Medicína

Malér


Kategorie: Jak přestat fetovat - drogy 
15.únor 1999
Po aplikaci drogy došlo k otravě. Postižený nereaguje na zevní podněty a je ohrožen jeho život. To je skutečně pořádný malér. Jak postupovat?

Předávkování
Napíchnutá tepna
Absces a flegmóna
Žloutenka
Vyhození z domova
Trestní stíhání
Strach z AIDS

Předávkování
1. Zavolejte okamžitě záchrannou službu (tel. číslo 155). Kdybyste to neudělali a dotyčný zemřel, mohl byste mít zbytečně výčitky svědomí. Neposkytnutí první pomoci by se navíc mohlo brát jako trestný čin.

2. Položte postiženého na zem na záda a zjistěte jestli dýchá. Pokud dýchá, položte ho na bok, aby se nezadusil zapadlým jazykem nebo zvratky. Také se tomu říká stabilizovaná poloha na boku s horní rukou a horní nohou pokrčenou, dolní nohou nataženou a dolní rukou pod a za tělem. Než přijede lékař zajistěte nepřetržitý dohled.

3. Pokud postižený nedýchá, uvolněte dýchací cesty. Nejčastější překážkou bývá zapadlý jazyk. V tom případě stačí mírně zaklonit hlavu, předsunout dolní čelist a pootevřít ústa. Pokud jsou onou překážkou zbytky jídla nebo zvratky, je třeba je odstranit prsty.

4. Pokud postižený nezačne dýchat ani pak, mělo by se zahájit dýchání z úst do úst. Při něm zůstává hlava v mírném záklonu, ale je třeba dvěma prsty ucpat nos, aby zachráncův dech neunikal nosem postiženého. Na ústa postiženého je vhodné položit kapesník nebo jinou tenkou látku. Při správně prováděném dýchání z úst do úst by se měl hrudník nazdvihovat.

5. Jestliže vymizel i tep měl by další zachránce zahájit i masáž hrudníku, při které se stlačuje srdeční krajina si 80krát za minutu. Pokud zůstal s člověkem v bezvědomí jediný zachránce, doporučuje se provádět 2 vdechy umělého dýchání na 15 stlačení hrudníku.

Napíchnutá tepna
V tepně je krev pod daleko větším tlakem než v žíle. Při napíchnutí tepny může krev vytlačovat píst stříkačky. Po vytažení jehly krvácení neustává. Krev není tmavá, ale jasně červená. Když někdo omylem napíchne tepnu, riskuje:

  • Velkou ztrátu krve.
  • Část těla, která byla poškozenou tepnou zásobována, se může poškodit nedostatkem kyslíku. Pokud by se jednalo např. o ruku, mohl by ji člověk ztratit.
  • Aplikace drogy do tepny zvyšuje riziko předávkování.

Když už došlo k napíchnutí tepny, postupujte následovně:

  • Jehlu rychle vytáhněte.
  • Místo vpichu něčím stačte. Nejlepší je tlakový obvaz, ale postačí i například čistý kapesník něčím pevně převázaný.
  • Co nejdřív zavolejte lékaře.
  • Než přijde zdvihněte, pokud to jde, postiženou část těla nad úroveň srdce.

Absces a flegmóna
V medicíně se rozlišuje absces (ohraničené hnisavé ložisko) a flegmóna (neohraničený často šířící se zánět). Tak či onak postižené místo (typicky po vpichu) je teplejší než okolí, je zarudlé a bolestivé. Bolest je někdy tepavá. Neléčit takový zánět znamená riskovat, že se zhorší nebo že se infekce přenese do jiných částí těla. Lékařská pomoc je potřebná. Studené obklady mohou být užitečné, ale rozhodně na ně nespoléhejte jako na jedinou léčbu. Totéž platí o masti Framykoin, Višněvského balzámu nebo o masti Ichtoxyl. U rozsáhlejších flegmón většinou nasazujeme širokospektrá antibiotika.

Žloutenka
Mezi závislými na drogách jsme v posledních letech zaznamenali epidemii žloutenek. To se netýká pouze typů žloutenek přenášených krví a sexuálním stykem, ale i žloutenky typu A (přenáší se ústy – nemoc špinavých rukou). Nejčastější jsou žloutenky typu A, B a C. Všechny uvedené typy se mohou přenášet krví a sexuálním stykem, typ A se, jak víme, přenáší i ústy. Inkubační doba (doba od vniknutí infekce do těla do propuknutí příznaků) u je u žloutenky typu A 15 až 50 dnů, u typu B 30 až 180 dnů a u typu C 15 až 160 dnů). Typ B může probíhat chronicky, u typu C chronický průběh převažuje.

I pouhé podezření na žloutenku je dobrým důvodem navštívit lékaře. Jen menšina nakažených totiž skutečně zežloutne a stanovení diagnózy a správná léčba bývají možné až na základě laboratorních vyšetření. Tím, že vyhledáte pomoc, prospějete vlastním játrům a snížíte riziko šíření infekce. Můžete tak i snížit nebezpečí přechodu žloutenky do chronického stadia nebo poškození jater. I u žloutenek typu C existují účinné možnosti léčby, důležitá je však spolupráce s lékařem a abstinence od drog včetně alkoholu.

Vyhození z domova
Nejvyšší čas se začít zajímat o léčbu. Asi si nebudete moci vybírat a vezmete to zařízení, kde budou mít zrovna místo. A buďte tam děsně vzorní. V závěru léčby si najdete místo s ubytováním nebo zkuste rodiče nějak usmířit. Nastěhovat se na truc do toxického bytu je nesmysl. Až by vám došly peníze, kdybyste onemocněl nebo se předávkoval, nejspíš by vás z toxického bytu majitel vyhodil a byl byste v horší situaci než před tím.

Lidí závislých na drogách je čím dál tím více, takže vám nemohu zaručit, že nějakou léčbu seženete hned. Dala by se zkusit Armáda spásy, ale pozor, intoxikované tam neberou.

Trestní stíhání
Zase nejvyšší čas jít se léčit. Obměkčíte si tak možná rodiče a ti vám třeba zaplatí advokáta. Navíc může být spěšná léčba polehčující okolností.

Strach z AIDS
Jedna slečna, která se u nás léčila, se před tím vyspala s člověkem, který byl nakažený AIDS. Posílali jsme ji na pravidelné kontroly a dostávala speciální léky. Abstinovala, posílila si tak imunitní systém, navíc měla štěstí a AIDS nedostala. Bylo to ale o nervy.

Máte-li podezření, že jste se při sexu nebo při aplikaci drog nakazili, doporučujeme následující: Nechat si udělat vyšetření na AIDS i opakovaně. Protilátky proti viru AIDS se v krvi objevují zhruba po 2 týdnech až po 3 měsících po setkání s infekcí. Pokud jste negativní i 3 měsíce po rizikovém chování, měl jste nejspíš štěstí a infekci jste nedostal. V období nejistoty zapomeňte na drogy, žijte zdravě, nepřepínejte se ani tělesně, ani duševně. Posílíte tak imunitní systém a zvýšíte šanci, že se tělo infekci ubrání. Jestliže umíte nějakou relaxační nebo meditační techniku, pravidelně ji používejte.

Pozitivní výsledek může být zapříčiněn i laboratorní chybou. Není to časté, ale i s tím jsme se setkali. Pozitivní výsledek je proto třeba ověřit.

Jestliže jste skutečně pozitivní, je to sice malér, ale i tak můžete mít před sebou hodně let života. Jde o to, abyste během nich žili co možná zdravě a dobře. Oddálí se tak propuknutí choroby.

Autor: Prim. MUDr. Karel Nešpor, CSc.