Asijská koření

Bazalka posvátná


Kategorie: Asijská koření 
10.červenec 2000
Bazalka posvátná (Ocimum sanctum) neslouží jen k dochucování pokrmů, ale v některých končinách má skutečně i posvátný význam.

Kde ji najdeme. Pochází pravděpodobně z Indie a dnes je rozšířena od Arábie, přes Indonésii až po Polynésii. V Indii má i náboženský význam, neboť ve starých textech Bhagavaty se píše, že bůh Višnu má nejraději její vůni. Nazývá se také “tulsi” či “tulasi”, což znamená “nejlepší ze všech”. V našich klimatických podmínkách dobře roste, podobně jako ostatní druhy bazalek.

Botanický popis. Bazalka posvátná, Ocimum sanctum, patří do čeledi Lamiaceae, hluchavkovitých. Jednoletá až víceletá bylina dorůstající výšky jednoho metru s lodyhou vzpřímenou, rozvětvenou a u báze dřevnatějící. Je chlupatá a zeleně nebo purpurově zbarvená. Listy jsou eliptické až vejčité, chlupaté a na okrajích pilovité. Kalich chlupatý, koruna purpurová, tvrdky hnědočervené a vejcovité.

Existují ještě další druhy? Rod Ocimum, bazalka, má celou řadu druhů, u nás se však nejvíce setkáváme s Ocimum basilicum, bazalkou pravou, užívanou hlavně jako listové zelené koření.

Obsahové látky. Drogou je nať (Basilici sancti herba) s hlavní obsahovou látkou silicí a v ní s výrazným zastoupením citralu a eugenolu. Méně je obsažen methylcugenol, ve stopách potom methylchavicol, linalool a chavibetol.

K čemu se užívá. V místní medicíně se užívá k léčení průjmů, neplodnosti, hemoroidů, astmatu, anémie, kožních chorob, ale také při celkovém oslabení organismu. V poslední době se prokázala i určitá účinnost při léčbě rakoviny, kardiovaskulárních a ledvinových chorob. Nejčastější formou užití je čajový nálev.

Další význam. V Indii je používá i k dochucování místních pokrmů. Silice “pročišťuje” vzduch, zbavuje okolí bakterií i jiných mikroorganismů a hmyzu. Týká se to i moskytů, čímž působí preventivně proti malárii.

Autor: Prof. Ing. Pavel Valíček DrSc.