Medicína

Zvláštnosti léčby u jednotlivých drog


Kategorie: Jak přestat fetovat - drogy 
15.únor 1999
Riziko předčasné smrti u mladých závislých na opiátech je podstatně vyšší než u jejich vrstevníků.

Heroin a jiné opiáty
Drogy z konopí
Tlumivé léky a léky na spaní
Pervitin, kokain a jiné budivé látky
Halucinogeny
Těkavé látky
Nebezpečný alkohol
Zabiják č. 1 - tabák

 

Heroin a jiné opiáty
To souvisí s např. nebezpečím předávkování (pozor např. na “bílý heroin”!), násilím a infekcemi včetně tuberkulózy, jaterními nemocemi, vmetkem do plicnice při injekčním podání atd. Z kodeinu podomácku vyráběný “braun” u nás byl z velké části nahrazen heroinem. Právě heroin s sebou nese značné nebezpečí předávkování. Na černém trhu se objevují drogy různé koncentrace, takže je velké riziko záměny silnější drogy za slabší. Navíc, jestliže má někdo vysokou toleranci, nějaký čas heroin nebere a pak se k němu vrátí, klesne jeho odolnost vůči droze a on se může předávkovat.

Heroin i jiné opiáty vyvolávají silnou tělesnou závislost. To znamená, že po vysazení drogy nastávají tělesné obtíže. Mohou se objevit některé z následujících příznaků: silná touha po droze, nevolnost nebo zvracení, nechutenství, svalové bolesti, slzení nebo výtok z nosu, rozšíření zornic, husí kůže, pocení, průjmy, zívání, rychlý tep, teplota a nespavost.

Tělesné potíže po vysazení heroinu, i když jsou nepříjemné, neohrožují život. Jinými slovy, dá se přestat i bez léků. Je to ale obtížné.

Detoxifikaci po heroinu usnadňuje: Duševní podpora a přítomnost sympatizujícího člověka, který nebere drogy, motivace daná předchozí špatnou zkušeností s drogami, nízká nebo žádná dostupnost drog, pohodlí, suché a teplé prostředí. Vhodná je hudba, užitečné mohou být vysoké dávky vitamínu C a dostatek tekutin. Pomáhá také klid, tlumené světlo nebo příšeří, odpočinek a spánek, pokud je ho postižený schopen. Po překonání odvykacího stavu je třeba počítat s tím, že klesne tolerance, to znamená, že se sníží odolnost vůči droze. Proto pokud by chtěl někdo po určitém období abstinence začít s heroinem znovu, měl by začít s nízkou dávkou.

A ještě jedna zajímavost: Před lety jsem navštívil Dr. Smithe v Lincolnově nemocnici v New Yorku. Léčí tam odvykací stavy za pomoci akupunktury, léčivých rostlin a Anonymních narkomanů. Když jsem sáček s čajem, který Dr. Smith používá, poslal na rozbor, ukázalo se, že jeho složení odpovídá našemu nervovému čaji, který se dostane i v řadě drogerií.

Je metadon zázrak?
Metadonová substituce znamená většinou dlouhodobější nahrazení heroinu metadonem. Metadon takto poprvé použili v roce 1965. Metadon má výhody, k nimž patří pomalejší vylučování a možnost podávání ústy. Nevýhodou je delší odvykací syndrom po metadonu než např. po heroinu. Detoxifikace z metadonu trvá déle než detoxifikace z heroinu. Proto také metadon není k detoxifikaci nejvhodnější. Hlavním důvodem, proč se metadon podává, je právě dlouhodobá substituce.

Pro koho se metadon hodí:

  • Pro ty, kdo mají tělesnou závislost na heroinu.
  • Pro ty, kdo nejsou schopni nebo ochotni abstinovat.
  • Pro ty, kdo jsou tak disciplinovaní, aby nemíchali metadon s jinými drogami včetně alkoholu.

Pro koho se metadon nehodí:

  • Pro ty, kdo nemají tělesnou závislost na heroinu, protože metadon by jim tělesnou závislost vytvořil.
  • Pro ty, kdo jsou schopni a chtějí abstinovat (abstinence je jasně lepší možností než denně chodit na metadon a být na něm závislý).
  • Pro ty, kdo míchají metadon s jinými drogami a riskují tak otravu.

O zařazení do metadonové léčby musí rozhodnout lékař.

Temgesic (buprenorfin)
Temgesic patří také mezi opiáty, má ale jednu velkou výhodu v tom, že odvykací syndrom (absťák) je po něm mnohem slabší než po heroinu. Pacient se nejdřív převede z heroinu na Temgesic a po 3-4 dnech se Temgesic najednou vysadí. Nastane sice odvykací syndrom, ale slabý.

Odvykací potíže je možné léčit i jinými léky, ale mělo by se tak dít pod dohledem lékaře. Kutilství lidí, kteří se snaží si léčit odvykací potíže po opiátech tlumivými léky může vést k vzniku kombinované závislosti. Připomínáme, že odvykací potíže po vysokých dávkách tlumivých léků mohou ohrozit život, kdežto samotné odvykací potíže po opiátech život neohrožují.

Naltrexon
Naltrexon zabraňuje tomu, aby heroin a jiné opiáty působily na receptory v mozku. Má-li v sobě někdo natrexon, heroin na něj jakoby neúčinkuje. Naltrexon může tedy pomoci člověku, který chce abstinovat, aby překonal krizi. Naltrexon se dá podávat ústy, protože se ve střevech vstřebává. Jeho účinek trvá i tři dny.

Naltrexon má ale i nevýhody. K nim patří vysoká cena (pojišťovna ho neplatí). Pokud by si vzal naltrexon někdo, kdo je tělesně závislý na opiátech, dojde k propuknutí prakticky neléčitelného odvykacího syndromu. Jestliže by si někdo v odvykacím syndromu po opiátech vyvolaných naltrexonem vzal další opiát, nejenže ničeho nedosáhne, ale navíc riskuje předávkování.

O některých dalších léčebných postupech užívaných u léčby závislostí opiátového typu jsme se již zmiňovali. Patří k nim rodinná terapie, psychoterapie, třístupňová obrana, Narcotics Anonymous (Anonymní narkomané) a terapeutické komunity.

Drogy z konopí
Lidé závislí na drogách z konopí (marihuana, hašiš) často přicházejí do léčby poměrně pozdě. Typickou situací, kdy Američan nebo Holanďan závislý na drogách z konopí vyhledá léčbu, jsou protesty jeho partnera nebo zaměstnavatele. Důvodem mohu být i úzkostné stavy a jiné duševní problémy a selhávání ve škole.

Drogy z konopí nevyvolávají většinou tělesné odvykací potíže z jednoho prostého důvodu. Delta-9-terahydrokanabinol (zkráceně THC), tedy účinná látka z konopí, se totiž hromadí v těle a vylučuje se velmi pomalu. Drogy této třídy jsou velmi nebezpečné v dopravě, protože prodlužují reakční čas, zhoršují paměť a vedou k poruchám zrakového vnímání i koordinace. V pokusech na trenažérech se prokázala zhoršená schopnost pilotovat letadlo i 24 hodin po vykouření jedné marihuanové cigarety. Při dlouhodobém užívání mohou poruchy přetrvávat i po intoxikaci.

Dále se objevují nepravidelný menstruační cyklus, neobratnost, zhoršená schopnost orientace v čase a prostoru, neochota přebírat zodpovědnost, nevyzrálost, zpomalení životního rytmu, ztráta kvalitních zájmů, podrážděnost. Konopí s sebou nese riziko neplodnosti u mužů. U žen, které v těhotenství kouřily marihuanu, bylo vyšší nebezpečí poškození plodu včetně vyššího rizika leukémie u dítěte. Děti těchto matek měly nižší porodní váhu. Časté jsou chronické záněty spojivek a dýchacích cest. Mohou nastat povahové změny, citové otupění, ztráta hodnot. Není jasné, jestli vyšší riziko schizofrenie u dlouhodobých kuřáků marihuany souvisí přímo s touto drogou, s tím, že k ní více inklinují psychicky labilnější lidé nebo s obojím. Marihuana obsahuje více rakovinotvorných látek než tabák. Drogy z konopí také oslabují imunitní systém.

Není pravda, že povolením volného prodeje marihuany by se oddělil trh s ještě nebezpečnějšími drogami. Podle holandských výzkumů prováděných v místech, kde prodej marihuany tolerují, většina návštěvníků “kaváren” užívá nebo užívala kromě látek z konopí i jiné drogy.

Léčba zahrnuje změnu životního stylu, rodinnou terapii, kontroly moči, již popsanou třístupňovou obranu, způsoby zvládání touhy po droze a další postupy. Léčba se orientuje k abstinenci.

Naiva: “Myslím, že kvůli marihuaně moc pouštíte hrůzu.”
Odpověď: Chápu vaši námitku. Než jste se dostala k heroinu, kouřila jste marihuanu a v porovnání s heroinem se po marihuaně toho ve vašem životě až tak moc špatného nedělo. Závislost na drogách z konopí totiž vzniká pomaleji. Když jste už byla na pervitinu a heroinu a vzala jste si marihuanu, připadala vám slabá. Jenže zkuste se na drogy z konopí podívat z jiného hlediska. Nedávno jsem četl článek, který napsal holandský odborník, zabývající se léčbou lidí závislých “pouze” na drogách z konopí. Zbavit se takové závislosti není podle něj nijak snadné. Drogy z konopí také mohou vést k recidivě závislosti na jiné droze. Rozhodně bych vám neradil kouřit po léčbě marihuanu, abyste se nakonec nevrátila k heroinu.

Naiva pokračuje: “Ale vždyť marihuana je přírodní!”
Odpověď: Asi stejně přírodní jako rulík zlomocný, šípový jed kurare nebo vosí žihadlo. Účinná látka z konopí (THC) se dá vyrobit i synteticky.

Naiva se nedá: “Přírodní drogy jsou dané od boha.”
Odpověď: Jistý mladý muž chtěl dosáhnout co nejdříve osvícení a ptal se mistra, jak na to. Mistr mu odpověděl, aby se snažil vidět nejvyšší dokonalost v každé živé bytosti. Mladý muž se pilně snažil. Jednoho dne šel po ulici a lidé na něj volali, aby utekl, protože se splašil slon. Mladý muž se snažil vidět ve slonu nejvyšší dokonalost a skončil v nemocnici. Když se znovu setkal se svým mistrem, ten mu řekl: “Měl ses snažit vidět nejvyšší dokonalost především v lidech, kteří tě před slonem varovali.”

Milá slečno, drogy, ať přírodní nebo nepřírodní, jsou pro vás přesně to, co byl pro toho člověka splašený slon.

Tlumivé léky a léky na spaní
Tyto léky mívají podobné účinky jako alkohol. Jejich užívání bývá nejčastější u žen středního věku. Zvláště špatnou pověst mají vzhledem ke své jedovatosti barbituráty, proto se od jejich užívání v lékařské praxi ustupuje. Při intoxikaci nastává zpomalená řeč, postižený působí dojmem opilosti aniž je cítit z dechu alkohol, bývají poruchy myšlení, orientace i úsudku, ospalost. Při dlouhodobém užívání se mohou objevit problémy krevního oběhu, zpomalený dech, bolesti hlavy, někdy zkažené zuby. Později nastává trvalá roztřesenost, nechutenství, poruchy výživy, případně i pocity pronásledování. Drogy této třídy vyvolávají duševní i tělesnou závislost. Při vysazení vysokých dávek nastává odvykací syndrom ohrožující na životě (může zahrnovat např. epileptický záchvat). Působí nepříznivě na paměť. Podobně jako u jiných drog riziko poškození plodu, jestliže je žena bere v těhotenství.

Léčba odvykacích syndromů po vysokých dávkách tlumivých léků vyžaduje spolupráci s lékařem. Problémem po vysazení některých léků (např. diazepamu) může být znovuobjevení se příznaků, pro které byly nasazeny. Tyto příznaky mohou ještě zesílit. Detoxifikace je důležitou, někdy i život zachraňující, součástí léčby. Není však sama o sobě postačující. Je třeba hledat lepší způsoby mírnění úzkosti, např. relaxační techniky nebo tělesné cvičení. Vhodná je také podpůrná psychoterapie.

Pervitin, kokain a jiné budivé látky
Pervitin (metamfetamin) má, na rozdíl od kokainu, dlouhý poločas vylučování, účinky pervitinu mohou přetrvávat 8-24 hodin. Droga je u nás relativně dostupná a levnější než kokain. Pervitin a kokain patří k nejnebezpečnějším drogám vůbec, rychle vyvolávají závislost a mohou vést k tělesnému chátrání.

Pervitin používali za druhé světové války japonští sebevražední piloti kamikadze. V Japonsku byla také tato droga poprvé syntetizována v roce 1888. Na západ se dostala až v roce 1929. Pervitin se vyráběl a zneužíval u nás už před listopadem 1989, i když v podstatně menším rozsahu. Závislost na příbuzné látce (amfetaminu) byla u nás poprvé popsána v roce 1941.

Bezprostřední účinek se může projevit zrychlením a zmatením myšlení, neklidem, zvýšením tepové frekvence, rozšířením zornic, halucinacemi, neklidem, podrážděností, vzrušením, třesem, podezíravostí, úzkostmi, po doznění účinku drogy nastává útlum, spavost a deprese. Časté bývají pocity pronásledování, někdy halucinace a nesmyslné chování.

Při dlouhodobém užívání se popisují vyrážky, větší náchylnost k nemocem, bolesti hlavy, poruchy vidění a srdeční poruchy. V souvislost s pervitinem dochází k smrti nejčastěji z následujících důvodů: postižení srdce, selhání krevního oběhu, otok plic, jaterní poškození a selhání ledvin. Jedovatost drogy zvyšují příměsi, které se používají při výrobě a bývají přítomné v konečném produktu (jód, aceton, fosfor, kyselina fosforečná a další). K rizikům drogy patří častější úrazy a agrese vůči druhým. Léčili jsme např. mladého muže, který pod vlivem pervitinu bez důvodu zabil neznámého člověka. Časté jsou pocity pronásledování, poruchy soustředění a paměti po delším užívání. Vzácná nejsou jaterní poškození. Prudký vzestup krevního tlaku po aplikaci drog této skupiny může způsobit mozkovou mrtvici, srdeční infarkt nebo srdeční selhání. Nebezpečnost pervitinu a kokainu ve vztahu k srdci ještě zvyšuje alkohol. Budivé látky mohou poškodit vývoj plodu, jestliže jsou matkou užívány v těhotenství.

V léčbě se uplatňují podobné postupy jako při léčení jiných závislostí: posilování motivace, rodinná terapie, třístupňová obrana a podobné postupy. Často se také používá terapie, rodinná terapie, odpoutávání se od nevhodných známých a vytváření bezpečnější sítě sociálních vztahů. Někdy se doporučuje změna telefonního čísla nebo i změna bydliště.

V USA je časté využívání svépomocných organizací (Anonymní narkomané - Narcotics Anonymous nebo dokonce ještě specializovanější organizace Cocaine Anonymous - Anonymní kokainisté). Výsledky léčby u pacientů nebo klientů, kteří setrvají dostatečně dlouho v léčbě, což není každý, jsou poměrně povzbudivé.

Remcal: “Po budivých látkách je člověk aktivní, to je výhoda.”
Odpověď: Jak víte z vlastní zkušenosti, jeho aktivita se projevuje např. tím, že nesmyslně prohledává popelnice. Druhý den pak žasne, co si to přinesl domů za krámy. Jeden mladý muž, který se u nás pak léčil, se vloupal do cizího bytu. Pak na něj přišel útlum i lehl si tam do postele a usnul. Když přišli majitelé bytu domů, byli překvapení, ale ne tak, aby na něj nezavolali policii.

Remcal: “A co povzbuzující drogy doping u sportovců?”
Odpověď: Sportovec, který by se nadopoval budivými látkami a běžel maratón nebo jel cyklistický závod, může snadno zemřít. Namáhavý sportovní výkon sám o sobě zatěžuje jeho srdce a budivé látky ještě víc. A to nemluvím o vyšším riziku úrazů.

Halucinogeny (LSD, ecstasy, lysohlávky atd.)
LSD se u nás v současnosti říká často říká “tripy”, patří sem i řada dalších syntetických drog i drog rostlinného původu. K nejnebezpečnějším patří MDMA (3,4-metylendioxymetamfetamin) také nazývaná “ecstasy” (slangově též “extoška”). Za MDMA se u nás často vydává pervitin.

Jak název napovídá, k příznakům intoxikace u této skupiny drog patří halucinace, bývají rozšířené zornice, zčervenání, rychlejší puls, vyšší krevní tlak a horší sebeovládání. Schopnost rozhodování je oslabená a zhoršuje se i kontakt s realitou. Někdy jsou přítomny abnormálnosti chování. Drogy této třídy mohou vyvolat toxickou psychózu. Někdy je intoxikovaný člověk nebezpečný sobě i druhým, může např. někam spadnout, někoho napadat apod. Tyto psychotické stavy většinou rychle odezní, jen u menšiny postižených přetrvávají i po intoxikaci.

Při dlouhodobějším braní roste riziko, mohou přetrvávat halucinace nebo pocity pronásledování, i když nebyla droga požita. Účinek LSD trvá typicky 8-12 hodin, u MDMA (ecstasy) je to 4-6 hodin. Není vzácné kombinování drog této skupiny s jinými návykovými látkami, zejména s tlumivými. Možným důvodem je okolnost, že halucinogeny mohou vyvolávat úzkostné stavy. Někdy se uvádí vyšší riziko nádorů a epileptických záchvatů.

Flashback znamená krátkodobý stav jako po požití drogy, i když droga požita nebyla. Flashbacky přicházejí právě po halucinogenech, pervitinu nebo po drogách z konopí, může je vyprovokovat stav únavy nebo stresu. Při flashbacku dochází k poruchám zrakového vnímání, nepříjemným duševním pocitům nebo i k tělesným obtížím. Čím déle člověk abstinuje, tím riziko flashbacků klesá. Jestliže se neobjevil flashback 1 až 2 roky po poslední dávce, asi žádný další nenastane.

Léčba dlouhotrvajících toxických psychóz se příliš neliší od léčení schizofrenie. Akutní subjektivně trýznivé reakce a stavy po intoxikaci reagují většinou na psychoterapii nebo krátkodobé podání léků. Flashbacky vzhledem ke svému krátkému působení zpravidla léčbu nevyžadují, leda by vyvolávaly silnou úzkost. Při léčbě se doporučuje naprostá abstinence od halucinogenů i dalších drog včetně marihuany.

Remcal: “Vy asi nemáte moc v lásce taneční drogy?”
Nemám, protože jsou nebezpečné. Posuďte sám:

Některá rizika MDMA (ecstasy)

  • Porušení tepelné regulace, velké ztráty tekutin, šok a někdy i ohrožení života.
  • U někoho těžké otravy i po dávkách, které jiní snášejí.
  • Křeče.
  • Pokusy na zvířatech prokázaly poškození nervových buněk.
  • Odbržděnost může být v určitých situacích velmi nebezpečná.
  • Zvýšení krevního tlaku a zátěž srdce.
  • Zatěžuje játra.
  • Po odeznění účinku často deprese. Zvyšují také riziko sebevražedného jednání.
  • Zvyšují riziko dopravní nehody
  • Existuje tendence kombinovat MDMA drogy s jinými drogami, což je zvlášť nebezpečné.
  • Časté je zaměňování nebo míchání MDMA s jinými látkami včetně heroinu a pervitinu.
  • Pocity pronásledování a jiné poruchy duševního zdraví, při kterých může člověk nebezpečně nebo nesmyslně jednat.

Těkavé látky
Problémy působené touto skupinou jsou typické pro děti a mladší dospívající. Největším nebezpečím je předávkování. Jen někteří pak přecházejí k dalším návykovým látkám nebo si vytvoří na těchto látkách závislost. Dlouhodobé užívání může vést k poškození mozku. Vede také k poruchám krvetvorby, postižení ledvin, popisují se také jaterní poškození, onemocnění dýchacích cest. Srdce je ohroženo, zejména když před intoxikací přecházela tělesná námaha. Někdy se objevuje vyrážka kolem úst a nosu.

Při intoxikaci jsou z dechu i z oděvu cítit chemikálie. Postižený je obluzený, nepřítomný duchem, působí neduživě, je pobledlý, je mu špatně. Zornice bývají rozšířené, oči zarudlé, pohled nepřítomný. Rozjařenost a poruchy vnímání při otravě přecházejí ve spánek. Méně často obluzení trvá dlouhodoběji. Výslovnost může být nezřetelná, je zhoršená pohybová souhra, intoxikovaný se někdy nesmyslně směje. Největším rizikem je předávkování. K smrti může dojít srdečním selhání, aspirací zvratků, udušením, poškozením jater nebo úrazem pod vlivem drogy.

V léčbě se osvědčila rodinná terapie. Lze využívat i třístupňovou obranu i další postupy. Užitečná bývá pomoc při překonání konkrétních problémů (např. nedostatek dovedností v mezilidských vztazích, poradenství v určité oblasti, nedostatečná nebo nevhodná síť vztahů, životní styl, trávení volného času apod.).

Nebezpečný alkohol
Kdysi jsem navštívil jednu terapeutickou komunitu pro závislé na alkoholu ve Španělsku. Mezi lidmi, kteří se tam léčili, byli dva mladíci, kteří se věkem i vzhledem odlišovali od ostatních. Když jsme se blíže seznámili, ukázalo se, že byli závislí na heroinu. Dokázali s ním sice přestat, ale zaměnili heroin za závislost na alkoholu. Přišlo je to sice levněji, ale po zdravotní stránce si příliš nepomohli, a proto vyhledali další léčení. Tato zkušenost není ojedinělá. Před listopadem 1989 jsme se setkávali s lidmi závislými na pervitinu, kteří přešli ze strachu z policie k závislosti na alkoholu. Po zdravotní stránce na tom nevydělali. Mírné, kontrolované pití bylo vzhledem k jejich závislosti nad jejich síly, pili nekontrolovaně a působili si tak řadu problémů. Velkým problémem jsou také kombinované závislosti na alkoholu a jiné droze. Z tohoto důvodu má smysl uvažovat v této knize i o léčbě problémů s alkoholem. Koho by toto téma zajímalo blíže, může nahlédnout do části Jak překonat problémy s alkoholem.

Alkohol je samozřejmě nebezpečný nejen v kombinaci s drogami, ale i sám o sobě. Má rizika pro tělesné zdraví i pro psychiku (jaterní onemocnění a další nemoci trávicího ústrojí, alkoholické psychózy, deprese, zhoršuje vysoký krevní tlak i cukrovku, působí nepříznivě na periferní nervový systém atd.). Při léčbě problémů působených alkoholem využíváme většinu postupů, o nichž jsme se už zmiňovali. Zvlášť užitečná bývá rodinná nebo manželská terapie, psychoterapie, terapeutické kluby, Anonymní alkoholici, třístupňová obrana atd.

Abstinence od alkoholu je nejlepší zejména:

  • U lidí závislých na drogách. Předejde se tak možnému přechodu jedné závislosti v druhou.
  • U závislých na alkoholu, zejména pokud dřívější pokusy o kontrolované pití selhávaly.
  • Nemocní s různými chorobami, které alkohol zhoršuje (nemoci jater, epilepsie, onemocnění slinivky břišní atd.).
  • U těch, kdo jsou léčeni léky, jež se s alkoholem nesnášejí. Takových léků je asi 100.
  • U lidí, kteří řídí automobil (i velmi nízká hladina 0,2 promile alkoholu v krvi zvyšuje riziko dopravní nehody asi 2krát) a těch, kdo se věnují jiným rizikovým činnostem.
  • U lidí se zhoršeným sebeovládáním a sklony k násilí. Podstatná část násilných trestných činů bývá páchána pod vlivem alkoholu a pod vlivem alkoholu jsou často i jejich oběti.
  • U těhotných žen.
  • U dětí a dospívajících. U dětí dochází k otravě i po malých dávkách alkoholu a závislost na něm se v dětství a dospívání rozvíjí velmi rychle. Navíc zkušenost s legálními drogami v nízkém věku zvyšuje riziko pozdějších problémů s drogami ilegálními.

Při léčbě závislosti na alkoholu se využívají i některé léky jako je Antabus (disulfiram). O jejich vhodnosti ale musí rozhodnout jedině lékař. U závislých na alkoholu je třeba také léčit jejich tělesná (nejčastěji jaterní) onemocnění. Používají se také další léčebné postupy, jako skupinová terapie, rodinná terapie, terapeutická komunita, terapeutický klub, relaxační techniky a jóga atd.

Zabiják č. 1 - tabák
Tabák je právem řazen v mezinárodní klasifikace nemocí mezi drogy. Podle britských odhadů umírá denně v České republice na následky kouření tabáku 63 osob, což je mnohem více než po kterékoliv jiné návykové látce. Tabákový kouř obsahuje řádově 2000 až 4000 látek, z toho je 60 až 100 zvyšuje riziko nádorů. Tabákový kouř se podílí podstatně i na vzniku srdečních nemocí. Tabák, jak známo, zvyšuje také podstatně riziko cévních mozkových příhod (“mrtvice”) a onemocnění tepen. Tabákový kouř je častou příčinou poškození plodu. Oslabuje také imunitní systém. Kouření zhoršuje tělesnou výkonnost a patří k nejčastějším příčinám impotence u mužů středního věku. Z chemických látek v tabákovém kouři je návykovou jediná - nikotin. Spotřeba tabáku v řadě vyspělých zemí klesá, v rozvojových zemích většinou stoupá. Dá se to vysvětlit i tak, že vyspělé země své obyvatelstvo před tabákem do jisté míry chrání (např. zdravotní výchovou, cenovou regulací, různými omezeními). Nebrání však exportu tabákových výrobků do jiných zemí.

Porovnáme-li účinky tabáku a jiných drog, je jasné, že zdravotní škody, které tabák působí, přicházejí většinou mnohem později. Překonat závislost na tabáku nebývá snadné, ale jde to – viz část Jak přestat kouřit.

Autor: Prim. MUDr. Karel Nešpor, CSc.