Medicína

Co je vůbec prostata


Kategorie: Prostata 
22.prosinec 1999
Prostata je v podstatě žláza, která je uložena bezprostředně pod močovým měchýřem a před konečníkem a za normálních okolností má tvar i velikost kaštanu. S věkem však může dorůst i velikosti pomeranče.

Prostata je v podstatě žláza (říká se jí též žláza předstojná). Za normálních okolností má tvar i velikost kaštanu, je uložena bezprostředně pod močovým měchýřem a před konečníkem a obkružuje první úsek močové trubice, která prochází jejím nitrem podobně jako tunel metra. Má část žláznatou (glandulární) a část tvořenou vazivem a svalovými buňkami (stromální).

A jaká je její funkce? V těle je jednak proto, aby svými sekrety zvlhčovala vnitřní výstelku močové trubice, ale hlavně proto, aby - zjednodušeně řečeno - lidstvo nevyhynulo. Je totiž nezbytnou součástí mužských pohlavních orgánů, protože vytváří sekrety tvořící složku semenné tekutiny čili ejakulátu. Tyto sekrety totiž zajišťují spermiím přežití i možnost proniknutí až k vajíčkům v ženském organismu. Prostatický sekret, který tvoří 30 až 40 procent objemu spermatu, je nezbytný pro pohyb spermií.

Ke svému růstu a správné funkci potřebuje prostata mužské pohlavní hormony čili androgeny, a z nich zejména testosteron. Prostata za normálních okolností roste v prostředí, které je ovlivňováno mnoha hormony a podléhá různým regulačním vlivům. V každém případě je

Umístění prostaty v malé pánvi
ovšem pro růst, vývoj i funkci prostaty důležitý hormon testosteron vznikající ve varlatech, a to teprve tehdy, kdy se za působení enzymu 5alfa-reduktázy změní na dihydrotestosteron. Pokud tento enzym chybí nebo je zablokována jeho aktivita, prostata se nevyvine, nebo již vyvinutá prostata neroste.

Vedle hormonů má na funkci prostaty velký vliv také sympatický nervový systém, jehož zakončení jsou v prostatické tkáni bohatě zastoupena.

Právě tyto dva faktory - tedy působení hormonu dihydrotestosteronu a sympatického nervstva - se mohou podílet i na problému nazývaném benigní hyperplazie prostaty.

V čem ovlivňují potíže s prostatou kvalitu života

Nutnost omezit příjem tekutin před cestováním

Nutnost omezit příjem tekutin před spaním
Nemožnost řídit vůz déle než dvě hodiny

Nedostatek spánku v noci v důsledku častého močení
Omezená možnost navštěvovat místa bez toalet

Omezená možnost provozovat venkovní sporty
Omezená možnost návštěv kina, divadla, kostela apod.

Autor: Mgr. Jaroslav Hořejší