Medicína

Patologičtí hráči si navzájem pomáhají


Kategorie: Problémy s hazardem 
08.únor 1999
.

Skupinová a hromadná terapie u patologického hráčství

Je polední přestávka. Nacházíme se v americkém městě Cleveland v místnosti, která je něčím mezi poloprázdným skladem a kanceláří. Postupně se zde schází několik lidí navzájem si velmi nepodobných. Pohledná černoška kolem 30 let, velmi tlustý muž kolem padesátky, štíhlý a úctu budící asi šedesátiletý muž, asi dvacetiletý mladík a pár dalších. Jak přicházejí, usedají do kruhu. Mezi nimi já, jediný Evropan a také jediný, kdo není patologický hráč.

Štíhlý muž, který se těší přirozené autoritě, mě představuje jako lékaře, který léčí závislost a který sem přišel se dozvědět, jak lépe pomáhat hráčům. Host na takovémto setkání je čímsi naprosto neobvyklým, ale nikdo nic nenamítá. Ačkoliv se jistě navzájem znají, představují se: “Jsem John, patologický hráč (anglicky gambler), jsem Robert, patologický hráč, jsem Mary, patologická hráčka, jsem Petr, patologický hráč ...” Někteří z nich připojují pár slov o sobě. Tlustý muž se přidal nedávno, přestal hrát asi před týdnem, ostatní ho povzbuzují. John, který setkání zahájil, s hrou přestal už před mnoha lety a už dávno zaplatil dluhy. Ačkoliv si ho rodina i přátelé zase váží, říká o sobě nelítostně: “Byl jsem podvodník a zloděj, abych si opatřil peníze na sázky, kradl jsem a podváděl.”

Když skončí úvodní kruh, během něhož se přítomní představili, ptá se John Mary, jestli chce pokračovat. Souhlasí. Začíná předříkávat otázky, ostatní nahlas odpovídají, většinou kladně. Otázky pocházely z dotazníku, který známe z předchozího textu. Po chvíli mlčení se Mary rozhoduje a začíná mluvit o sobě. Mluví o tom, jak ze zdánlivě nevinné hry bingo se stala vášeň, která sužovala ji i její rodinu, jak kvůli hře zanedbávala děti a jak strašlivě se za to styděla. V jejím hlase je bolest. Ačkoliv jsou tito lidé navzájem tak nepodobní, každý z nich přesně ví, o čem Mary hovoří. Její krátká zpověď končí tím, že našla organizaci Anonymních hazardních hráčů a zatím je v pořádku. Je v tom obrovská úleva, ale všichni vědí, že ani Mary ani nikdo z přítomných nemá vyhráno. Dokonce ani John ne. Jsou ale na společné cestě, které se chtějí držet stůj co stůj.

Setkání končí závěrečnou modlitbou klidu. Všichni společně opakují: “Bože, dej mi klid přijímat věci, které nemohu změnit, odvahu měnit ty věci, které mohu, a moudrost mezi nimi rozlišovat.” Pak vstávají ze svých míst, loučí se a navzájem objímají. Rychle vycházejí ven a rozjíždějí se do svých podniků a kanceláří. John, který mě veze ve svém autě, mi ještě stihne dát adresu jednoho zařízení, které léčí patologické hráče. To už je ale jiná kapitola.

Skupinová a hromadná terapie u patologického hráčství

Otevřená skupina patologických hráčů vedená odborníky se na pavilónu 31 Oddělení pro léčbu závislostí v Psychiatrické léčebně Bohnice schází jednou týdně každou středu od 16:30 (kromě státních svátků). Počet účastníků se pohybuje asi od 10 do asi 50, někdy přicházejí i příbuzní a přátelé.

Jaká jsou pravidla a podmínky účasti? Přijít může každý, nesmí být ale pod vlivem alkoholu nebo drog. Jeho jméno není důležité a nemusí ho uvádět. Také nikoho nenutíme, aby o sobě mluvil, když nechce. Lékař nebo psycholog, který tuto skupinu vede, je vázán povinnou mlčenlivostí. Diskrétnost očekáváme i od účastníků skupiny.

Když vedu tuto skupinu já, obvykle se skládá z následujících částí:

1. Nejdříve se ptáme těch, kdo se léčí ambulantně, na jejích zkušenosti a přivítáme nové účastníky. Těch se ptáváme na jejich tři hlavní důvody, proč chtějí přestat hrát.

2. Pak následuje posilování motivace. Účastníci jeden po druhém odpovídají např. na následující otázky:

  • Jaký byl můj nejhorší zážitek související s hazardní hrou?
  • K posilování motivace používáme i otázky z dotazníku Anonymních hráčů, který je uveden na začátku této knihy a jeho společné vyhodnocení.
  • Jaké jsem měl fantazie o hazardní hře, jaká byla skutečnost?
  • Jaké finanční nebo jiné ztráty mi hazardní hra způsobila? (Jednou jsme např. nechali kolovat klíček od auta a ptal se účastníků kolik osobních aut prohráli.)
  • Kdy jsem se kvůli hraní nejvíc styděl?
  • Kdy jsem kvůli hazardní hře jednal v rozporu se svými zájmy?
  • Jak jsem hraním ubližoval sobě nebo druhým?
  • Jaké duševní potíže a poruchy myšlení jsem v souvislosti s hazardní hrou pozoroval? (Viz např. už popsaný blud spořitelny.)

3. Pak následuje nácvik některého účinného postupu, jak problém s hazardní hrou překonat. Sem patří mnoho z toho, o čem jsme už hovořili, např.:

  • Semafor
  • Třístupňová obrana
  • Typický spouštěč a jak se mu vyhnout
  • Třináct způsobů zvládání touhy po hře
  • Jak zlepšit mezilidské vztahy
  • Jak dát do pořádku své finance
  • Rozvrh dne a životní styl

4. Zakončit je vhodné pozitivně, např. takto:

  • Jedna konkrétní věc, kterou udělám pro překonání svého problému v nebližších dnech?
  • Jak si udělat radost zdravě a bezpečně?
  • Jak vylepším svůj životní styl?
  • V čem jsem nyní moudřejší než dříve?
Autor: Prim. MUDr. Karel Nešpor, CSc.