Antikoncepce

Zdravotní potíže


Kategorie: Klimakterium 
31.leden 2001
Obtíže, které přímo souvisejí s menopauzou – nebo spíše s nedostatkem estrogenů –, mohou během několika let vést až k těžkému poškození zdraví v podobě infarktu myokardu, mozkové mrtvice či zlomenin na podkladě osteoporózy.

Podle závažnosti a rychlosti nástupu rozdělujeme zdravotní potíže, způsobené metabolickými poškozeními z nedostatku estrogenů, do třech skupin – na akutní, subakutní a chronické.

Akutní potíže
Potíže akutní sice ženě komplikují a ztěžují život, ale neohrožují přímo zdraví.
Sem patří návaly horka a potu, bolesti hlavy, závratě, brnění rukou, bušení srdce a zažívací poruchy. Často se vyskytují i psychické potíže jako stavy úzkosti či lítostivosti, předrážděnost, problémy se spánkem a deprese – ty již na rozdíl od návalů mohou mít vážnější průběh a důsledky.

Subakutní potíže
Potíže subakutní, mimo zhoršení kvality života, mohou vést k poškození některých orgánů závislých na estrogenech. Nedostatek estrogenů vede především k atrofizaci (tedy vysychání až odumírání) sliznic a k poruchám, které toto poškození přináší. Týká se to sliznice oka, nosu, úst, hrtanu, hltanu, pochvy, močové trubice a dna močového měchýře. V urogenitální oblasti převažují potíže z atrofizace sliznice pochvy, která se projevuje výtokem, svěděním v pochvě a bolestmi při pohlavním styku. Atrofizace sliznice dolních močových cest vede k urologickým poruchám: k těm patří časté nucení na moč, nutkavé močení, pocity tíhy a tlaku v podbřišku, někdy i neudržení moči – inkontinenci. Časté jsou opakující se infekce močových cest.

Chronické potíže
Nejzávažnější jsou potíže chronické, na nichž se významnou měrou podílí porucha metabolismu tuků, zvýšení krevního tlaku, poruchy metabolismu cukrů a změny kostního metabolismu. Výsledkem je arterioskleróza a osteoporóza. To jsou závažná rizika, na která ale nemusí upozornit ani bolest, ani jiné příznaky – objeví se náhle v podobě infarktu či zlomeniny kosti.

O jak závažný problém zdravotní, sociální a ekonomický jde, ukazují statistická čísla z USA. Podle nich má žena v 50 letech 46procentní riziko, že onemocní ischemickou chorobou srdeční a 31procentní riziko, že na toto onemocnění zemře. Zároveň je ohrožena 20procentním rizikem mozkové mrtvice, a dokonce osmiprocentním rizikem, že na ni zemře. Pokud se jedná o rizika při zlomeninách při osteoporóze, má 50letá žena 20 až 30procentní riziko zlomeniny obratlů a 15 až 16procentní riziko zlomeniny v kyčelním kloubu, na jejichž následky umírají až tři procenta všech žen po menopauze.

V mnoha případech jsou tato poškození zdraví zbytečná a nemusí k nim vůbec dojít, pokud si ženy budou uvědomovat odpovědnost za své zdraví, pokud se budou řídit správnými odbornými radami a pokud budou léčeny správnými léky.

Pravidelná základní vyšetření po menopauze
Měření krevního tlaku
Stanovení koncentrace celkového cholestrolu, popř. jeho frakcí
Mamografické vyšetření prsů
Papanicolaoeův stěr
Měření denzity minerálů v kostech
Hodnocení duševního stavu a kognitivních schopností

Autor: Mgr. Kateřina Vnoučková