Antikoncepce

Plánované rodičovství


Kategorie: Kontracepce Plánované rodičovství 
20.březen 2000
Před 200 let varoval reverend Thomas Robert Malthus (1766-1834) před tím, že neomezené páření povede k jeho zániku z přelidnění.

Vítal všechny skutečnosti, které by takovýto konec mohly odvrátit: zdraví škodlivé zaměstnání, těžkou práci, extrémní chudobu, špatnou výživu, nahromadění lidí ve velkých městech, zhoubné výstřelky, nemoci, epidemie, války i hladomory. Reverend Malthus měl sám tři děti a považoval jakoukoliv antikoncepci za neúčinnou. Když nebyly zrovna po ruce války a epidemie, doporučoval pohlavní zdrženlivost a zvýšení zákonného věku pro vstup do manželství.

Sex versus rozmonožování
Moderní doba už naštěstí od Malthusových dob pokročila a antikoncepce se jeví jako základní předpoklad a nástroj plánovaného rodičovství. Stojí u kolébky takzvané humanizace sexuality. Vysoce kontroverzní postavení antikoncepce z pohledu totalitárních ideologií vyplývá ze samotné podstaty jejího účelu a účinku v lidské společnosti. Vlastností našeho živočišného druhu, jeho vydělením z ostatní živé přírody, totiž není pouze schopnost řeči a abstraktního myšlení, nebo

 
Autor teorie populačního vývoje
reverend Thomas Robert Malthus
uvědomování si nutnosti vlastní smrti, či podle některých existence nesmrtelné duše, ale také oddělení sexuálního života od rozmnožování. Tato tendence je patrná v dějinách lidské společnosti, kam až paměť lidstva sahá a patří k jednomu z hlavních rozlišovacích znaků druhu Homo sapiens.

Neustále se opakující ovulační stereotyp menstruačního cyklu představuje pro každou ženu za život nejméně 300 ovulací. Těchto 300 uvolněných a oplození schopných vajíček představuje v útrobách každé ženy biologickou časovanou bombu, která spojena s rozbuškou několika miliard spermií a odpálena doutnákem pohlavního styku vede ke světové populační explozi. Pokud počítáme se sexuální abstinencí do 17 až 18 let věku, s přibývající incidencí anovulačních cyklů v preklimakteriu, několika těhotenstvími a obdobími laktace, je každá zdravá žena při pravidelném nechráněném pohlavním styku schopna přivést na svět asi 20 potomků. Je sice pravda, že ty reverendem Malthusem vítané války, epidemie a hladomory mohou následky této exploze do značné míry tlumit, museli bychom však zcela rezignovat na pacifistická hnutí, potravinové programy, hygienu i očkování.

Antikoncepce ruku v ruce s antibiotiky
Tady se nachází také odpověď na často kladenou otázku, zda naše propagace metod plánovaného rodičovství v sobě neskrývá něco nenormálního, zda tedy vědomé omezování plodnosti není jenom proti dobrým mravům, ale dokonce i proti přírodě. Pokud bychom označili metody plánovaného rodičovství za zásah proti přírodě či prozřetelnosti, museli bychom tak stejně označit i očkování proti neštovicím a léčbu závažných infekcí antibiotiky. Když přinášíme káhirským, somálským, etiopským, či argentinským rodinám očkovací látku, nesmíme pak zavírat oči před používáním kondomu. Pracovník Světové zdravotnické organizace držící v jedné ruce tablety tetracyklinu musí mít okamžitě v druhé ruce tablety hormonální antikoncepce. Buď odmítne otevřít kteroukoliv tuto ruku - pak pochválen buď duch Thomase Malthuse -, nebo musí současně otevřít ruce obě. Skutečnost, že tady bylo očkování, hygienická opatření a antibiotika dříve než spolehlivá antikoncepce, způsobilo právě ten hrozivý (a naštěstí časově omezený) nárůst světové populace.

Vyberte si: zdrženlivost, antikoncepce nebo potrat?
V diskusích o plánovaném rodičovství a antikoncepci by měly být zakázány rány pod pás, falešná interpretace vědeckých faktů, nebo dokonce nepokrytá lež. Nepřípustné jsou nejen báchorky o propustnosti kondomů, ale i zveličování nepříznivých účinků hormonální antikoncepce a zamlčování účinků příznivých, označování antikoncepce za “spiknutí proti životu” nebo “nositelku kultury smrti”.

Závěry mezinárodních konferencí OSN hovoří o tom, že plánované rodičovství je základní lidské právo. Všichni lidé mají právo svobodně rozhodnout o počtu svých dětí. K regulaci plodnosti máme kromě sexuální abstinence k dispozici už jen antikoncepci a umělý potrat. Zvyšování počtu uživatelů antikoncepce a snižování potratů je známkou kulturní vyspělosti a civilizace.

Autor: MUDr. Radim Uzel CSc.