Kondom neboli prezervativ

Prezervativ? Nic nového po sluncem!


Kategorie: Kontracepce Kondom neboli prezervativ 
13.říjen 2000
Kondom je patrně jednou z nejstarších používaných antikoncepčních metod.

Už náhrobní desky ve starém Egyptě totiž znázorňují často muže, který má na svém penisu navlečen jakýsi plátěný obal. Jelikož však tyto obaly byly jasně barevné, není dosud jasné, zda se snad nejednalo pouze o jakýsi módní doplněk, který měl zvýšit mužskou přitažlivost. Také je možné, že v tom roce 1350


Repro Panax
"Amico je ideálním rodinným
prezervativem, pětkrát silnější jak
obyčejný prezervativ. Je impregnovaný,
kterážto trvalá impregnace zaručuje
neslepování ani po mnohonásobném použití." (
Reklama firmy Hydiko ze 30.
 let.)
před Kristem mohl být tento prostředek použit nejen ke zvýšení atraktivity, ale i jako nějaké sexuální dráždidlo ke zvýšení pocitového doprovodu na sliznici penisu i pochvy. Jako ochrana se ostatně návlek na penis používal už ve starořecké mytologii (Mínós a Pásifaé).

Skutečný kondom se pak narodil až v roce 1564, kdy italský anatom Gabriel Fallopius přišel s nápadem navléknout na penis jakési pouzdro zhotovené ze lněného plátna napuštěného olejem, do něhož se přidával ještě zvláštní roztok proti infekci. Toto pouzdro tedy mělo plnit ochrannou funkci. Je zajímavé, že po tomto slavném anatomovi se dodnes odborně označuje vejcovod – tuba Fallopii. V 18. století pak byl v přípravě kondomů opuštěn textilní materiál a ochrana byla zhotovována ze zvířecích slepých střev. Už dříve se také zrodil název kondom, prý podle anglického lékaře Contona z doby Karla II. (1630–1685). V některých jiných knihách je uvedeno, že dotyčný lékař se jmenoval přímo doktor Condom, jinde je zase jeho existence zpochybňována a označení kondom je připisováno latinskému slovu condus (v přeneseném významu slova rezervoár). Naše běžně používané slovo prezervativ je odvozeno zase od “ochrany před něčím”.

“Prostředek proti bastardům”
Známým uživatelem kondomů byl třeba i Giovanni Giacomo Casanova
(1725–1798), italský dobrodruh, který zemřel na zámku v Duchcově ve službách hraběte Valdštejna. Prezervativy byly tehdy označovány jako “prostředek před pohlavní nemocí a proti zplození bastardů”. Někdy bývaly nazývány také “mužským brněním”. Už před


Repro Panax
Prezervativ užíval už známý svůdce a dobrodruh
Giacomo Casanova
třemi sty let byl tedy dobře znám dvojí účinek kondomu – antikoncepce a ochrana před sexuálně přenosnou nemocí. Spojení těchto dvou účinků dělá z kondomu prostředek neopakovatelný a jedinečný.

Slavná průkopnice antikoncepčního hnutí Mary Stopesová ovšem ve 20. letech prezervativy příliš nepropagovala. Ve své knize kondomy odsoudila a napsala o nich, že jsou “pro normální, zdravé pohlavní spojení mezi mužem a ženou jak z citových, tak i z tělesných důvodů zcela nepřijatelné. Jejich užívání vždy vyvolává představu pohlavních chorob, nějakého nebezpečí, které se vyskytuje jen při zcela zvláštních příležitostech”. V té době ovšem panovalo přesvědčení, že pro ženu je styk s mužským semenem něčím vyloženě prospěšným. Z toho pak samozřejmě pramenil názor, že každý prostředek, který toto spojení “životadárných šťáv” neumožňuje nebo prostup mužského ejakulátu zamezí, musí být nutně škodlivý. Není tedy divu, že paní Stopesová, jinak velice pokroková a osvícená žena, zavrhovala i přerušovanou soulož.

Černý prezervativ a la mode
Vztah člověka ke kondomu se ovšem v poslední době prudce mění. Není tak vzdálená doba, kdy byly kondomy vnímány jenom jako prostředek společenské legrace, různých vtipů, nezřídka pak byly chápány jako známka jakési potupy nebo v nejlepším případě nezkušenosti. Objevení smrtelného rizika AIDS a hrozivý vzestup dalších sexuálně přenosných infekcí najednou zajistily kondomům novou slávu a respekt. Dávno pryč jsou poměry, v nichž jsem byl za propagaci kondomů v televizi potrestán jednoletým zákazem vystupování. Spíše si pamatujeme před několika lety jednoho z četných ministrů zdravotnictví, jak létá nad Prahou v nafukovacím balónu a sype lidem kondomy na hlavu.

Dnešní mládež nosí trička s reklamou nejnovějších prezervativů. Děti ve švédské mateřské školce pořádají závody v rychlosti jejich nafukování. Pokud jedete dálnicí do Stockholmu, upoutá vás již mnoho kilometrů před městem veliký billboard s nápisem: “Během dnešní noci onemocní ve Stockholmu celkem 245 lidí sexuálně přenosnou nemocí.” A několik set metrů dále další nápis: “Chceš být také mezi nimi?” A teprve poslední informace na třetím velkoplošném plakátu to vyřeší: “ Pokud ne, kup si prezervativ Black Jack!”, a veliká pohybující se ruka ukazuje k nejbližší benzinové pumpě, kde je současně s natankováním plné nádrže možno zakoupit tento černý, ve Švédsku v současné době nejmodernější, kondom.

Autor: MUDr. Radim Uzel CSc.