Kontracepce

Je kondom dokonalý?


Kategorie: Kontracepce Kondom neboli prezervativ 
13.říjen 2000
V posledních letech se občas objevuje v tisku informace, že prý je jemná latexová stěna kondomu částečně prostupná nejen pro spermie, ale zejména pro různé druhy infekcí a pro HIV – původce nemoci AIDS.

Současně hned nechybí upozornění na to, jak používání kondomů přispívá ke všeobecné zkáze mravů a jak se člověk opatřený prezervativem řítí do věčné záhuby. Kdybychom pak pátrali po původu podobných poplašných zpráv, přišli bychom na to, že mohly vzniknout špatným vysvětlením některých laboratorních pokusů s kondomy. Při zcela extrémním mechanickém namáhání po neobyčejně dlouhou dobu se totiž může jemná blanka kondomu stát prostupnou pro nepatrné množství tekutiny. Pokud jsou v ní obsaženy nějaké buňky, pak jejich koncentrace nedosahuje ani jedné miliontiny množství v původním roztoku. Závěry podobných pokusů jsou pochopitelně pouze laboratorní, při normálním použití neporušeného kondomu jeho stěnou neprochází ani molekula vody, natož pak podstatně větší molekuly infekčního materiálu.

Pozor na intimní hygienu
V současné době se většina kondomů zhotovuje z latexu. Stěna je při napětí velice jemná – asi 0,05 mm; představuje tedy mechanickou zábranu pro prostup spermií, současně však také značnou zranitelnost hlavně prostřednictvím ostřejších předmětů. Kromě toho je však také zranitelná chemicky. Týká se to zejména různých mastných přípravků, ať už jsou to různé krémy, oleje, masti a pleťová mléka, která lidé občas používají k intimní hygieně. Tyto prostředky představují pro prezervativy jed. Všechny uživatele musíme důsledně upozorňovat na nutnost používat ve vodě rozpustné, nemastné gely a krémy.

Kondomy se vyrábějí zanořováním skleněných forem do roztoku latexu. Pak jsou vysušeny v peci, opatřeny práškovým povlakem, případně ještě zvlhčujícím přípravkem na bázi silikonu, většinou elektronicky testovány (sebemenší defekt způsobuje probíjení elektrického proudu), srolovány a baleny. Určitý počet kondomů z každé výrobní série pak podstupuje ještě vodní zkoušku (naplnění značným množstvím vody a sledováním případného úniku) a zkouškou vzduchovou (kondom pojme až 25 litrů vzduchu). Spolehlivé značky prezervativů, mezi něž patří i výrobci z České republiky, pak ručí za kvalitu výrobků tak, že před použitím už není zapotřebí další zkoušky provádět.

Autor: MUDr. Radim Uzel CSc.