Nutkavé myšlenky

Jak žít s nutkavými myšlenkami


Kategorie: Nutkavé myšlenky 
30.září 2000
Rady pro postižené obsedantně-kompulzivní poruchou a pro jejich příbuzné.

Co by měl vědět každý,
kdo trpí nutkavými myšlenkami

Není důvod se za něco stydět. Je třeba si uvědomit, že obsese a kompulze jsou důsledkem nemoci, která se vymyká vaší kontrole, a nikoli důsledkem vaší slabé vůle.

Nejste sami, obsesemi a kompulzemi podobného charakteru jako Vy trpí přibližně každý padesátý člověk na světě.

Promluvte si o svých nutkavých myšlenkách a rituálech otevřeně se svým lékařem, i když je to někdy těžké. Nestyďte se za ně. Už samotný popis všech příznaků významně pomáhá v léčbě.

Léčení je dlouhodobé, trvá několik měsíců. První zlepšení po užívání léků se někdy objeví až za 2 až 3 měsíce. Proto je potřebná trpělivost.

Nenechte se odradit nežádoucími účinky léků. Zpočátku mohou být nepříjemné, ale v průběhu léčby se podstatně zmírní nebo úplně vymizí.

Léčba bude trvat nejméně rok, ale může trvat i déle, záleží na tom, jak dlouho tato porucha trvá a jak intenzivní jsou příznaky. Užívejte léky podle doporučení lékaře, i když už žádné příznaky nemáte. Návrat příznaků do jednoho roku po předčasném vysazení léčby je velmi častý.

Nejúčinnější je kombinace farmakoterapie s kognitivně-behaviorální terapií. V obojím je nutná trpělivost. Kognitivně-behaviorální terapie navíc vyžaduje vycvičeného terapeuta a vaši odvahu, vytrvalost a systematičnost.

Co by měli vědět příbuzní člověka,
který trpí nutkavými myšlenkami

Neobviňujte svého nemocného příbuzného za to, že má tyto příznaky OCD. Jedná se o nemoc, za kterou nemůže. Obsedantně-kompulzivní porucha nemá nic společného se slabou vůlí a příznaky nelze vůlí jednoduše potlačit.

V žádném případě to nedělá schválně. Jeho obsese nejsou obráceny proti vám. Nemoralizujte, obtíže to jenom zhoršuje.

Podporujte pravidelnou léčbu u psychiatra a vyhledání profesionální pomoci při každém zhoršení příznaků. Nezrazujte svého příbuzného od užívání léků – poškodili byste ho.

Nenechte se zatáhnout do pacientových rituálů. To rituály jenom posílí. Svou péči a zájem můžete vyjádřit jinými způsoby. Zejména když zjistíte, že se chodí za vámi stále o něčem ujišťovat. Ujistíte-li ho, sice mu na chvíli ulevíte, ale dlouhodobě udržujete jeho nemoc. Zkuste se s ním dohodnout o způsobu, jakým se budete chovat, až se bude chtít znovu o něčem ujistit.

Oceňte každý pokrok, jakkoli malý, jehož váš nemocný příbuzný dosáhne při překonávání příznaků.

Zkuste snížit vliv obsesí a kompulzí tím, že se zaměříte na normální vztahy a rozhovory s pacientem.

Autor: zpracováno redakčně