Syfilis

Prevence syfilis


Kategorie: Pohlavně přenosné choroby Pohlavní choroby Syfilis 
27.červenec 2000
Preventivní opatření se týká vyšetření krve vyhledávacími testy na příjici u všech novorozenců, těhotných žen. V případě již dříve zjištěné nemoci následuje zajišťovací léčba těhotných.

Nutné je testování dárců krve, kostní dřeně, tkání, orgánů a spermatu, u každého nemocného, který má sexuálně přenosnou chorobu. Dále při pobytu v nemocnici, u všech osob, kde je podezření z onemocnění nebo z nákazy, u osob se zvýšeným rizikem infekce (např. profesionálním).

Léčená osoba je dispenzarizována u dermatovenerologa – je zdravotně vyšetřována v určitých časových intervalech a je kontrolována, zda je léčba úspěšná. K možné současné infekci HIV je doporučován odběr krve na HIV protilátky. Syfilis jako vředovité (ulcerativní) onemocnění totiž minimálně dvanáctinásobně zvyšuje riziko přenosu infekce HIV.

Základy prevence spočívají především v důsledném dodržování uvedených preventivních opatřeních a v partnerské věrnosti, výchově k zodpovědnosti za své a partnerovo zdraví. V případě nestálého vztahu v důsledném používání kondomu. V případě, že jsou však infekční ložiska mimo oblast krytou kondomem, kondom nechrání.

Veškeré údaje týkající se této choroby podléhají přísné mlčenlivosti.

Autor: MUDr. Věra Kaštánková