Bylinky

Kardamom


Kategorie: Asijská koření 
30.květen 2002
Kardamom pravý (Elettarin cardanaomuns) je dalším blízkým příbuzným známého zázvoru.

Kde ho najdeme. Kardamom roste v tropických deštných pralesích Indie, Kambodže, na Sumatře a v jižní Číně. Dnes se pěstuje i jinde v tropech, např. ve Střední Americe.

 
Podélný řez
květem
Botanický popis. Kardamom pravý, Elettarin cardanaomuns, je další koření z čeledi zázvorovitých, Zingiberaceae. Jde o vytrvalou bylinu s tlustým podzemním oddenkem, ze kterého vyrůstají až dva metry vysoké neplodné lodyhy. Listy jsou střídavé, úzce až čárkovitě eliptické. Později z oddenku rostou květonosné stvoly a na nich v úžlabí dvouřadých listenů krátké hrozny květů. Plod je trojpouzdrá, podélně rýhovaná tobolka vejcovitého tvaru s větším počtem vrásčitých, tmavohnědých semen.

Obsahové látky. Semena (Amomi cardamomi semen) obsahují 2 až 8 procent silice, složené hlavně z alfa-terpinylacetátu, cineolu, citralu a linaloolu, dále obsahují asi 10 procent tuku, pryskyřici, škrob aj.

 
Plod kardamomu (4):
podélný (5) a příčný (6) řez.
K čemu se užívá. Podporuje trávení, působí proti nadýmání, má účinky stimulační, tlumí hojné močení a zahušťuje stolici. Používá se rovněž při impotenci, předčasném výronu semene, průjmu, zvracení a bolestech břicha. Denní dávka kolísá mezi 3 až 10 g drogy, ze které se připravuje odvar nebo se používá prášek. Neužívat při žaludečních vředech!

Kardamom jako koření. Jako koření se užívá v cukrářství, pekařství, uzenářství, do směsí koření, v arabských státech se např. přidává i do kávy. Slouží ale také k výrobě silice, likérů i ve farmaceutickém průmyslu.

Autor: Prof. Ing. Pavel Valíček DrSc.