Medicína

Mezilidské vztahy


Kategorie: Problémy s hazardem 
08.únor 1999
.

Dvě časté chyby
Přiměřená odpovědnost – správná odpověď
Druhy vztahů
Dobré vztahy se dají naučit

Už na začátku své chorobné vášně se hráč často dopouští velkého omylu. Domnívá se totiž, že kdyby vyhrál mnoho peněz, druzí by ho měli automaticky rádi. Jako psychiatr jsem se setkal s lidmi, kteří měli spoustu peněz, ale jejich vztahy k jiným byly katastrofální. Je však pravda, že nouze, prohrané peníze patřící rodině nebo i krádeže v domácnosti vztahy pronikavě zhoršují. Hráč se pak někdy ocitá sám. Jeden mladý muž, který se u nás léčil, to popsal následujícími slovy: “Jsem ženatý, ale jako kdybych nebyl, mám rodinu, ale jako kdybych ji neměl.” Naštěstí i v této oblasti můžete mnoho změnit k lepšímu.

Dvě časté chyby

První chybou ve vztazích mezi partnery je stupňování konfliktu. Mirkovi vyčítá manželka, že zase prohrál a ona nemá z čeho platit inkaso. Mirek něco zamumlá a pak jí rozzlobeně řekne, že je to její vina, protože neumí hospodařit. Tím samozřejmě přilil olej do ohně. Manželka mu řekne něco o puberťácích, kteří se neměli vůbec ženit. Na to Mirek odpoví další jedovatosti. Scéna končí typicky oboustranným naštváním, někdy i odchodem jednoho z partnerů nebo dokonce fyzickým násilím. Druhou častou chybou je stažení se do sebe a vyhýbání se druhému. Partner po čase zjistí, že veškeré pokusy se s druhým domluvit mají takovou naději na úspěch, jako mluvit do zdi. Přestane se tedy o dorozumění pokoušet a vztah tím utrpí.

Přiměřená odpovědnost – správná odpověď

Patologické hráčství nemá jednu, ale mnoho příčin. Hráč sotva může za to, že automaty už jsou pomalu na každém nádraží. Vyrojily se jako houby po dešti. I to je jedna z příčin jeho problémů. Určitý podíl na svých potížích ovšem má. A hlavně záleží hodně na něm, jestli si problém přizná nebo jestli se bude ještě nějaký čas konejšit naivními sny o výhře. Pro zachování vztahu je potřeba přiznat svůj podíl na problémech rodiny, a nabídnout nějaké řešení, které dává perspektivu. Převzetí odpovědnosti je první krok. Tím druhým je změna chování. Je to tedy něco velmi konkrétního, co člověk udělá nebo naopak dělat nebude. Doplňte prosím pěti různými způsoby následující nedokončenou větu: Protože přiznávám svůj díl odpovědnosti na problémech v rodině...

Pro inspiraci uvádím to, co vymyslel Vašek: Protože přiznávám svůj díl odpovědnosti, nebudu chodit do hospod, kde mají automaty. Protože přiznávám svůj díl odpovědnosti, budu nechávat posílat výplatu na bankovní účet vázaný podpisem manželky. Protože přiznávám svůj díl odpovědnosti, přestanu se stýkat s Marcelem, který rád hraje. Protože přiznávám svůj díl odpovědnosti, přestanu dělat číšníka a budu se hospodám a automatům vyhýbat. A protože přiznávám svůj díl odpovědnosti, půjdu se léčit, kdybych to nezvládl sám.

Druhy vztahů

Mezilidské vztahy samozřejmě neznamenají pouze vztahy v rodině. Abychom se lépe orientovali ve vztazích, nejprve je rozdělíme do tří skupin.

    Známí: Povídáme si s nimi o počasí, pozdravíme se, často toho o sobě víme velmi málo.

    Přátelé: Tady už nás spojuje cosi, co jsme spolu prožili, nebo společný koníček. Známe už se poměrně dobře, máme tendenci si navzájem pomáhat.

    Intimní vztahy: Neznamenají vždy nutně vztah sexuální. Sexuální vztah může a nemusí být zároveň intimní. Lidé v intimním vztahu jsou si blízcí kusem společného života, silnější náklonnosti, příbuzenskými vazbami, sdílením něčeho velmi podstatného. Většinou jsou k sobě mnohem otevřenější nežli je tomu u jiných vztahů.

Kromě toho jsou i vztahy, které bych nazval účelové. Nevstupujeme do nich ze sympatie, ale proto, abychom dosáhli nějakého cíle nebo účelu. Proto oslovíme prodavačku, jednáme v práci nebo jdeme k lékaři. Lidé, s nimiž do těchto vztahů vstupujeme, jsou často známí, někdy i přátelé, ale v tomto případě je prvotní účel, jehož chceme dosáhnout: Koupit zboží, vydělat si, vyléčit si nějaký zdravotní problém. Dobré vztahy samozřejmě mohou dosažení cíle usnadnit. Zamyslete se, prosím, nad tím, jak jste nebo nejste spokojeni s množstvím i kvalitou vztahů v jednotlivých skupinách. Co byste případně chtěli vylepšit. V další části se zamyslíme, jak na to.

Dobré vztahy se dají naučit

Jako jste se naučili číst, psát nebo počítat, můžete se naučit vytvářet dobré vztahy. Následující trochu obsáhlejší přehled shrnuje, co vztahům pomáhá a co jim škodí. Jestli skutečně chcete své vztahy zlepšit, přestaňte hrát. K tomu navíc cvičte každý den jeden bod přehledu po druhém, a tak postupně projděte celý přehled. Potom se budete vracet zvláště k těm bodům, které jsou pro vás zvláště důležité. Co dobrým vztahům pomáhá a co jim škodí?

Dobrým vztahům pomáhá
Dobrým vztahům škodí
Když druhému pozorně nasloucháme Nevěnování pozornosti druhému
Porozumění druhému Neporozumění druhému
Schopnost vidět silné stránky a přednosti druhého Podceňování druhého a pohrdání jím
Poskytování radosti druhému Působení druhému utrpení
Přistihnout druhého při něčem, zač ho můžete pochválit Osobní kritika (např. “Jsi blbec”) místo věcné kritiky (“Dalo by se to udělat tak a tak.”)
Souhlas Nesouhlas
Úsměv nebo výraz tváře, který souzní s výrazem druhého Odmítavý výraz nebo výraz, který je v rozporu s tím, jak cítí druhý (úsměv se nehodí při “upřímné soustrasti”)
Přiměřeně dlouhý společně strávený čas Žádný nebo malý společný čas
Klidný a důvěrný tón hlasu Ostrý, úsečný tón, příliš rychlé tempo řeči
Klid a uvolněnost Napjatost, nervozita a ostražitost
Vzájemná očekávání jsou v souladu Rozdílná vzájemná očekávání
Důvěryhodnost Lži
Společní přátelé Různí přátelé, kteří se nesnášejí
Společné cíle a zájmy Rozdílné cíle a zájmy
Spolupráce Soupeření
Humor Posměch
Přátelskost Nenávist
Schopnost vyjednávat a dosáhnout dohody Neschopnost se domlouvat a dohodnout
V určitých vztazích dotyky, pohlazení apod. Vyhýbání se dotykům v intimních vztazích
Schopnost projevit kladné city druhému Neschopnost projevit kladné city, projevování pouze těch záporných
Péče o zevnějšek, oblečení a hygienu Zanedbaný zevnějšek
Vyvážené vztahy (člověk zhruba stejně bere i dává) Nevyvážené vztahy - velký rozdíl mezi tím, co člověk bere a dává

Domácí pohoda utrpěla nejvíc a taky tím trpělo nejvíc lidí - manželka, děti, příbuzní i já. To je pravděpodobně nejtěžší prohra. Považuju to za nejdůležitější.
Patologický hráč, 32 let

Autor: Prim. MUDr. Karel Nešpor, CSc.