Pohlavně přenosné choroby

Jak se syfilis projevuje


Kategorie: Pohlavně přenosné choroby Pohlavní choroby Syfilis 
27.červenec 2000
Získaná příjice je charakterizována změnami v místech průniku spirochety Treponema pallidum od infekčního jedince.

Proniká do kůže či sliznice a v závislosti na sexuálních praktikách se tyto změny objevují nejčastěji na  na pohlaví, ale i v ústech, rtech, konečníku, děložním čípku.

Typický průběh neléčené příjice: většinou za 21 dnů (ale též s variací od 9 – 90 – 110 dnů), které následují po pohlavním styku, se projeví v místě vstupu infekce oděrka či nebolestivý tvrdý vřed, špekovité barvy s tuhým okolím i otokem předkožky u muže. Vřed se spontánně do 2 měsíců zhojí. Infekce však postupuje přes mízní cesty do přilehlých mízních uzlin, které asi od 5. týdne nebolestivě zduří a dále do krevního oběhu s celkovým příznaky, jako je únava, deprese, zvýšené teploty, bolesti kloubů a kostí. V krvi nastává tvorba protilátek a kolem 9. týdne od nákazy vznikají pestré kožní a slizniční projevy. Obě tato stadia jsou velmi infekční. Proto při zjištění těchto varovných příznaků, které vznikly v souvislosti s intimním stykem, je nejlépe ihned (bez doporučení praktického lékaře) vyhledat dermatovenerologa, (odborného lékaře pro choroby kožní a pohlavní), který provede venerologické vyšetření.

Do stanovení diagnózy je nutno se vyvarovat pohlavního styku a samoléčení, jak místního (na defekty), tak celkového antibiotiky. Projevy spontánně odezní a následující pozdější klidové bezpříznakové – období latence – je prokazatelné pouze přítomností protilátek v krvi. Až po několika letech se u určitého procenta jedinců projeví orgánové poškození.

Autor: MUDr. Věra Kaštánková