Pohlavní choroby

Kapavka


Kategorie: Kapavka Pohlavně přenosné choroby Pohlavní choroby 
08.červen 2000
Kapavka (gonorrhoea) patří mezi klasické pohlavní choroby podléhající zákonným opatřením.
Je to místní, akutní, hnisavé, zánětlivé onemocnění přenášené hlavně intimním kontaktem a postihující prvotně sliznici močopohlavního ústrojí – tzn. u mužů především močovou trubici a prostatu a u ženy močovou trubici a děložní čípek. Podle charakteru pohlavního styku může být však i mimo tuto lokalizaci – v konečníku, ústech, v krku. Infekce se může z močové trubice a děložního čípku postupně šířit do vnitřních pohlavních orgánů – podle jejich anatomického uspořádání, kde vzniká zánět často chronického charakteru. Infekce se může šířit i na pobřišnici.
 
Hrozby kapavky
Komplikovaná onemocnění mají vliv na reprodukční zdraví:
vyvolávají potraty, předčasné porody, mimoděložní těhotenství, neplodnost. Neplodnost vzniká přechodem infekce z děložního čípku do dělohy, následně do vejcovodů, kdy slepením obou ústí vejcovodů vznikne jejich neprůchodnost. U mužů může nastat neplodnost jako následek neprůchodnosti kanálků nadvarlete, chámovodu nebo semenného provazce. Krevní cestou se vzácně může zanést do velkých kloubů a vyvolat onemocnění pohybového aparátu, srdce, duhovky, mozkových plen a kůže. Při porodu od nemocné matky nebo nedodržením hygieny znečištěnými prsty může být infekce zanesena do očí či nosu novorozeného dítěte. V očích vzniká zánět spojivky a zprvu čirý výtok spojivek přechází v hnisavý. Ten může následně vést k zánětu rohovky, jejímu poškození - zvředovatění, perforaci, případně k úplné slepotě.

Přenáší se kapavka jen pohlavním stykem?
Původcem onemocnění je gramnegativní bakterie diplokok Neisseria gonorrhoeae, uspořádaná do dvojic podobajícím se zrnku kávy. Člověk je jediným hostitelem v přírodě, a je tak jediným zdrojem infekce při přenosu infekce pohlavním stykem. Tato baktérie je velmi citlivá na zevní prostředí a dezinfekční prostředky. Jejich působením rychle hyne.

K nepohlavnímu přenosu může dojít výjimečně při nedodržení hygienických pravidel, bezprostředně znečistěnými infikovanými vlhkými předměty – ručníkem, žínkou, společným koupáním ve vaně. Takto může u děvčátek, ale i u starých nebo těhotných žen vzniknout kapavčitý zánět zevního pohlaví a pochvy, který je u dospělých vzácný. U dětí nutno pomýšlet a vyloučit pohlavní zneužití.

Kolik lidí trpí kapavkou (ČR, 1998)
Muži    564
Ženy    435

Autor: MUDr. Věra Kaštánková