Další

Kupte si fíkus


Kategorie: Dlouhověkost 
12.leden 2000
Nejen chlebem živ je člověk a nejen strava mu dává dlouhý život. Ruch velkoměsta, zplodiny, všudypřítomné poletující částečky nebo docela obyčejný stres nám život zkracují, ať jíme, co chceme.

Na ruch velkoměsta pochopitelně neexistuje lepší recept, než se odstěhovat na venkov. Se zplodinami je to podobné: odstěhovat se do hor, nebo ve volbách hlasovat pro stranu, která slibuje čistší životní prostředí. Proti stresu a poletujícím částečkám zato můžeme bojovat daleko účinněji.

Částice, před nimiž neunikneme

Tyto organické poletující částice se označují zkratkou VOC. Vyskytují se všude možně – doma, v kanceláři, v kabinách nových aut, v letadlech – a pro volné radikály jsou živnou půdou stejně dobře jako připálené vepřové. Uvolňují se ze všech materiálů a nátěrů, které obsahují formaldehyd, přinesete si je domů z čistírny spolu s vašimi šaty, poletují ve vaší koupelně (z chlorované vody vzniká chloroform) a na vaší toaletě, kam jste je nastříkali spolu s deodorantem. Evropský výzkum doložil, že v místnostech, které mají uvnitř formaldehydový nátěr, dosahuje počet výskytu astmatu dvojnásobku počtu případů v budovách s jinými nátěry. Takže žádná legrace.

Ale co s tím? Když přinesete šaty z čistírny, nejprve je venku vyvětrejte. Nepoužívejte osvěžovače vzduchu, je to koktejl chemikálií s hrůzyplnými názvy (fenylethanon, trimetylcyklohexanon, benzaldehyd a další). Nekupujte barvy s formaldehydem, aspoň ne pro nátěry interiéru, a snažte se neobývat místnosti, které jsou těmito nátěry čerstvě vymalované.

Naopak si kupte fíkus jako američtí astronauti. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) totiž po třicetiletém výzkumu zjistil, že fíkus a řada dalších pokojových rostlin poletující částice úspěšně pohlcují.

Vzhůru k meditaci?


Kresba Ivan Hořejší
“Francouzi mají o 30 procent méně srdečních nemocí než Američané, a přitom jedí více tuků,” říká Dean Ornish, osobní lékař amerického prezidenta Billa Clintona. Podle něho za to může fakt, že Francouzi obvykle jedí beze spěchu v rodinném kruhu, kdežto americké rodiny se u jídla nesejdou skoro nikdy.
Francouzský časopis Le Nouvel Observateur upozorňuje na případ doktora Deana Ornishe, který vyučuje medicínu na univerzitě v San Francisku a je osobním lékařem amerického prezidenta Billa Clintona. Než se k tomu dopracoval, pokoušel se od 70. let prodloužit život kardiakům, aniž by museli polykat prášky nebo podstoupit chirurgický zákrok. Podle zásad vegeteriánství a meditace vypracoval program s názvem “Intenzivní změna životního stylu”. Proč to připomínáme? Doktor Ornish tvrdí, že stres je jedním z významných faktorů, které urychlují stárnutí. Studie, již zveřejnil koncem roku 1998, dokládá, že u lidí dodržujících zásady jeho programu je dvaapůlkrát menší riziko srdeční příhody než u lidí, kteří žijí obvyklým způsobem. “Francouzi mají o 30 procent méně srdečních nemocí než Američané, a přitom jedí více tuků,” cituje Ornishe Le Nouvel Observateur. “Rád bych věřil, že jejich strava obsahuje něco, co je chrání, ale myslím si, že za svůj delší věk vděčí spíše své kultuře. Lidé, kteří jedí beze spěchu, přijímají duchovní potravu. Naopak většina amerických rodin se u jídla nesejde skoro nikdy,” uzavírá doktor Ornish.

Autor: Vít Hlásenský