Antikoncepce

Postoj k prezervativu


Kategorie: Kontracepce Kondom neboli prezervativ 
13.říjen 2000
Vnímání kondomu nejen jako antikoncepčního prostředku, ale také jako zábrany proti infekci má svůj rub a líc.

Patří sem zejména mylně zakořeněná představa, že jeho použití s sebou automaticky nese znamení jakési sexuální promiskuity. Muž, který si právě navléká na penis kondom, může být svou partnerkou mylně podezírán, že má právě za sebou nějakou milostnou avantýru. Naopak zase žena, která po svém muži důsledně vyžaduje používání kondomu, může být vystavena podezírání z čerstvé nevěry. Je na čase skoncovat s těmito mylnými představami a kondom rehabilitovat v tom smyslu, že jeho použití žádné promiskuitní chování zdaleka neznamená.

Muž v jihoafrickém Durbanu
tančí s maskotem
představujícím kondom.
V Durbanu se  konala první
africká konference o AIDS.
Dnes však – zejména v důsledku hrozby celosvětové pandemie AIDS – celková spotřeba prezervativů utěšeně vzrůstá. V současnosti se na světě za rok prodá více než 5 miliard kondomů, což je množství sice úctyhodné, avšak při šesti miliardách celosvětové populace to zase není žádný zázrak. Je zajímavé, že potřebu užívání kondomu si více uvědomují ženy. Zdají se být zodpovědnějšími, nehledě na to, že možnost sexuálně přenosné nákazy pro ně představuje relativně větší nebezpečí. Při nechráněném pohlavním styku nakazí infikovaný muž průměrně dvě ze tří partnerek, zatímco infikovaná žena nakazí ze svých tří partnerů nanejvýš jednoho. Dále si musíme uvědomit, že takové pohlavní nákazy jako kapavka nebo v poslední době velice rozšířená chlamydiová infekce vždycky zdravotně poškodí ženu více než muže.

Kondom tedy chrání ženu nejen před nechtěným těhotenstvím, ale i před těhotenstvím mimoděložním, zánětem pochvy spojeným s výtokem, zánětem vaječníků a vejcovodů, před infekcemi, které mohou ženu poškodit v těhotenství, nebo mohou znamenat vážné nebezpečí pro dítě nebo komplikaci při porodu. Žena je chráněna také před následující neplodností a v neposlední řadě také před rakovinou děložního čípku.

Žena, která je vzdělaná a má dostatek informací v oblasti reprodukčního a sexuálního zdraví má dnes ke kondomu naprosto jiný vztah než třeba její prababička na začátku století. Výzkumy z Británie jednoznačně takovýto posun naznačují. Anglická lady z dob královny Viktorie by jistě omdlela, kdyby jen o prezervativu slyšela vyprávět, natož aby takovouto odpornost vůbec vzala do ruky. V současné době se Británie může chlubit tím, že plných 40 procent žen tyto prostředky kupuje bez jakéhokoliv studu a 56 procent britských žen zásadně odmítá jakoukoliv soulož bez prezervativu s kýmkoliv, pochopitelně i s vlastním manželem. Ještě před 15 lety byla tato čísla sotva čtvrtinová.

To muži se v tomto ohledu jeví jako značně konzervativnější část populace. Nejen při besedách s mládeží a v antikoncepčních poradnách, ale při běžných každodenních rozmluvách s mladíky můžeme slyšet stále nějaké námitky a výmluvy proti prezervativům. Jednou používají otřepaného sloganu, že souložit s prezervativem je jako “lízat zavařeninu přes sklo zavařovací láhve”, jindy zase vznášení námitky, že prý taková soulož neumožňuje “blízkost” milované ženy, jakoby se snad taková “blízkost” dala testovat jenom přímým dotykem pohlavních sliznic. Takovéto nesmyslné argumenty mohou chvílemi připomínat starý otřepaný vtip o dědečkovi, který v obchodě reklamoval kondomy, které se “v poslední době začaly příliš ohýbat”.

Mezinárodní federace pro plánované rodičovství nedávno celkem rozumně navrhla, aby vzhledem k mužským výmluvám založeným většinou na pohodlnosti a neochotě, byla manipulace s kondomem svěřena převážně do vstřícných a něžných ženských ruček. Nasazování kondomu se může stát součástí milostné předehry, laškovným rituálem, veselou hrou. Tytam jsou všechna ta pokoutní tajná nasazování ochrany někde v přítmí, “aby to jenom ta holka neviděla”. Výsledkem těchto ilegálních manipulací pak bývalo často selhání potence. Na totálně ochablém penisu pak kondom vskutku nedrží a ostatně se stává i zbytečným. A pokud by snad bojechtivé zastánkyně ženské emancipace vznášely námitky, že už se toho po těch ženských chce víc než dost, pak postačí z jejich strany pouze trpělivé přesvědčování. Svým partnerům by měly ženy a dívky stále zdůrazňovat, že použitím kondomu jim dávají najevo úctu a zájem o jejich zdraví.

Autor: MUDr. Radim Uzel CSc.