Kontracepce

Sterilizace u mužů


Kategorie: Kontracepce Sterilizace 
15.říjen 2002
Mužská antikoncepce je ve srovnání s antikoncepcí ženskou neskonale obtížnějším problémem.

Naopak je tomu u sterilizace, ta je u muže nesmírně snadná a jednoduchá.

Chámovod je tenká trubička, která vede spermie od varlete a nadvarlete směrem do močové roury, a právě tato trubička je hmatná v šourku jako tuhý drát. Nahmatá ji nejen zkušený urolog, ale každý amatér. Právě na tomto místě v šourku může být chámovod nahmatán a přerušen, aniž bychom museli, jako u ženy, pronikat do nějaké tělesné dutiny.

 

+
stoprocentně účinná antikoncepce
nemá negativní vliv na sexuální život: pohlavní styk, orgasmus i ejakulace probíhají normálně
podle některých zdrojů se u sterilizovaných mužů zlepšuje potence
-
jde o nevratnou antikoncepci
neplodnost nepřichází okamžitě po sterilizaci
nechat se sterilizovat je kvůli úředním formalitám obtížné

Samotný výkon se provádí v místním znecitlivění malé oblasti šourku. Znecitlivující injekce začne působit během jedné minuty a pak se z jednoho nebo dvou drobných naříznutí kůže šourku provede podvázání nebo přerušení obou chámovodů. Ranka na kůži šourku je tak drobná, že se často nemusí ani sešívat.

Zcela bezkonkurenční techniku mužské sterilizace vypracovali čínští lékaři. Používají k tomu zvláštní nástroj, kterým jsou speciální klíšťky, do nichž se uchopí chámovod přes kůži šourku a po znecitlivění se provede jeho přerušení přes kůži jedním manévrem. V Číně tomu říkají “sterilizace bez skalpelu” a jsou to tam tak populární výkony, že jich k dnešnímu dni už provedli desítky miliónů.

Po absolvování podvazu chámovodů se doporučuje 48 hodin zdržet se větší tělesné námahy a nejméně jeden týden nejezdit na kole. V případě nějakých komplikací, které se nevyskytují více než v jednom procentu případů a většinou spočívají v otoku nebo krevní podlitině v místě zákroku, doporučují se obklady s ledem.

Následky mužské sterilizace
Zajímavé je zjištění, že absolutní neplodnost nenastupuje po výkonu okamžitě, ale teprve asi po dvaceti ejakulacích, než se vývodné cesty od spermií dobře “vypláchnou”. Po tuto dobu je účelné používat ještě kondom. Pak už ovšem nastupuje neplodnost naprosto dokonalá a trvalá. Sterilizace nemá žádný vliv na sexuální život muže, normálně probíhá pohlavní styk, orgasmus i ejakulace, ejakulační tekutiny je nadále stejné množství, protože je tvořen sekretem žláz, jejichž činnost není podvazem chámovodů nijak ovlivněna. Nejsou v něm ovšem žádné spermie, o čemž je možno se přesvědčit mikroskopickým vyšetřením. Některá pozorování uvádějí, že u sterilizovaných mužů se dokonce zlepšuje potence. Snad se to dá vysvětlit vymizením strachu z nežádoucího oplodnění partnerky. V každém případě hormonální činnost varlat provedením sterilizace nijak netrpí.

Obávám se, že až bude mužská sterilizace u nás zanedlouho změnou zákonných směrnic umožněna, nebude to ještě dlouhou dobu příliš rozšířený a žádaný výkon. Pokud se totiž žena se svou žádanou a trvalou neplodností smiřuje ještě celkem dobře, existuje u mužů jakási zakořeněná představa, že neplodný muž je v určitém smyslu mužem méněcenným. Atavistická hrdost na rozplozovací schopnosti totiž způsobí, že ačkoliv se v sexuálním životě nic nezmění, ba někdy dokonce se schopnosti styku i mírně zlepší, mohou mnozí muži podlehnout klamné představě, že po sterilizaci “to už není ono”. I před rozhodnutím o mužské sterilizaci tedy bude zapotřebí pečlivý výběr žadatelů, osvěta a vysvětlování. Jistě uplyne ještě mnoho vody, než i u nás budou podle zahraničních vzorů zakládány kluby neplodných mužů, kde budou členové oprávněni nosit speciální odznaky, aby tak veřejně a hrdě demonstrovali svou antikoncepční bezpečnost.

Autor: MUDr. Radim Uzel CSc.