Neplodnost

Které pracoviště si vybrat


Kategorie: Neplodnost 
10.duben 2000
Pracoviště, provádějící metody asistované reprodukce, tedy především IVF, se obecně nazývají centra asistované reprodukce nebo centra reprodukční medicíny.

Všechna tato centra v České republice musejí splňovat přísná kritéria personálního obsazení, přístrojového vybavení a úspěšnosti své práce. Nad jejich vybavením a výsledky bdí Sekce asistované reprodukce České gynekologicko-porodnické společnosti J. E. Purkyně. Až na výjimky lze tedy ve všech očekávat přibližně stejný výsledek. Jsou centra soukromá a centra ve státních nemocnicích. Soukromá centra většinou mají v názvu své obchodní jméno, státní mají název nemocnice nebo kliniky, pod kterou spadají.

Mohlo by se zdát, že nejlepší pro pacienty bude vybrat si pracoviště s nejvyšší úspěšností, a to i za cenu vyšších nákladů. Ve skutečnosti však posouzení úspěšnosti má mnoho měřítek a pro laika, ale i pro lékaře-gynekologa je mnohdy obtížně interpretovatelné. Úspěšnost každého pracoviště závisí zásadním způsobem na vstupní diagnóze pacientek a jejich věku.

Ilustrační záběr z centra asistované
reprodukce Art v
 Českých Budějovicích
Ve všech vyspělých zemích jsou vedeny tzv. registry asistované reprodukce, které podrobně sledují mnoho čísel důležitých v asistované reprodukci – počet cyklů se zahájenou stimulací, počet zrušených cyklů před punkcí, počet odebraných vajíček, počet oplozených embryí, počet triploidních embryí, počet embryí transferovaných a zamrazených, počet biochemických či klinických těhotenství, počet mnohočetných těhotenství, počet vrozených vad a další. Složitě strukturované informace o úspěšnosti jednotlivých center by byly pro veřejnost nesrozumitelné. Proto se úspěšnost v populárních článcích většinou udává jako jediný parametr: počet těhotenství na 100 provedených transferů embryí do dělohy, tedy kolik žen otěhotnělo poté, co jim byla přenesena do dělohy embrya. Tento parametr však sám o sobě mnoho nevypovídá. Má to několik důvodů:

  • neudává, kolik embryí bylo transferováno (některá pracoviště transferují dvě embrya, jiná tři nebo čtyři a některá i více);
  • jaký byl věk ženy a její diagnóza;
  • zcela opomíjí informaci, kolik cyklů v průběhu stimulace je na daném pracovišti předčasně ukončeno pro malý počet rostoucích folikulů;
  • vůbec nevypovídá o kvalitě laboratoře – jestliže laboratoř bude pracovat tak špatně, že z 10 vajíček nedoroste ani jedno embryo k transferu, cyklus se ve statistice transferů vůbec neobjeví a “úspěšnost” zůstává neovlivněna.

Statisticky vykazovaná úspěšnost centra není tedy jediným kritériem a práci centra je potřebí hodnotit komplexně. Nezanedbatelným je přístup k pacientům, čekací doby a výše případných úhrad souvisejících s péčí. V současné době je pracovišť v ČR několik - viz tabulka - a snadno lze telefonickým dotazem zjistit vše potřebné. Je vhodné sám co nejvíce vědět o problematice neplodnosti a při návštěvě ve zdravotnickém zařízení si při rozhovoru s jeho pracovníky učinit názor na jejich vztah k pacientům, odpovědnost a motivaci.

Pracoviště provádějící asistovanou reprodukci

Název Sídlo Adresa
BRNO

Oddělení asistované reprodukce

I. gyn.-por. klinika Masarykovy univerzity Obilní trh 11
656 77 Brno
Oddělení asistované reprodukce II. gyn.-por. klinika Masarykovy univerzity Obilní trh 11
656 77 Brno
Unica Brno, s.r.o.   Vránova 172
621 00 Brno
Sanatorium Helios, s.r.o.   Štefánikova 12
602 00 Brno
Repromeda   Viniční 235
615 00 Brno
ČESKÉ BUDĚJOVICE

Sanatorium Art, s.r.o.

  U tří lvů 294/4
370 01 České Budějovice
HRADEC KRÁLOVÉ

CAR Sanus

  Labská kotlina 1220
500 02 Hradec Králové
OLOMOUC

Gyn.-por. klinika Univerzity Palackého

  I. P. Pavlova 6
775 26 Olomouc
Fertimed – centrum pro léčbu neplodnosti   Šmeralova 10
772 00 Olomouc
OSTRAVA

Gyncentrum Ostrava, s.r.o.

  Dr. Šmerala 27
702 00 Ostrava
PLZEŇ

Oddělení asistované reprodukce

Gyn.-por. klinika Univerzity Karlovy Čapkovo nám. 1
307 08 Plzeň
PRAHA

Centrum asistované reprodukce

Gyn.-por. klinika Univerzity Karlovy Apolinářská 18
120 00 Praha 2
Centrum asistované reprodukce Gyn.-por. klinika Univerzity Karlovy V úvalu 84
150 18 Praha 5-Motol
Sanatorium Pronatal   Na Dlouhé mezi 4/12

147 00 Praha 4

Gest, s.r.o.   Nad Buďánkami 11/24
150 00 Praha 5
Iscare IVF a.s.   Hloubětínská 3
198 00 Praha 9

Všechna pracoviště jsou akreditovanána podle standardů Sekce asistované reprodukce České gynekologicko-porodnické společnosti
(k 30. březnu 2000).

Autor: MUDr. Karel Řežábek