Medicína

Jak se aplikují


Kategorie: Léky a lidé 
23.srpen 2002
Aby mohl lék působit, musí se obvykle dostat nejprve do krve - právě ona ho totiž může donést až na místo určení. Proto musí nejprve proniknout do srdce jako centrální pumpy našeho krevního oběhu.

Možná jste o tom nikdy nepřemýšleli, možná Vám to nepřipadalo důležité - stejně tak je ale možné, že jste si tu otázku položili a neměli na ni odpověď. Proč se vlastně některé léky polykají v podobě tabletek či kapslí, jiné píchají injekčně do žíly, pod kůži nebo do svalu a opět jiné inhalují nebo zavádějí pomocí čípku? Jak putuje aktivní látka po “vnitřních tocích” našeho organismu, aby dosáhla svého cíle? Jak, kdy a kudy se opět z těla vyloučí, když už svůj úkol splní? Na takové a podobné otázky Vám budeme odpovídat v našem seriálu.

Aby mohl lék působit, musí se obvykle dostat nejprve do krve - právě ona ho totiž může donést až na místo určení -, a proto musí nejprve proniknout do srdce jako centrální pumpy našeho krevního oběhu. Tělo mu otevírá hned několik bran, z nichž od některých je cesta k cíli kratšíči rychlejší - a užívá se tedy v akutních situacích, od jiných delší a pomalejší, ale i ty mají své specifické použití.

Do žíly? Jen když není zbytí.

Přímo do oběhu se léčivo aplikuje bud intravenózní injekcí nebo intravenózní infu. Místo aplikace bude jasnější, přeložíme-li si slovo intravenózní jako nitrožilní a připomeneme-li vám běžné užívané pojmenování intravenózní infuze - kapačka. Zežíly putuje léčivo s krvížilním systémem až do horní dutéžíly a odtud již přímo do srdce. Oběma uvedeným postupům je společné,že víceči méně zraňují tělesný povrch - a nejde jen o trochu bolesti, protože ta se konec konců dá vydržet, jako spíše o nebezpečí podráždění nebo dokonce infekce v ráně, hrozící například při dlouhodobém zavedenížilní linky pro intravenózní infuzi. Proto se tyto cesty podání léku volí tehdy, kdy je opravdu nutná rychlá akce a potenciální prospěch tedy vysoko převyšuje potenciální rizika.


 

Způsob aplikace Léková forma Způsob aplikace Léková forma Způsob aplikace Léková forma
1. PERORÁLNĚ
(ústy)
tablety
šumivé tablety
dražé
kapsle
granulát
prášek
suspenze
emulze
sirup
roztok
kapky
čaj
2. INTRA-VENÓZNĚ
(do žíly)
injekce
infuze
3. INTRA-MUSKULÁRNĚ
(do svalu)
injekce
4. SUBKUTÁNNĚ
(pod kůži)
injekce
implantát
5. INHALAČNĚ
(dýchacími cestami)
aerosol
sprej
prášek pro inhalaci
plyn
6. SUBLINGVÁGNĚ
(pod jazyk)
tablety
granulát
7. BUKÁLNĚ
(sliznicí ústní dutiny)
pasta
gel
roztok
bukální tablety
žvýkací guma
aerosol
8. TRANSDER-MÁLNĚ
(přes kůži)
náplast (transdermální terapeutické systémy) 9. REKTÁLNĚ
(konečníkem)
čípky


Nitrožilní injekce ovšem není jediná, kterou můžete dostat - existují totiž také injekce nitrosvalové neboli intramuskulární a podkožní čili subkutánní. Aby se takto podané léčivo dostalo do krve, musí nejprve proniknout příslušnými tělesnými tkáněmi, což se ovšem neobejde bez malého zdržení - proto je rychlost zaplavení organismu léčivem po nitrosvalové injekci pomalejší než po nitrožilní, a po podkožní opět pomalejší než po nitrosvalové... I v těchto dvou uvedených případech jde ovšem opět o injekci - a ta nejen bolí, ale také většinou vyžaduje, aby ji aplikoval odborník - lékař nebo alespoň sestra (i když diabetici si úspěšně píchají inzulin po léta sami).

Polykání léků je jednoduché, ale...

V běžné praxi se ovšem mnohem častěji volí jednodušší způsoby podání. Vůbec nejjednodušší je podání perorální, per os čili jednoduše ústy. Právě tímto způsobem do sebe vpravujeme vetšinu tablet, dražé i kapslí (tobolek), nejrůznější roztoky, suspenze a emulze, sirupy a jiné lékové formy. Jednoduchost požití léčiva, která umožňuje účinně zasáhnout chorobný proces v útulném prostředí domova místo v ambulanci nebo nemocniční ordinaci, je obrovskou předností.

Naopak nevýhodou je,že léčivo se může do krevního oběhu dostat teprve poté, co projde trávicím traktem až do jater - teprve odtud má v podobě portálnížíly skutečně otevřenou bránu do krve. Tento fakt je třeba mít na paměti nejen zčasového hlediska, nýbrž i proto,že při průchodu játry může dojít k menšíči vetší přeměně (metabolizaci) léku, a tedy kčástečné ztrátě jejich účinnosti.

V podstatě stejným způsobem (tedy prostřednictvím portální žíly) proniká do krve léčivo podávané do organismu z druhého konce trávicího traktu, tedy nikoli od úst, nýbrž od rekta čili konečníku - podání rektální (per rectum). Určitou analogií rektálního podání cípku je také vaginální aplikace užen, kdy však dochází především k místnímu působení léčiva.

Naopak při sublingválním nebo bukálním podání, kdy se aplikační forma léku vkládá pod jazyk nebo na vnitřní stranu tváře, se průchod léku játry úplně obchází a léčivo proniká - podobně jako po nitrožilním podání - žilní krví ze sliznice v ústech přímo do horní duté žíly a odtud do srdce. Právě proto se ho užívá např. při podávání přípravku na bázi nitroglycerinu, jehož úkolem je co nejrychleji odstranit bolesti anginy pectoris při ischemické chorobě srdeční. V podstatě totéž platí i o podání inhalačním (ve formě plynu, aerosolu apod.), avšak takto se většinou dosahuje jen místního účinku v dýchacím ústrojí (např. u antiastmatik) a jen výjimečně účinku celkového.

A konečně za některých podmínek se může léčivo podat také kůží - ve formě tzv. transdermálního terapeutického systému. Z něj se účinná látka uvolňuje z rezervoáru např. ve speciálně upravené náplasti pomalu a postupně, proniká kožním povrchem a dostává se do oběhu. Tímto způsobem se ovšem může podávat jen relativně málo léčiv.

A na závěr dvě poznámky:
Jako perorální se označuje pouze požití léku ústy čili polykáním; všechny ostatní způsoby jsou označovány jako parenterální, třebaže nejčastěji se za parenterální formu aplikace považují zejména injekce a infuze. Aplikační postupy uvedené v tomto přehledu se týkají převážně léčiv, u nichž se předpokládá celkové (systémové) působení.
O způsobech aplikace léčiv pro místní (lokální, topické) působení si povíme zase někdy jindy.

Autor: zpracováno redakčně