Poruchy spánku

Kdy přichází nespavost


Kategorie: Poruchy spánku 
20.březen 2000
Nespavost (insomnie) nastává nejčastěji při změně prostředí, stresu, starostech, některých nemocech nebo příznacích rušících spánek, jako jsou kašel nebo bolesti.

Nespavost (insomnie) nastává nejčastěji při změně prostředí, stresu, starostech, některých nemocech nebo příznacích rušících spánek, jako jsou kašel nebo bolesti. Někdy se projevuje jako porucha usínání, jindy naopak jako velmi časné probuzení. V první řadě však je to subjektivní hodnocení, že spánek není dostatečně dlouhý, nezačíná včas, je přerušován bdělostí a nepřináší dostatečné osvěžení.

Jak je to s diagnózou
Potřeba spánku je zcela individuální a u jednotlivých osob může kolísat v závislosti na mnoha okolnostech, z nichž nejdůležitější jsou únava, roční období a nálada. Podle fyziologických poznatků stačí člověku v ideálních podmínkách jen asi čtyři hodiny spánku. Je to tehdy, jsou-li splněny podmínky vzájemného zastoupení a cyklického uspořádání tzv. NREM spánku a REM spánku, tedy jednotlivých spánkových fází. (REM spánek je první fáze, která je provázena rychlými pohyby očí – Rapid Eye Movements -, dále sny, ztrátou svalového napětí, změnami srdeční činnosti a vyplavováním některých hormonů. U dospělého tvoří přibližně jednu čtvrtinu z celkové doby spánku, u malých dětí až dvojnásobek. Někdy bývá nazýván paradoxním spánkem. NREM spánek – odpovídá druhé až čtvrté fázi .spánku). Spánek by neměl být přerušován a měl by být správně “umístěn” – tedy v noci.

Většina populace spí 6 až 9 hodin denně, což je pokládáno za normu. Potřeba spánku je dána také zvykem a věkem. Novorozenec např. prospí většinu dne a budí se, jen když potřebuje jíst. Potřeba spánku vývojem a zráním organismu klesá, až se většinou ustálí na uvedené hodnotě. Zhoršování spánku a zvyšování počtu probuzení začíná asi ve 40 letech a je fyziologickým důsledkem stárnutí organismu. Je patrné u zcela zdravých lidí.

Pokud se vliv stárnutí kombinuje s organicky podmíněnou poruchou spánku, jsou projevy poruch spánku zjevnější. Hlavní typy nespavosti budou popsány v dalších článcích.

Druhy poruch spánku
• stavy abnormálního spánku a bdění
• stavy vázané na spánek
• poruchy spánku při interních, neurologických a psychiatrických chorobách
Autor: zpracováno redakčně