Očkování

Zarděnky


Kategorie: Očkování 
17.duben 2000
.

Co jsou zarděnky
Jak se projevují
Očkování

Co jsou zarděnky. Je to virové onemocnění typické pro člověka. Tato infekce je běžná u dětí a šíří se kapénkovým přenosem. Nejčastěji se příušnice vyskytují na jaře. Vrozenými zarděnkami mohou onemocnět pouze děti, jejichž matky prodělaly zarděnky zejména v prvních třech měsících těhotenství. Pokud těhotná žena onemocní zarděnkami v prvním měsíci je riziko poškození plodu 50procentní, ve 2. měsíci 25procentní a ve 3. měsíci 10procentní. Malé riziko pro plod trvá i ve 4. měsíci těhotenství. Nákaza těhotné ženy vede často ke spontánnímu potratu.

Jak se zarděnky projevují. Získaná forma zarděnek probíhá většinou lehce. Inkubační doba je 14 až 21 dní. Prvotním místem zachycení a pomnožení viru je sliznice nosohltanu a krční mízní uzliny. Zhruba po 6. dni dochází k šíření viru do dýchacích cest, spojivek, kůže a dalších orgánů. Klinický obraz je různý, od snadno přehlédnutelných forem s prchavou vyrážkou až po vzácné, těžké formy onemocnění, které mohou být provázeny zánětem mozku. Onemocnění zpravidla provázejí bolesti kloubů, v těžších případech jejich zánět. Charakteristické je zduření uzlin v šíjní krajině a za ušima. Vyrážka je růžová, velikosti čočky a po odeznění se kůže nešupí. Jak již bylo uvedeno, získaná forma zarděnek probíhá zpravidla lehce, bez následků, těžké formy jsou vzácností. Naopak forma vrozená je formou velmi obávanou, neboť s sebou nese velmi vážné důsledky pro narozené dítě. Nákaza v prvních měsících těhotenství může vést k infekci plodu a k jeho poškození. Může dojít k zasažení některých životních orgánů, které se poškodí a dojde ke vzniku defektů, např. srdce, očí, mozku apod.

Očkování. Provádí se trojsložkovou vakcínou, která obsahuje živé oslabené zarděnkové, spalničkové a příušnicové viry umožňující dostatečnou ochranu očkovaným dětem s minimální četností nežádoucích účinků. Oslabené viry nezpůsobí infekci, ale pouze stimulují imunitní systém člověka, který si může vytvořit dostatečnou ochranu vůči divokým spalničkovým, příušnicovým a zarděnkovým virům. Dnes se u nás nejčastěji podává trojsložková vakcína proti zarděnkám, spalničkám a příušnicím dětem starším 15 měsíců. Podobně jako u jiného očkování, je třeba nejen vytvořit ochranu vůči těmto virovým infekcím, ale současně ji zesílit tak, aby mohla přetrvávat po celý zbytek života. Proto se podává druhá posilující dávka dětem ve věku 21. až 25. měsíce.

Očkování proti zarděnkám, spalničkám a příušnicím vyvolává jen výjimečně lokální reakce v místě vpichu. Vzácné celkové reakce související s očkováním vznikají mezi 6. až 10. dnem a projevují se obvykle zvýšenou teplotou, občasným vznikem vyrážky nebo zduřením mízních uzlin. Všechny reakce jsou dočasné a přetrvávají velmi krátce a obvykle do dvou dní vymizí.

Autor: RNDr. Marek Petráš