Antikoncepce

Antikoncepční tableta


Kategorie: Hormonální antikoncepce 
15.leden 2002
Anglický lékař a spisovatel Richard Gordon nedávno vtipně poznamenal, že rozšíření antikoncepční pilulky v druhé polovině 20. století přispělo k osvobození ženy stejně jako vynález mandlu v polovině století devatenáctého.

 

 
Objevitel
antikoncepční tablety
Carl Djerassi

Mandl však funguje zhruba stále stejně, zatímco pro pilulku to platí jenom na první pohled. Ta první se jmenovala Enovid a spatřila světlo světa v roce 1956 a pouze desetiletí pak uplynulo do chvíle objevu české tablety Antigest.

Přes stejný vzhled je rozdíl mezi těmito historickými preparáty a dnešní hormonální antikoncepcí asi stejný jako mezi automobilem výroby roku 1914 a nejmodernějším sportovním vozem z letošního autosalonu. A přesto se pořád najdou lidé, kteří při sledování bezpečnosti, vedlejších účinků a nebezpečí antikoncepce vycházejí ze sledování 30 let starých.

Pilulky pro všechny ženy
Vzhledem k “vylepšení” tabletek dnes můžeme tuto antikoncepci doporučovat i těm ženám, u nichž to dříve bylo málem nemyslitelné.
Dřívější tablety třeba nebyly vhodné pro ženy vyšších věkových skupin. Dodnes se tak můžeme ještě setkat s lékaři, kteří ženě starší 35 let

+
výrazně zmenšuje menstruační krvácení
tlumí bolest při menstruaci
pozitivní vliv na pravidelnost menstruace
snižuje riziko zánětu vaječníků a vejcovodů
zmenšuje riziko výskytu rakoviny dělohy a vaječníků
působí preventivně proti řídnutí kostí a kloubnímu revmatismu
 
-
nutnost každodenní aplikace
nevhodné pro kuřačky starší 35 let, při jaterních onemocněních, sklonu k mozkovému krvácení, při vysokém krevním tlaku, křečovými žilami s nebezpečím zánětu a při náchylnosti k infarktu
předpis hormonálních antikoncepčních tablet prostě odmítají. Ve skutečnosti by to však mělo platit jenom pro kuřačky, které by v tomto věku měly uvažovat o jiném způsobu antikoncepce. Kombinace kouření a tablet totiž v tomto věku vede jedenáctkrát častěji k neblahým srdečně cévním komplikacím. Žena nekuřačka bez dalších rizikových faktorů však může tabletky užívat klidně až do věku 45 let i déle a plynule pak přejít na nějaký jiný preparát nahrazující hormony v klimakteriu.

Další věkovou skupinou, u které jsou lékaři zbytečně zdrženliví, je skupina mladistvých. Téměř klasickou se v našich podmínkách stává scéna z gynekologické ordinace, do které přichází mladá 16 až 17letá dívka, žijící pravidelným pohlavním životem, s žádostí o předpis hormonální antikoncepce. Lékař nebo lékařka jí pak místo receptu poskytne mravoučné kázání, že na souložení má ještě času dost, ať se jde raději učit. Jsem přesvědčen, že naprostá většina těchto dívek neposlechne gynekologických moudrých rad a téměř všechny se pak do roka a do dne vracejí do ordinace s nežádoucím těhotenstvím. Z nich se pak zase polovina vdá ještě před dosažením zletilosti, což jsou podle našich statistik manželství téměř s jistotou odsouzená ke krachu. Je to pak věru smutná žeň této pochybné zdravotní výchovy, která nepadla na úrodnou půdu.

Jak to funguje
Jaký je vlastně mechanismus účinku antikoncepční pilulky? Co způsobí její 99,4 procentní spolehlivost? Při pravidelném užívání se zabraňuje uvolnění vajíčka z vaječníku. K vaječníkové činnosti je zapotřebí speciálního podnětu, který vydává mozkový podvěsek v podobě speciálního příkazu. Podvěsek mozkový ovšem tento signál nevydává automaticky, ale je k němu přinucen právě vaječníkovými hormony. Polknutá antikoncepční pilulka pak představuje vlastně jakýsi eskamotérský trik, při kterém je mozkovému podvěsku podstrčena “falešná karta” v podobě uměle dodaných hormonů – u většiny tablet jsou to hormony dva: hormon estrogen a hormon žlutého tělíska – gestagen. Po polknutí tablety se tyto hormony dostávají do krve, krev omývá mozkový podvěsek, a ten je tak falešnou hormonální kartou ošizen, uchlácholen a příslušný signál k uvolnění vajíčka prostě nevydá. Vajíčko se z vaječníku neuvolní a spermie nemají co oplodnit.

Nejen antikoncepce, ale i lék
Přes veškerý pokrok a bezpečí však nicméně existují některé nemoci, při nichž se tablety podávat nemají nebo dokonce nesmí.
Kromě již řečeného kouření ve věku nad 35 let jsou to především jaterní onemocnění, sklon k mozkovému krvácení nebo infarktu srdečnímu, vysoký krevní tlak, nebo křečové žíly s nebezpečím zánětu.

Daleko větší je však seznam nemocí, jejichž průběh užívání hormonální antikoncepce zlepšuje, nebo dokonce jejich vzniku do značné míry zabraňuje. Zajímavé je zjištění o menším výskytu zánětu vaječníků a vejcovodů. Vysvětlením tohoto účinku jezměna hlenu v děložním hrdle. Hlen se totiž účinkem hormonálních tablet mění v jakousi hustou zátku, která nejenže nedovolí prostup spermiím, ale zabrání také průniku infekce.

Málokdo ví, že antikoncepční tableta snižuje také intenzitu menstruačního krvácení o třetinu, někdy až o polovinu. Velmi vítaným účinkem pilulek je snížení bolesti při menstruaci. Z toho důvodu někdy předepisujeme hormonální antikoncepci i velmi mladým dívkám, které ještě vůbec nemají pohlavní styk. Tento prostředek užívají většinou s velice dobrým efektem při silné a nepravidelné menstruaci, nebo při různých nepříjemných pocitech s menstruačním krvácením spojených.

A co rakovina?
Samostatnou kapitolou je účinek hormonální antikoncepce na různé nádory. Tady jsou právě různé pověry v přímém rozporu se skutečností. Uživatelky mají výrazně snížený výskyt zejména rakoviny vaječníků a dělohy. Už dvouleté užívání pilulek vede ke snížení nebezpečí rakoviny dělohy o 38 procent, a pokud žena užívá tuto antikoncepci plných 12 let, může si na své konto připsat snížení rizika této velice nebezpečné nemoci o 70 procent. Ještě výraznější jsou výsledky u rakoviny vaječníků. Tam stačí pouze tři až šest měsíců užívání ke snížení rizika onemocnění o jednu třetinu a pětileté užívání omezí rakovinu vaječníku na polovinu. Stejnou měrou se také snižuje výskyt vaječníkových cyst.

Z dalších onemocnění je třeba se zmínit ještě o blahodárném vlivu hormonální antikoncepce na výskyt revmatického onemocnění kloubů, nebo o menším výskytu značně rozšířené civilizační nemoci řídnutí kostí, obávané osteoporózy. Sportovkyně pak přivítají hormonální antikoncepci z toho důvodu, že její užívání prokazatelně snižuje výskyt sportovních úrazů.

Hormonální antikoncepční tableta tedy vstupuje do příštího tisíciletí nejen jako vysoce spolehlivý prostředek k zábraně těhotenství, ale také jako preventivní léčebný prostředek. V neposlední řadě přispívá k radikálnímu snížení počtu umělých potratů.

Autor: MUDr. Radim Uzel CSc.