Jak přestat fetovat - drogy

Anonymní narkomané


Kategorie: Jak přestat fetovat - drogy 
15.únor 1999
Příhoda, o které budu vyprávět, se odehrála ve třicátých letech v USA.

Některé užitečné slogany
Dvanáct kroků

Obchodník Bill, považovaný za nevyléčitelného “alkoholika”, dostal na cestě do cizího města neodolatelnou chuť se napít. V této situaci se rozhodl zatelefonovat příteli, který měl stejné problémy. Namísto toho, aby požádal přítele o pomoc (což by bylo také rozumné), mu sám pomoc nabídl. Překonat tak krizi. Společně s “alkoholikem” Bobem (ten byl lékařem) založili v roce 1935 organizaci “Alcoholics Anonymous” (Anonymní alkoholici).

Po vzoru Anonymních alkoholiků vznikla v americkém Lexingtonu organizace “Narcotics Anonymous” (Anonymní narkomané). O rozšíření této formy vzájemné pomoci se zasloužila v padesátých letech zejména skupina ze Sun Valley v Kalifornii. V současnosti pracuje organizace Anonymních narkomanů v desítkách zemí včetně České republiky a má členskou základnu čítající statisíce lidí. Činnost Anonymních narkomanů a Anonymních alkoholiků se překrývá. Pokud v určitém městě nepracují Anonymní narkomané, navštěvují lidé závislí na drogách organizaci Anonymních alkoholiků. Obě organizace také spojuje program dvanácti kroků, který popíšeme dále.

Spolupráce Anonymních narkomanů s profesionálními zdravotnickými zařízeními je ve světě běžná. K popularitě organizace přispívá i anonymita členů, kteří se zásadně oslovují pouze křestními jmény.

Některé užitečné slogany
Abstinovat právě dnes (One Day at a Time). Podobně jako, když jde člověk po nějaké cestě, i zde je třeba ubírat se krok za krokem.

Nejdůležitější nejdříve (First Things First). Ze všeho nejdříve je třeba zachovávat abstinenci. Tím se vytvářejí předpoklady k řešení problémů v různých oblastech života a dosahování dalších životních cílů.

I tohle přejde (This too will pass). Záležitosti, které zpočátku vypadají velmi nepříznivé se často vyřeší uspokojivěji, než člověk předpokládal. A navíc čas vyléčí většinu bolestí.

Abstinovat se dá (It can be done).

Dívej se na věci z dobré stránky (Be positive). A netýká se to jen výhod abstinence.

Napodobuj až uspěješ (Fake It Till You Make It). I když někomu mohou připadat osvědčené postupy používané při překonávání drogového problému divné, vyplatí se je mechanicky napodobit. Vnitřně přijaty mohou být až později.

Snadno to jde (Easy Does It). Tato zásada vybízí k tomu, aby se závislý na drogách vyhýbal nadměrnému stresu a vedl rozumný životní styl.

Předej to (Turn It Over). Slogan vybízí k tomu, aby člověk přijímal věci, které nelze změnit, a nezabýval se jimi. Je projevem víry v to, že vše, co člověka potkává, nějakým způsobem slouží jeho prospěchu.

7/7. Zásada 7/7 říká, že pokud je člověk v krizi, nebo začíná abstinovat, měl by navštívit setkání Anonymních narkomanů nebo Anonymních alkoholiků 7krát během 7 dní v týdnu, tedy každý den. To je možné v amerických velkoměstech, kde se v různých čtvrtích scházejí skupiny Anonymních alkoholiků nebo narkomanů v různých dnech v týdnu a pokrývají tak celý týden. To, že by se v situaci ohrožení měl člověk léčit daleko intenzivněji, platí i u nás.

Dvanáct kroků
1. Přiznali jsme bezmocnost vůči drogám - naše životy začaly být neovladatelné.

2. Dospěli jsme k víře, že síla větší než naše duševní zdraví.

3. Rozhodli jsme se předat svoji vůli a svůj život do péče Boha tak, jak ho sami chápeme.
Anonymní narkomané se neváží k jednomu určitému náboženství a jsou mezi nimi i atheisté. “Silou větší než naše” se dá chápat i společenství lidí. Předání života do péče Boha lze považovat za zajímavý protimluv. Člověk tím, že přiznává bezmocnost vůči droze, udělal důležitý krok k tomu, aby problémy s ní překonal. Současná věda může sotva s jistotou potvrdit nebo vyvrátit, že existuje “síla větší než naše”. My jsme přesvědčeni, že nějaká forma duchovní pomoci je možná. Dalších sedm zásad Anonymních narkomanů se týká přiznání chyb a toho, jak je napravit.

4. Provedli jsme důkladnou a nebojácnou inventuru sami sebe.

5. Přiznali jsme Bohu, sami sobě a jiné lidské bytosti přesnou povahu svých chyb.

6. Byli jsme zcela svolní s tím, aby Bůh odstranil všechny tyto naše charakterové vady.

7. Pokorně jsme ho požádali, aby naše nedostatky odstranil.

8. Sepsali jsme listinu lidí, kterým jsme ublížili a kterým to chceme nahradit.

9. Rozhodli jsme se provést tyto nápravy ve všech případech, kdy situace dovolí, s výjimkou, kdy toto počínání by jim nebo jiným uškodilo.
Člověk má většinou sklon uvažovat opačně, než jak je uvedeno v zásadách 4. až 10. Často raději přemýšlíme o tom, jak nám druzí lidé ubližují a křivdí, a co nám dluží. O tom, že může být užitečný takový zaběhaný způsob myšlení obrátit, svědčí i zkušenost z Japonska. Tradičně tam používají léčbu Naikan. Spočívá v tom, že člověk dlouhé hodiny medituje o tom, v čem mu druzí pomohli a v čem on jim ublížil.

10. Pokračovali jsme v provádění morální inventury, a když jsme udělali chybu, pohotově jsme ji přiznali.
Na 10. zásadě je velmi sympatické a správné to, že uzdravení nechápou Anonymní narkomané jako stav získaný jednou provždy, ale jako něco, na čem je třeba stále pracovat a co je potřeba soustavně udržovat.

Poslední dvě zásady zní:
11. Pomocí modlitby a meditace jsme zdokonalovali svůj vědomý styk s Bohem, jak jsme ho chápali, a modlili se pouze za to, aby se nám dostávalo poznání jeho vůle a síly ji uskutečnit.
Zde jen podotýkám, že slovo “meditace” může znamenat i stav hlubokého uvolnění, které mívá příznivé tělesné i duševní účinky.

12. Výsledkem těchto kroků bylo, že jsme se duchovně probudili a v důsledku toho jsme projevili snahu předávat toto poselství ostatním narkomanům a uplatňovat tyto principy ve všech svých záležitostech.

Autor: Prim. MUDr. Karel Nešpor, CSc.