Chřipka

Jak chřipka útočí


Kategorie: Chřipka 
15.únor 2001
Chřipkový virus patří mezi obalené orthomyxoviry. Virus o velikosti 80 až 120 mikrometrů může mít kulatou i vláknitou formu.

Jádro virionu (kompletní infekční virové částice) obsahuje ribonukleovou kyselinu, která je rozčleněna na osm volných segmentů – na rozdíl od souvislého řetězce charakteristického pro většinu ostatních virů – a tvoří nukleoproteinový antigen (tedy látku, kterou je tělo schopno rozpoznat jako cizí a proti níž pak vytváří protilátky), určující typ viru.

V elektronovém mikroskopu je patrný vnější obal tvořený dvojitou vrstvou lipidů, do níž jsou zakotveny dva typy glykoproteinových výběžků morfologicky připomínající tyčky a houbě podobné útvary: nazývají se hemaglutinin a neuraminidáza. Oba hrají stěžejní úlohu v patogenezi, a zejména v imunologii chřipky. Hemaglutinin, který vděčí za svůj název schopnosti aglutinovat (shlukovat) červené krvinky, se specificky váže na povrch buněk respiračního epitelu a proniká dovnitř buňky. Po průniku do buňky virový materiál rozvrací její normální reprodukční mechanismus a využívá buněčného genetického materiálu k vlastní replikaci. V buněčné cytoplazmě se virus kompletuje, přes buněčnou membránu se za pomoci neuraminidázy uvolňuje do prostředí a celý proces se opakuje.

Tělo se brání, jak může
Lidský organismus infikovaný virem chřipky začne produkovat protilátky proti ribonukleoproteinu i antigenům hemaglutininu a neuraminidáze. Protilátky proti hemaglutininu zabraňují vazbě viru na povrch epiteliálních buněk a neutralizují infekčnost; protilátky proti neuraminidáze inhibují uvolnění viru z buněk a následné rozšiřování do dalších buněk hostitele.


Obrázek Panax
Chřipkový virus patří mezi obalené orthomyxoviry. Virus o velikosti 80 až 120 mikrometrů může mít kulatou i vláknitou formu. Schematický průřez virionem chřipky. Hroty hemaglutininu (1) a neuraminidázy (2) jsou pevně usazeny do dvojité vrstvy lipidů (3), která tvoří plášť virionu. Vnitřní stranu vystýlá matrix (4). Jádro je tvořeno osmi různě velkých volných segmentů jednořetězcové RNA (5), které tvoří komplexy se čtyřmi různými proteiny (6).

Protilátky, které se v organismu vytvářejí po prodělané infekci, chrání pouze proti infekcím týmž virem. Proto je chřipka běžnější u dětí než u dospělých; dospělí se za svůj život setkali vícekrát s viry chřipky a jsou proti nim částečně odolní. Nicméně i oni jsou stále znovu konfrontováni s novými či pozměněnými viry, neboť virus chřipky se neustále mění. Mutace nebo v některých případech kompletní změny v charakteru virových genů vedou ke změně struktury hemaglutininu a/nebo neuraminidázy tak, že protilátky vytvořené proti “starým” antigenům nerozpoznají novou variantu viru, a nejsou tudíž schopny zabránit další infekci. Existující protilátky po předchozích infekcích však často pomohou snížit závažnost probíhající infekce.

Autor: Mgr. Dagmar Lipovská