Očkování

Spalničky


Kategorie: Očkování 
17.duben 2000
V České republice je výskyt spalniček, příušnic a zarděnek pod kontrolou celoplošného preventivního očkování.

Co jsou spalničky
Jak se projevují
Očkování

Od roku 1995 se očkují malé děti obvykle trojsložkovou vakcínou, která v jedné dávce poskytuje ochranu vůči všem třem zmíněným nákazám.

Co jsou spalničky. Jedná se o nebezpečné, život ohrožující virové infekční onemocnění. Přirozeným hostitelem viru spalniček je výhradně člověk. Tento virus je příbuzný virům psinky nebo moru skotu. Lidé bývají nakaženi vdechnutím prachu se spalničkovým virem, který se do vzduchu dostává kašláním, kýcháním, prskáním nebo mluvením infikovaných osob. Toto nakažlivé onemocnění bývalo příčinou vysokého procenta úmrtí dětí.

Jak se spalničky projevují. Projevují se jako horečnatý stav s vyrážkou. Po uplynutí deseti dnů od nákazy se u vnímavého pacienta objeví příznaky zánětu horních cest dýchacích, se silnou rýmou, kašlem a zánětem spojivek. Po 4 dnech trvání těchto příznaků dojde ke vzniku živě červené vyrážky, jejíž ložiska zpravidla o průměru 3 až 5 mm mohou záhy splývat ve větší červené plochy. Vyrážka se zcela charakteristicky šíří od obličeje přes horní část trupu a končetin na dolní část těla.

Po více než třech dnech trvání začne vyrážka ustupovat ve stejném směru jako začínala, to znamená, že nejdříve začne blednout obličej a posléze další části trupu a končetin. Po odeznění vyrážky se kůže začne drobně olupovat.

K nejčastějším komplikacím patří zápal plic, zánět středního ucha nebo nosních dutin, které jsou doprovázeny přidruženými bakteriálními infekcemi. K nejtěžším, často život ohrožujícím komplikacím patří zápal plic nebo zánět mozku, vyvolané samotným virem spalniček. Třetina dětí se zánětem mozku na tuto komplikaci umírala. Další třetina byla postižena trvalými těžkými následky v podobě obrny, postižení smyslů či intelektu. Nejtěžší formy onemocnění jsou pozorovány u dětí podvyživených a i dnes onemocnění bývá příčinou vysoké úmrtnosti dětí v rozvojových zemích.

Očkování. Provádí se trojsložkovou vakcínou, která obsahuje živé oslabené spalničkové, příušnicové a zarděnkové viry umožňující dostatečnou ochranu očkovaným dětem s minimální četností nežádoucích účinků. Oslabené viry nezpůsobí infekci, ale pouze stimulují imunitní systém člověka, který si může vytvořit dostatečnou ochranu vůči divokým spalničkovým, příušnicovým a zarděnkovým virům. Dnes se u nás nejčastěji podává trojsložková vakcína proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám dětem starším 15 měsíců. Podobně jako u jiného očkování, je třeba nejen vytvořit ochranu vůči těmto virovým infekcím, ale současně ji zesílit tak, aby mohla přetrvávat po celý zbytek života. Proto se podává druhá posilující dávka dětem ve věku 21. až 25. měsíce.

Očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám vyvolává jen výjimečně lokální reakce v místě vpichu. Vzácné celkové reakce související s očkováním vznikají mezi 6. až 10. dnem a projevují se obvykle zvýšenou teplotou, občasným vznikem vyrážky nebo zduřením mízních uzlin. Všechny reakce jsou dočasné a přetrvávají velmi krátce a obvykle do dvou dní vymizí.

Autor: RNDr. Marek Petráš