Medicína

Škodlivost falických mýtů


Kategorie: Funkční sexuální poruchy mužů 
13.březen 2000
Pokud přihlédneme k odvěké mužské touze po neustálém a celoživotním soutěžení, nelze se divit tomu, že tato soutěživost zahrnuje i genitál.

Mužský penis je orgánem opředený četnými předsudky, magickým instrumentem stojícím v centru veškerého životního dění. Těmto zakořeněným mýtům říkáme falické (od řeckého označení penisu – falus).

Velice těžce se daří přesvědčovat muže o tom, že velikost pohlavního údu nemá v naprosté většině případů vůbec přímou souvislost s kvalitou sexuálního života a že dokonalé ztopoření nemusí být nezbytnou podmínkou dokonalého a plně uspokojivého pohlavního života. Délce soulože a erekci je tak přisuzována často zbytečná důležitost. Svědčí o tom také ostatně obrovský ohlas preparátu Viagra, který ač dokonalým lékem na léčbu poruch erekce, bývá používán jako jakýsi doping k vylepšování sexuálních rekordů.

Roztřídění funkčních poruch podle věkových kategorií je pouze orientační. Cévní poruchou může být postižen i mladý muž stejně dobře jako senior si bude stěžovat třeba na překotnou ejakulaci. Důležité je konzultovat tyto potíže s odborným lékařem sexuologem a zabránit samoléčitelství. Neméně důležitá je pak otevřené slovo mezi sexuálními partnery. Lidská sexualita je nepochybně záležitostí párovou a z tohoto hlediska by měly být vyšetřovány a léčeny také její veškeré poruchy.

Autor: MUDr. Radim Uzel CSc.