Bylinky

Badyáník


Kategorie: Asijská koření 
30.červen 2000
Plody badyáníku pravého (Illicium verum)v našich končinách nepatří zrovna k nejznámějším. Přesto se jedná o velice zajímavé koření.

Kde ho najdeme. Pochází z jižní Číny a severního Vietnamu, kde se také pěstuje. Dnes je rovněž rozšířen v Japonsku a na Filipínách, případně i jinde v tropech.

 
Květ badyáníku pravého
Botanický popis. Badyáník pravý, Illicium verum, patří do stejnojmenné čeledi Illiciaceae, badyáníkovitých. Stálezelený stromdorůstající výšky do 8 metrů s listy střídavými, řapíkatými, vejčitěpodlouhlými, celokrajnými a kožovitými. Květy jsou bledě žlutozelené s intenzívní vůní. Plodem je měchýřek, po dozrání zdřevnatělý, hnědý, srostlý zpravidla po osmi v úhledná hvězdovitá souplodí. Semena jsou světle hnědá, čočkovitě zploštělá, lesklá.

Existují ještě další druhy? Především v Japonsku se pěstuje Illicium religiosum, badyáník posvátný, který se zde často vysazuje v okolí chrámů a nazývá se “sikimi”. Jeho souplodí jsou velmi podobná předcházejícímu druhu a obsahují toxický glykosid sikimin.

Jaké jsou obsahové látky v plodech. Plody (Illicii fructus) mají 4 až 5 procent silice s anetholem, terpineolem a cineolem, dále je přítomna kyselina olejová, palmitová, stearová aj.

 
Souplodí badyáníku
Účinky a užití drogy. Užívá se při zvracení, nadýmání a bolestech břicha, zácpě, podporuje chuť k jídlu, léčí revmatismus, nespavost, ischias, svalové křeče a má také močopudné účinky. Většinou se připravuje odvar ze 4 až 8 g drogy a užívá se třikrát denně nalačno.

Jak se užívá jako koření? Usušené “hvězdice” jsou známé jako koření badyán nebo hvězdicový anýz, neboť má vůni podobnou anýzu. Používá se v domácnosti, cukrářství. likérnictví, parfumerii i v lékařství. Nejvíce badyánu ale slouží k výrobě badyánové silice.

Autor: Prof. Ing. Pavel Valíček DrSc.