychle. Může mít velmi nepříznivé důsledky v různých oblastech života. Při léčbě mladých lidí zjistili odborníci zajímavou a povzbudivou skutečnost. Dlouhodobě (např. po deseti letech) může být stav mnohem příznivější, než by se zprvu zdálo. Dá se to vysvětlit tím, že přirozený vývoj a zrání osobnosti pomáhají překonávat problémy s alkoholem nebo jinými drogami.

Autor: Prim. MUDr. Karel Nešpor, CSc.