Neplodnost

Možnosti léčby


Kategorie: Neplodnost 
10.duben 2000
Cílem terapie je fertilitu vylepšit, v některých případech zcela obnovit. K tomu máme k dispozici farmakologickou a operativní léčbu.

K léčebným postupům řadíme i inseminační techniky. Léčba může být kauzální, tzn. přísně cílená dle příčiny nebo empirická, na základě zkušeností. Farmakologická léčba musí být dlouhodobá, nejméně tři měsíce. Tak dlouho trvá totiž tvorba a zrání spermií.

Konzervativní terapie
Sem řadíme zejména hormonální léčbu. V případě nedostatečné činnosti hypofýzy používáme léčbu tzv. gonadotropiny, nejlépe v kombinaci HMG/hCG. HCG stimuluje Leydigovy buňky ve varlatech a posiluje syntézu androgenů, tedy mužských hormonů. HMG reguluje činnost Sertolliho buněk ve varlatech. Tyto hormony lze použít i v případě léčby nižší koncentrace spermií bez zjevné příčiny.

V případě nedostatečné činnosti hypothalamu použijeme k terapii GnRH, což jsou předstupně výše uvedených hormonů. Dále se z hormonálních látek využívají tzv. antiestrogeny. Mezi nejpoužívanější hormonální terapii patří podávání mužských pohlavních hormonů, androgenů. Existují ve formě tablet i depotních injekcí s prodlouženou dobou uvolňování.

Spermie proniká do vajíčka
Moderní preparáty již nezatěžují játra a jsou proto vhodné i pro dlouhodobou terapii. Mezi takové patří i kallikrein, což je enzym, který zlepšuje pohyblivost i koncentraci spermií. Pentoxifyllin zase zlepšuje mikrocirkulaci ve varlatech a tak se pozitivně ovlivní kvalita spermií. Při některých poruchách transportu semene, např. u retrográdní ejakulace, kdy se ejakulát dostává do močového měchýře, s výhodou použijeme sympatomimetika nebo anticholinergika.

Pokud se zjistí známky zánětlivého onemocnění, pak samozřejmě sáhneme po antibiotikách. Nejsprávnějším postupem je kultivace ejakulátu, kdy zjistíme o jakou baktérii se jedná a na jaké antibiotikum je citlivá. Pak máme daleko větší šanci na léčebný úspěch než v případě, kdy zvolíme antibiotikum od boku.

U silně stresovaných pacientů musíme zvolit léčbu psychofarmaky, léky antidepresivními a protiúzkostnými. Volíme samozřejmě co nejnižší dávky. Existují i další možnosti farmakologické léčby, např. léky tlumícími imunitní reakce organizmu.

Chirurgická terapie
Rutinní chirurgickou léčbou je operace varikokély, obdoby křečových žil na dolních končetinách. Varikokéla vede ke změnám termoregulace varlat a zvýšení toxických látek v této oblasti. Operace spočívá v podvázání nebo sklerotizaci vnitřní spermatické žíly.

Další chirurgické zákroky se týkají napojení nadvarlete s chámovodem, operací hydrokél nebo spermatokél. Velmi častým zákrokem urologů je orchidopexe, při které se stahují nesestouplá varlata do šourku a zde se fixují. Stejně tak operace tříselné kýly, která může měnit teplotní poměry v šourku, není vzácným chirurgickým zákrokem.

Terapeutická inseminace
Tento léčebný postup se provádí v těsné spolupráci androloga a gynekologa. Při inseminaci se používá semeno manžela nebo dárce. Hovoříme pak o homologní nebo heterologní inseminaci. Před zavedením do dělohy se semeno špatně plodného partnera laboratorně upravuje, aby se zvýšila šance na úspěch.

Velmi důležité je správné načasování zákroku – a právě tady je nutná spolupráce s ženským lékařem. Optimální termín se stanoví folikulometrií, čili ultrazvukovým měřením folikulů, nebo jednodušeji měřením bazálních teplot ženy. V případě, kdy je spermiologický nález velmi špatný, nebo kdy se jedná o

Světoznámý embryolog Jan
Tesařík předvedl v Praze

metodu laboratorní kultivace
nezralých spermií.
Tato metoda dovolí i
 mužům,
jejichž spermie se nevyvíjí
normálně, stát se otci
vlastních dětí.

neprůchodnost vejcovodů ženy, nastupuje tzv. IVF, in vitro fertilizace. Při ní dochází k oplodnění vajíčka spermií mimo organizmus ženy. Oplodněné vajíčko se pak implantuje do dělohy.

Mezi techniky asistované reprodukce patří i tak náročné zákroky, při kterých se aspirují spermie přímo z nadvarlat či varlat a spojují se s vajíčkem. Stačí i jedna spermie v ejakulátu, aby se dala použít k oplodnění ženy. Tak se mohou stát otci i muži, kteří se ještě před několika lety považovali za neplodné.

Další informace o asistované reprodukci najdete v části věnované ženské neplodnosti.

Psychologická terapie
Negativní důsledky na plodnost mužů mohou mít různé psychické vlivy. K nim patří i zlozvyky jako jsou časté požívání alkoholu, kouření cigaret a zneužívání jiných návykových látek. Psychogenní poruchy erekce a ejakulace mohou zcela zabránit uskutečnění pohlavního styku, a tím oplodnění ženy.

Mezi metody psychologické terapie patří sexuální poradenství, psychoterapie individuální a párová, autogenní trénink, vztahová terapie, včetně komunikativní terapie. Většinou se zde androlog neobejde bez spolupráce s psychologem či psychiatrem.

Rozvojem vyšetřovacích technik, léčebných prostředků farmakologických a zejména technologií asistované reprodukce ubylo mnoho párů, kterým byla dříve upřena možnost zplodit potomka. Neplodným zůstává opravdu jen muž, který neprodukuje ani jednu spermii. Takových je naštěstí velmi málo.

Autor: MUDr. Luděk Daneš