Kontracepce

Tyčinky pod kůži


Kategorie: Kontracepce Hormonální antikoncepce 
13.březen 2000
Když se v našem tisku před několika lety objevila zpráva o podkožních tyčinkách Norplant, uvítaly tuto skutečnost zejména ženy zapomnětlivé a roztržité.

Když se v našem tisku před několika lety objevila zpráva o podkožních tyčinkách Norplant, uvítaly tuto skutečnost zejména ženy zapomnětlivé a roztržité. Nebude to asi vlastnost ryze česká, protože třeba v USA je takových uživatelek podkožní antikoncepce už více než milion. Jedná se o poměrně novou metodu, protože příznivý obrat v jejím rozšíření znamenal teprve rok 1988. Tehdy tyčinky zaregistrovala známá americká instituce FDA (U.S. Food and Drug Administration), což společně s příznivým doporučením dalších mezinárodních organizací způsobilo značnou propagaci, takže je dnes výrobek registrován a povolen ve více než 40 zemích světa.

Šest kouzelných trubiček
Antikoncepční tyčinky Norplant představují sadu šesti tyčinek, z nichž každá je 34 mm dlouhá a 2,4 mm silná. Jsou zhotoveny z pružného silikonu a jejich zavedení je poměrně jednoduché. V místním injekčním znecitlivění se provede na vnitřní straně paže asi 6 až 8 cm nad

+
jedna z nejspolehlivějších metod antikoncepce
účinek trvá 5 až 6 let
mohou užívat i kojící ženy
snižuje riziko mimoděložního těhotenství
tlumí menstruační bolesti
snižuje riziko výskytu rakoviny dělohy
-
může selhat u nadměrně obézních žen
k aplikaci i odstranění je zapotřebí provést drobný chirurgický výkon (u Capronoru pouze k aplikaci)
třetině žen způsobí nepravidelný menstruační cyklus
nedoporučuje se při akutním onemocnění jater, žloutence, zánětu žil nebo po infarktu
loketní jamkou drobné naříznutí kůže v délce 2 mm a do tohoto otvoru se zavede dutý zavaděč s tyčinkou. Z tohoto jediného drobného řezu se potom vějířovitě postupně zasunuje všech šest tyčinek pomocí pístu, podobně jako se třeba plní cigaretové dutinky tabákem. Po skončení celé procedury se trubicový zaváděč odstraní a drobná ranka na kůži přelepí leukoplastí bez jakéhokoliv chirurgického stehu. Po zahojení není tato drobná jizvička na kůži skoro vidět, zato tyčinky jsou přes kůži dobře hmatné.

Okamžitě po zavedení se z tyčinek začíná do krevního oběhu uvolňovat hormon, který je vlastně odvozen od hormonu žlutého tělíska, tyčinka tedy neobsahuje žádné estrogeny. Uvolňování hormonu je plynulé a způsobí, že už za 24 hodin po zavedení tyčinek žena nemůže otěhotnět. Žena prodělává vlastně jakousi permanentní hormonální několikaletou infuzi. Účinek hormonu uvolňovaného z tyčinek trvá pět až šest let, doporučuje se proto po pěti letech tyčinky odstranit, což představuje opět jednoduchý chirurgický zákrok prováděný v místním znecitlivění.

Mechanismus účinku
Antikoncepční účinek je zajištěn vlastně čtyřmi způsoby.
Jednak se částečně zamezí uvolňování vajíčka z vaječníku, hlavním efektem je však zahušťování hlenu v děložním hrdle. Navíc ještě hormon uvolňovaný z tělísek způsobí nedostatečné vyzrávání děložní sliznice, která není schopna přijmout oplozené vajíčko a kdyby všechny tyto mechanismy selhaly, je tady ještě omezení normální činnosti žlutého tělíska na vaječníku, takže ani případné těhotenství by se v děloze neudrželo.

Souhrn všech těchto antikoncepčních mechanismů způsobí, že podkožní tyčinky Norplant patří dnes mezi naprosto nejspolehlivější antikoncepční metody. Na celém světě byly

 
Způsob aplikace
antikoncepčních tyčinek
zaznamenány jen zcela ojedinělé případy selhání a je zajímavé, že postihly výhradně značně obézní ženy. Jinak se spolehlivost tyčinek vyrovná spolehlivosti sterilizace a tento efekt může opravdu narušit jenom velice nadměrné množství podkožního tuku, ve kterém se hormony mohou chemicky odbourávat a stávat neúčinnými. Velikou výhodou tyčinek je, že jsou vhodné i pro ženy kojící. Norplant je možno ženám zavádět třeba ihned po skončení šestinedělí, aniž by tím byla narušena produkce mateřského mléka.

Důležitý je také bezprostřední návrat plodnosti okamžitě po odstranění tyčinek buď po pětiletém užívání, nebo kdykoliv během této doby, kdyby se žena náhodou rozhodla pro těhotenství. Jednou vytažené tyčinky se však už nedají použít.

Vady na kráse
Jako každá téměř stoprocentně fungující antikoncepční metoda mají ovšem i podkožní tyčinky své určité nevýhody. Patří sem zejména nepravidelný menstruační cyklus téměř u každé třetí ženy. Hlavně v prvních měsících po zavedení se občas objeví slabé krvácení nebo zakrvavělý výtok v období mezi menstruacemi. Také menstruace může být slabší nebo někdy na několik měsíců vymizí. Ženu to někdy může znepokojit, obavy z možného antikoncepčního selhání jsou však zbytečné, řekli jsme už, že Norplant patří mezi nejspolehlivější antikoncepční metody. Dokonce i výskyt mimoděložního těhotenství je u jeho nositelek naprostou kuriozitou. Zatímco u normální ženské populace se vyskytuje mimoděložní těhotenství z 1000 žen u jedné až dvou za rok, ženy, které mají zaveden Norplant, vykazují výskyt tohoto onemocnění pouze asi v 0,28 případů.

Na rozdíl od kombinovaných hormonálních antikoncepčních tablet nemá tato metoda prakticky žádné překážky v užívání, výjimku tvoří snad jenom ženy s akutním onemocněním jater, žloutenkou, zánětem žil nebo ty, které prodělaly srdeční infarkt. Stejně jako jiné antikoncepční metody snižuje i Norplant výskyt menstruačních bolestí a pochopitelně i rakoviny dělohy. Není divu, že mnozí odborníci prorokují metodě podkožních hormonálních tyčinek skvělou budoucnost.

Nové tyčinky
Výzkum podkožní antikoncepce se nezastavil a poskytuje v současné době vylepšené tyčinky pod názvem Capronor. Jejich výhodou je samočinná vstřebatelnost, takže po vyčerpání hormonální nálože se nemusí odstraňovat. Z podkoží prostě samy zmizí. Jejich účinek je ovšem kratší – trvá asi 18 měsíců. Jinak pro ně platí všechno jako pro Norplant. Uvolňují totiž stejné množství stejného hormonu. Předpokládám, že se brzy objeví i na našem trhu.

Autor: MUDr. Radim Uzel CSc.