Medicína

Fantazie ničivé a léčivé


Kategorie: Problémy s hazardem 
08.únor 1999
.

Desenzitizace ve fantazii

Už víme, že to jsou právě fantazie o velké výhře, které často roztáčejí bludný kruh hazardní hry, rostoucích problémů a další hazardní hry. Z naivních fantazií těží také reklama hazardních her. Například na velkoplošné reklamě kasina se objevila usmívající se manželka, které právě její “hodný” manžel vyhrál auto. Každý, kdo přišel s důsledky hazardní hry do styku, už dávno pochopil, že cílem heren a kasin není rozdávat auta, ale maximalizovat vlastní zisk. Jiný plakát nabízel hazardním hráčům cestu na Bahamské ostrovy. Měl spíše nabízet cestu do některé české věznice, kam se už nejeden zadlužený hráč dostal.

Jenže fantazie může také léčit. Následující postup není vůbec snadný. Dokonce jsem váhal, jestli ho do této knihy zařadit. Ale nakonec jsem se rozhodl, že ano. Mezi hazardními hráči je mnoho velmi schopných lidí a věřím, že alespoň někteří z nich dokáží následující techniku využít. Vyžaduje ale hodně trpělivosti, sebekázně a soustavnosti. Jestliže zjistíte, že se pro vás uvedený postup nehodí, tuto kapitolu přeskočte. Můžete mít prospěch z jiných méně komplikovaných metod.

Desenzitizace ve fantazii

1. Při prvním kroku je nutné, abyste se naučil relaxovat (uvolnit se). K tomu vám dobře poslouží jógová relaxace popsaná v kapitole o józe, dá se použít i autogenní trénink nebo Jacobsonova progresivní relaxace. Teprve až se dokážete spolehlivě uvolnit, můžete pokračovat k dalšímu kroku. Pokud se naučíte relaxovat, prospěje to velice vašemu tělesnému i duševnímu zdraví, i kdybyste k dalšímu kroku nepokračoval.

2. Postupně se budeme ve fantazii otužovat vůči momentům, které vedly ke hře. Možná, že po vás byly spouštěcím momentem peníze a výplata. Uvolněte se pomocí relaxační techniky. Nyní si vybavte desetihaléř. Pokud zůstanete uvolněný, můžete pokračovat ke koruně. Pokud by ve vás vznikla touha hrát nebo napětí, fantazii odsuňte a vraťte se do stavu uvolnění, chvíli v něm setrvejte a cvičení ukončete. Postupně budete schopen vybavovat si složitější a náročnější fantazie. Můžete si například představit celou výplatu. (Jak už víme, ve skutečném životě je rozumnější nechávat si peníze posílat na sporožirový účet). Ve fantazii je možné vybavit si také hernu a dokonce i samostatný hrací automat a zůstat naprosto klidný a lhostejný. Od hazardní hry se pak znuděně odvraťte. (Pokud by se někomu nedařilo si pocit nudy vyvolat, jen si jen vzpomeňte na nějakou situaci, kdy se v minulosti velmi nudil). Ve skutečném životě se hernám, automatům a místům, kde se hry provozují, vyhýbejte. Druhý krok je sám o sobě velice účinný. K dalšímu kroku nemusíte pokračovat. Jestliže jste ale druhý krok zvládli a chcete, zde je poslední stupeň.

3. Při třetím kroku si představte něco, co nějak souvisí se hrou a hru znuděně odmítněte. Můžete si například ve stavu klidu a uvolnění vyvolat představu vchodu do herny nebo kasina, říci si ne a jít v duchu pryč. Odměníte se pak pochvalou někoho na kom vám záleží nebo něčím, co máte rád, jinou příjemnou představou nebo prostě pocitem spokojenosti sám se sebou. Končíte kratší příjemnou relaxací.

A ještě vám dlužím informaci jak často postup opakovat. Tak tedy třikrát nebo vícekrát týdně po dobu jednoho měsíce. Pak dlouhodobě, alespoň jednou za měsíc.

Desenzitizace ve fantazii je vysoce účinná a levná metoda léčby patologického hráčství.
Volně podle British Journal of Psychiatry, 159, 1991, str. 390-393

Autor: Prim. MUDr. Karel Nešpor, CSc.