Medicína

Ohroženi jsou všichni, ale někteří více


Kategorie: Problémy s hazardem 
08.únor 1999
.

Mladí lidé
Muži
Profesionální hráči
Nebezpečná povolání
Hyperaktivní děti s poruchami pozornosti
Nezaměstnaní a ti, kteří selhali ve škole nebo v učení
Někteří další...

Alkoholový průmysl šíří nebezpečnou pověru: “alkoholismus” je vrozený, a kdo není dědičně zatížený, může pít kolik chce, a nic se mu nemůže stát. Je to nesmysl a nepravda, na kterou tvrdě doplácí mnoho lidí. Ani problémy s alkoholem ani patologické hráčství nejsou vrozené. Někteří lidé však jsou ohroženi o něco více a měli by proto být opatrnější. O koho se konkrétně jedná?

Mladí lidé

Na odborném semináři označili policisté z Jižního Města v Praze právě hazardní hru za častý důvod toho, proč nezletilí pachatelé vykrádají auta. Bohužel, u dětí a dospívajících vznikají závislosti všeho druhu a také patologické hráčství mnohem rychleji. Ale pozor: Americkým tiskem proběhla zpráva o starci, patologickém hráči, který prohrál svoji rentu. Zcela bez prostředků a zoufalý sebral vnukovi dětskou pistoli z umělé hmoty a šel vyloupit banku. V bance mu dali zvláštní peníze, které na ulici vybuchly. Do té doby bezúhonný penzista se pak na stará kolena ocitl ve vězení.

Muži

Dosud jsme se u nás setkávali především s muži. Pravda, muži jsou patologickým hráčstvím ohroženi více. Ale pozor: V padesátých letech byla žena závislá na alkoholu u nás vzácností. Dnes žen, s tímto problémem velmi přibylo. Patologické hráčství existuje i u žen. Na rodinu a výchovu dětí to působí ještě hůře nežli patologické hráčství mužů.

Profesionální hráči

Profesionální hazardní hráč, který se naučil různé triky, podvůdky a dovednosti je schopen na hazardní hře nějaký čas vydělávat (typické pro karbaníky). Riziko, že propadnou patologické hráčské vášni je však u profesionálů značné. Setkal jsem se s člověkem, který si skutečně dokázal hazardní hrou vydělávat. Jenže, když se z něj stal patologický hráč, jakoby na všechny zkušenosti, finty a poučky zapomněl. Začal hrát nesmyslným způsobem, nad kterým jeho dříve chladně uvažující rozum, zůstával stát. Ale pozor, většina našich pacientů začínala s hazardní hrou z nudy nebo z jiných důvodů.

Nebezpečná povolání

Nebezpečná povolání jsou ta, při kterých přichází člověk do styku s hazardní hrou a kde se pohybují málo kontrolovaným způsobem volné finanční prostředky. Léčili jsme větší počet lidí, kteří pracovali jako číšníci. K postiženým patřil i majitel restaurace, který dovolil, aby mu do ní za poplatek instalovali automat. Netrvalo dlouho a začal na něm prohrávat tržby. Nebezpečná jsou také povolání s velkými a nepravidelnými příjmy a ta, kde se pracuje s velkými finančními prostředky v hotovosti. Léčili jsme však i lidi, kteří v životě v rizikové profesi nepracovali.

Hyperaktivní (nadměrně živé) děti s poruchami pozornosti

Hyperaktivní děti s poruchami pozornosti jsou více ohroženy. Je zvláštní, že přestože někdy nevydrží klidně sedět ani jednu vyučovací hodinu, dokáží u automatu trávit bez přerušení mnoho hodin. I když je většinou lákají jen tak zvané “zábavní” automaty, tyto děti si zvykají na herny, mají před očima negativní vzory hazardních hráčů, mohou se vzdalovat reálnému světu a trpí jejich páteř a pohybový systém.

Jenže pozor, řada patologických hráčů byla v dětství zcela bezproblémová a problém se u nich vytvořil až v dospělosti.

Nezaměstnaní a ti, kteří selhali ve škole nebo v učení

“Zahálka plodí neřest,” říká latinské přísloví. Co dělat jestliže se někdo ocitl bez práce se dočtete v kapitole na konci knihy. Ale pozor: Nezaměstnanost je častěji důsledek hazardní hry nežli její příčinou.

Někteří další...

Patřily by sem děti citově strádající, na které neměli rodiče čas, ti, kdo mají problémy s alkoholem, lidé v obtížné životní situaci, ti, kdo přeceňují význam peněz... a tak bychom mohli pokračovat. Ohroženi jsou v určité míře téměř všichni.

Vážněji nestonal, jen v 6 letech zlomenina ruky. Psychiatricky neléčen, v bezvědomí nikdy nebyl, operace neprodělal. Dětství měl spokojené, vztahy rodičů dobré ...
Z chorobopisu patologického hráče, věk 31 let

Autor: Prim. MUDr. Karel Nešpor, CSc.