Nutkavé myšlenky

Co nutkavé myšlenky udržuje?


Kategorie: Nutkavé myšlenky 
30.září 2000
Stává se, že se blízcí lidé rozhořčí a snaží zamezit provádění pacientova rituálu.

To někdy vede k odložení rituálů, které si postižený nahradí v čase, kdy nemůže být spatřen ostatními. Protože mezitím nahromadil značné napětí, provádí rituály déle a intenzivněji.Jakmile se u někoho rozvinou obsedantní myšlenky a tendence neutralizovat úzkost kompulzemi, k udržování OCD začnou sloužit následující procesy:

Vyhýbavé chování: Tím, že se člověk začne vyhýbat některým činnostem a situacím, nemůže si vyzkoušet, že jeho katastrofické scénáře neplatí.

    Mirek, který je zaujatý myšlenkou, že při dotknutí elektrického spotřebiče dostane elektrickou ránu, která ho zahubí, se začne vyhýbat manipulaci s elektrickými spotřebiči, žádá jiné lidi, aby mu rozsvítili světlo apod. Protože o téměř žádné riziko nejde, vyhýbavé chování mu brání ve zjištění, že dotknout se elektrického spotřebiče není pro něj nebezpečné.

Kompulzivní chování a myšlenky: Kompulze se stávají postupně častějšími, protože jsou “odměňovány” krátkodobým snížením napětí a strachu. Krátkodobě sice poskytují únik z úzkosti, dlouhodobě se však rozšiřují a zabírají stále více času. Protože kompulze brání tomu, aby se člověk vyrovnal s katastrofickými představami, myšlenkami či impulsy, které přinesly obsese, brání i tomu se proti obsesím otužit, takže by přestaly vadit.

    Klára, která si nutkavě myje ruce, je přesvědčena, že kdyby se pořádně neumyla, mohla by nakazit sebe i své blízké infekcí. Tím, že se opakovaně myje a vyhýbá “ušpiněným” předmětům, se dále utvrzuje ve svém přesvědčení – je ve svém úsilí o ochranu zdraví úspěšná. Proto v tomto jednání stále pokračuje. Dokud se nepřesvědčí, že k obávaným důsledkům (nákaze) nedojde ani tehdy, když svého jednání zanechá, nedokáže se příznaků OCD zbavit.

Obsese: Jde o již předem vytvořené obavy (myšlenky a představy), co se v určité situaci může stát. Například:

    Když sním vlas, dostanu zánět slepého střeva a zemřu! Když chytnu infekci od záchodového prkénka, nakazím celou rodinu a kvůli mně všichni zemřou! Nepůjdu-li rychle na záchod, pomočím se a naprosto se ztrapním!

Jestliže na běžné spouštěče, které se objevují v životě každého člověka (jako česání, doteky, odchod z domu, zamykání dveří apod.), reaguji úzkostí, protože mám tendenci nacházet katastrofické důsledky, udržuji začarovaný kruh obsedantně-kompulzivní poruchy.

Přecitlivělost: Postižený se začne zaměřovat na ty spouštěče obsesí, jichž se nejvíce obává, a opakovaně zkoumá okolí nebo své tělo, zda některý ze spouštěčů není přítomen.

    Mirek si například při vstupu do místnosti začne všímat elektrických spotřebičů, uvědomuje si, kde je umístěna elektrická šňůra, kde asi může být instalováno elektrické vedení ve zdi nebo zda židle nemají kovový rám.

Chování okolí, které obsese a kompulze “odměňuje”: Kompulzí si okolí zpravidla všimne a už to samo o sobě je velkou odměnou. Velmi často se pak objevuje snaha pomoci. Často ujišťováním, že se nic zlého nestane, když kompulzi nemocný neudělá. Postižený se pak chodí ujišťovat, co má udělat. Rozvíjí se ujišťovací kompulze. Někdy rodiče nebo partneři začnou vykonávat činnosti, jimž se postižený kvůli obsesím vyhýbá. Mají dojem, že mu tím pomohou, ale opak je pravdou. Uleví mu pouze krátkodobě, naopak podporováním vyhýbavého chování mu v konečném důsledku škodí.

    Václav měl obsesi, že je známým politikem a že v novinách o něm bude uveřejněna pomluva, která ho úplně znemožní. Věděl sice, že je to nesmysl, nicméně jednou v životě jeho jméno v novinách bylo v souvislosti s politickou stranou, ke které se hlásil. Aby úzkost, vznikající z obsese, neutralizoval, musel pročítat denní tisk. Počet pročítaných tiskovin se stále zvyšoval. Rodiče, kteří mu chtěli ulevit, mu nabídli, že některé noviny přečtou a pak mu sdělí, zda tam něco bylo. Z nabídky se však rychle stala povinnost, rodiče denně museli sedět u novin a pročíst je od začátku do konce, jinak Václav prožíval silnou úzkost a měl na ně takový vztek, že je opakovaně fyzicky napadl.

Podobně jako snaha pomoci vede k udržování nebo posilování obsesí a kompulzí i negativní chování okolí. Nadávání a kritika bývají lepší než lhostejnost a nezájem. Stává se, že se blízcí lidé rozhořčí a snaží zamezit provádění rituálu. To někdy vede k odložení rituálů, které si postižený pak nahradí v čase, kdy nemůže být spatřen ostatními. Protože mezitím nahromadil značné napětí zejména z toho, že je odmítán, provádí většinou rituály déle a intenzivněji.

Příklady obsesí a následného kompulzivního chování nebo myšlení
Obsedantní myšlenka
Kompulzivní chování nebo myšlenky
Do bytu vejdou zloději, zabijí mě a byt vykradou.
Kontrola uzavření dveří, třeba i 70krát.
Na klice je infekce od jiných, teď je i na mojí ruce.
Mytí rukou, dokud nevymydlí celé mýdlo, dezinfekce Ajatinem, dezinfekce všech předmětů, kterých se dotkl někdo jiný.
Bůh není, když dovolí všechno to svinstvo na Zemi.
Na kolenou prosí o odpuštění, 12krát modlitba.
Musím se obléknout tak, abych měl "správný pocit", jinak se stane neštěstí.
Obléká se velmi pomalu ve stejném pořadí a svléká, dokud nezíská "správný pocit".
Zapálil jsem dům.
Píše 150krát, že dům nezapálil, nebo se ujišťuje u rodičů, že nic takového v novinách nebylo.
Zahodím papírek, na kterém mám důležitý vzkaz.
Kontroluje všechny papírky, nic nevyhodí, hromadí papíry v bytě i garáži.
Zabiju své dítě.
Nechodí s dítětem k oknu, schovává před sebou všechny ostré a špičaté předměty.

Autor: zpracováno redakčně