Medicína

O sirky nebo o peníze ?


Kategorie: Problémy s hazardem 
08.únor 1999
.

Co je a co není hazardní hra
Hazardní a nehazardní automaty
Kasina
Sportovní sázky
Karetní hry
Hra v kostky
“Skořápkáři” a ostatní...

 

Co je a co není hazardní hra

Z popisu kariéry patologického hráče vyplývá, že peníze nebo jiné hmotné statky hrají významnou úlohu – spoluvytvářejí bludný kruh hry, rostoucích problémů, před kterými hráč uniká ke hře, dalších problémů, další hry... Mezi patologické hráče tedy nezařadíme náruživého sběratele, i když mu jeho koníček může působit určité problémy, ani náruživou čtenářku detektivek. Pro hazardní hru je typické, že si hráč může koupit možnost výhry – ať peněz nebo majetku: od sirky až po automobil. S jakými formami hazardních her se setkáváme nejčastěji?

Hazardní a nehazardní automaty

Po listopadu roku 1989 tato forma hazardní hry u lidí, kteří mají vážené problémy pro něž se přicházejí léčit, jednoznačně převládá. Automaty mohou být buď zábavní, nebo tzv. výherní. U zábavních automatů si hráč kupuje čas. O hazardní hru se tedy vlastně nejedná. U tzv. výherních (přesnější název je hazardních nebo “proherních”) automatů si zákazník kupuje možnost výhry. Jde tedy jasně o hazardní hru. Výherní automaty se ještě někdy dělí na “lehké” a “těžké” podle výše vkladu a podle toho, jak vysoký obnos může hráč vyhrát. Toto dělení je z mnoha důvodů nejasné. To, co je pro jednoho malá prohra, může být pro jiného katastrofa. Navíc konstrukce některých automatů umožňuje vyměnit program, takže se z “lehkého” může stát obratem ruky “těžký”.

Zábavní automaty sice neumožňují hazardní hru, ale i ony mají svá rizika. Dítě, které u nich bude trávit dlouhé hodiny, nebude mít čas na školu, nezíská potřebné dovednosti v mezilidských vztazích, může zaostávat za svými vrstevníky i v jiných směrech a trpí jeho pohybový sytém. Vysloveně rizikový je pro děti a dospívající také prvek násilí a riskování v mnoha počítačových hrách.

Kasina

S tuzemskými patologickými hráči, kteří prohrávali peníze v ruletě, se setkáváme. Paradoxně jeden z nich byl majitelem herny s “výherními” automaty (že by jakási spravedlnost?). Kasina jsou pro širší vrstvy méně přitažlivá, jsou však mimořádně nebezpečná. Velká výhra může rychle “nastartovat” chorobný návyk. Velká prohra, i když se vždy nemusí jednat o patologické hráčství, může způsobit spoustu životních problémů a duševních krizí. Jeden americký známý mi vyprávěl následující historku. Při návštěvě Las Vegas se dal do řečí s majitelem kasina. Takové kasino zaměstnává spoustu lidí: ostrahu, toho, kdo dohlíží na dodržování pravidel, krupiéry a dokonce i lidi, kteří hrají jen na oko, aby svedli ke hře návštěvníky. Onen známý se tedy zeptal majitele: “Kolik musí přijít hráčů, abyste všechen personál zaplatil a ještě vydělal?” Majiteli zasvítily oči a krátce odpověděl: “Stačí jeden.”

Ještě dodávám, že slavný ruský spisovatel F. M. Dostojevskij se dostal do vážných problémů kvůli hazardní hře v kasinu. Inspirující pro nás může být okolnost, že svůj problém dokázal překonat.

Sportovní sázky

Na letišti v New Yorku jsem se náhodou setkal s bezdomovcem, který tam přespával. Příčinou jeho neštěstí byly sázky “na koníčky” (tedy výsledky dostihů). Jiného patologického hráče sázejícího na výsledky sportovních utkání jsem potkal na schůzce Anonymních hráčů (Gamblers Anonymous). Ostatně i u nás se léčil nejeden zadlužený a nešťastný patologický hráč, který se dostal do nesnází právě pro sportovní sázky.

Karetní hry

Málokdo ví, že karetní hry mají svůj původ ve dvanáctém století a že pocházejí z Číny. Ne každá karetní hra je hazardní, ale hazardní karetní hry jsou rozšířeny. O tom jak lživé je přísloví “komu karty v ruce šustí, toho štěstí neopustí” by mohly vyprávět celé generace hazardních hráčů v Čechách, na Moravě a na nikoliv posledním místě ve Slezsku i jejich rodiny. Velmi nebezpečná je kombinace karetní hry a alkoholu. Ten totiž může u hráče otupit zbytky zdravého rozumu. Problémy se hrou ho přivedou k dalšímu pití. Výsledkem bývá kombinovaná závislost. Důležité je, aby takoví hráči přestali s obojím – s pitím i hraním. (Pokud nevíte, jak přestat pít, doporučuji rubriku Jak překonat problémy s alkoholem). Pomoc můžete vyhledat také v některé z odborných poraden pro léčení problémů s alkoholem.

Hra v kostky

Je to další starobylá forma hazardu. V knize povídek za staré Indie “Oceán příběhů” najdete vyprávění o člověku, kterého podvodně obehráli v kostky. Když nemohl zaplatit, zbili ho a majitel herny ho nechal vhodit do vyschlé studny.

“Skořápkáři” a ostatní...

“Skořápkáři” z pražských ulic naštěstí vymizeli. Podle novinových zpráv se jednalo o dobře organizované tlupy, řízené ze zahraničí. Z ciziny, pro změnu západní, k nám přicházejí další hry. V USA jsem se setkal se ženou, která se stala patologickou hráčkou binga. Každá hra nabízející možnost hmotné nebo finanční výhry může vést k patologickému hráčství. “A co Sportka?” namítne možná v této chvíli skeptický čtenář. Nebezpečnost tohoto druhu hazardní hry poněkud snižuje okolnost, že sázky jsou poměrně malé a možnost vsadit mají hráči jednou týdně. Ale patologické hráčství bych nevylučoval ani zde. Léta vedu čilou korespondenci se zahraničím a občas jsem v duchu nadával na frontu lidí na poště přede mnou. V ruce třímali štůsky tiketů. Dnes je chápu. V posledních čtyřech, pěti letech se s hrami tohoto typu roztrhl pytel. Jistý muž chtěl po úřednici na poště sbírku asi pěti či šesti různých druhů tiketů a byl velmi nespokojen, když mu dva nebo tři nemohla prodat. Nebezpečné jsou stírací losy a to tím, že se sázející dozvídá výsledek velmi rychle a vzápětí může sázku opakovat. Vzpomínám na člověka, který si chtěl prodejem stíracích losů přivydělat. Jenže to nevydržel, všechny seškrábal, nevyhrál nic a nadělal dluhy.

Tento výčet různých forem hazardní hry není zdaleka úplný. Ani nemůže být. Hranice mezi hazardní a nehazardní hrou je velmi neostrá. Tatáž hra může být hazardní, hraje-li se o peníze a nehazardní, hraná “jen tak”. Patologickým hráčům i těm, kteří jim jsou ohroženi, velmi doporučuji zdaleka se vyhýbat všemu, co by hazardní hru i vzdáleně připomínalo. Záměna jedné hazardní hru za jinou je poměrně snadná a není to žádné řešení. Svědčí o tom zkušenost muže, který zde měl problémy kvůli kartám. Pak emigroval do Švédska, kde se dostal do nesnází kvůli bingu. Po návratu zpět do Prahy se “přesmykl” k automatům a nemusím snad zdůrazňovat, že si nijak nepomohl.

Karty jsem hrál hned po vyučení, ale to jsem nehrál o nějaký velký částky peněz, to mi žádné problémy nedělalo. Ale začátkem roku 1992 mě chytla hra na hracích automatech. Odešel jsem od rodiny, ztratil jsem všechny přátele, protože už jsem neměl peníze, tak jsem si od nich vypůjčoval, ale už jsem je nevrátil, protože jsem je prohrál.
Patologický hráč, 30 let

Jistý muž, jenž první v Americe vyhrál v loterii milión dolarů, skončil jako zkrachovalec a příležitostný taxikář poblíž Las Vegas.
Arnold Wexler.

Autor: Prim. MUDr. Karel Nešpor, CSc.