Bylinky
Pepřovník černý
Kde ho najdeme. Pepřovník pochází z Malabarského pobřeží a východní Indie, kde roste v tropických deštných lesích planě. Dnes se pěstuje v mnoha tropických oblastcch, mezi největší producenty patří Indonésie, Indočína, Indie a Madagaskar.
|
Podélný řez květem pepřovníku |
Jaké jsou příbuzné druhy? Pepřovníku je několik desítek druhů, některé z nich mají význam jako koření, např. pepřovník dlouhý (Piper longum) nebo pepřovník kubebový (Piper cubeba). Dva z nich se potom řadí mezi omamné drogy, a to pepřovník betelový (Piper betle) z tropické Asie a pepřovník opojný (Piper methysticum) z Oceánie.
Obsahové látky. Drogou jsou plody (Piperis nigri fructus), které obsahují mimo jiné až 2 procenta ostře chutnající pryskyřice, až 3,6 procenta silice a 9,7 procenta alkaloidu piperinu, ale i škrob, tuk aj.
|
|
Větvička s plody (2) a řez plodem (3) pepřovníku černého |
Pepřovník jako koření. Celý nebo mletý černý pepř je jedním z nejoblíbenějších kuchyňských koření. Používá se k přípravě masa a ryb, polévek, omáček, salátů, ale také v potravinářském průmyslu. V závislosti na konečné úpravě plodů a jejich zpracování získáváme z jednoho botanického druhu tři koření – pepř černý, bílý nebo zelený.