Klimakterium

Muži v klimakteriu


Kategorie: Klimakterium 
31.leden 2001
Pokud se hovoří o klimakteriu, většinou se myslí především na ženy. Ale i muži mají svůj přechod – andropauzu – a své klimakterium. A i mužům přináší toto období zdravotní potíže.

Pokud se hovoří o klimakteriu, většinou se myslí především na ženu v období menopauzy, a prakticky se neuvažuje o “mužském klimakteriu”, které provází stárnoucího muže.

Klimakterická medicína je mezioborovou disciplínou péče o ženy a je koordinována a prováděna jediným odborníkem – gynekologem. Potíže mužů, vyvolané rovněž úbytkem pohlavních hormonů, jsou však řešeny izolovaně na mnoha odborných pracovištích: sexuologických, psychologických, interních, endokrinologických, ale i urologických a psychiatrických.

Andropauza – mužský přechod
Pokud se však lékaři zaměří výhradně na sexualitu (erektilní dysfunkci) nebo na psychosexuální potíže, může to mít negativní dopad. Systematická péče o celkové zdraví muže v tomto období téměř neexistuje; přitom už déle než 20 let existuje požadavek samostatných menopauzálních a andropauzálních společností právě o obor klimakterické medicíny, která by zahrnovala nejen menopauzu u žen, ale i andropauzu – tj. hormonální deficit u mužů.. Proto s určitou nadsázkou by andrologie (samostatný medicínský obor věnující se mužskému organismu) měla odpovídat gynekologii a hormonální úbytek v období stárnutí muže, andropauza, by měl odpovídat hormonálnímu deficitu žen – menopauze.

Úbytek hormonů (androgeny, ale i estrogeny organismu muže, estrogeny u ženy) působí shodné projevy nedostatku pohlavních hormonů, jako jsou četné nepříznivé změny tělesné i psychické u žen i u mužů. Jsou to kardiovaskulární poruchy, rizika ischemické choroby srdeční, mozkové mrtvice, osteoporóza, Alzheimerova demence, vznik obezity, riziko vzniku diabetu, snížení sexuality, snížení mozkové činnosti a snížení imunity.

Hormony pro muže!
Všechny tyto změny jsou vázány na množství hormonů v těle, a proto jejich podávání – hormonální terapie (označovaná zkratkou HRT) – je prevencí i léčbou všech jmenovaných příznaků. U žen je tato terapie již běžná, u mužů teprve v začátcích. Hormonální substituce, pokud je u mužů podávána, spočívá v podání testosteronu; příznakem stárnutí mužů je však provázen i poklesem hladiny estrogenů. Estrogenní terapie dosud není doložena, ale musí se o ní uvažovat.

Výrazné zlepšení zdravotní péče přineslo ve 20. století prodloužení průměrného věku – zvýšení počtu starých lidí. Ti by však neměli mít jen prodloužený, ale především kvalitní a hodnotný život. Proto se realizuje také program andropauzy, který v současné době by měl tvořit náplň práce nejen nově vzniklého Centra pro klimakterium, ale především programem České menopauzální společnosti.

Autor: zpracováno redakčně