Rostliny s tonizujícími účinky

Rozchodnice růžová


Kategorie: Rostliny s tonizujícími účinky 
03.květen 2000
S rozchodnicí, která zvyšuje pracovní schopnost a má léčivé účinky, se můžeme setkat i v Tatrách.

Rozchodnice růžová
Rhodiola rosea
Sedum roseum

Odkud pochází a kde se pěstuje. Rozchodnice růžová má poměrně velkou oblast rozšíření. Roste ve vyšších polohách na Dálném východě, v Karpatech, ale také v horách západní, střední i jižní Evropy, v Malé Asii a v Mongolsku. Na Slovensku se s ní setkáme v Tatrách a na Malé Fatře; je zde však zákonem chráněná. Na druhé straně se dá velmi dobře pěstovat ze semen nebo dělením masitých oddenků.

 

Kvetoucí rozchodnice růžová

Botanický popis. Rhodiola rosea (syn. Sedum roseum) je dvoudomá vytrvalá bylina z čeledi Crassulaceae, tlusticovitých. Má tlusté a masité oddenky zlatavé barvy (odtud i název “zlatý kořen”), kterémohou dosáhnout hmotnosti až 0,9 kg. Rostlina vytváří několik krátkých nevětvených lodyh, vyrůstajících z chudé listové růžice. Střídavé a přisedlé listy jsou vejčité až kopinaté, sivozelené barvy, dužnaté, celokrajné nebo s několika zuby v horní části čepele. Květenství je mnohočetný chocholík složený ze čtyřčetných květů. Koruna u samčích je žlutavá až hnědočervená, u samičích je zakrnělá. Plod je měchýřek asi 5 mm dlouhý, červenavé nebo zelenavé barvy s množstvím drobných hnědých semen.

Účinné látky. Hlavními obsahovými látkami jsou flavonoidy (tricin a rhodionin), dále rosiridol a rosiridin, heteroglykosidy, steroidy (např. β-sitosterol), ale i velké množství organických kyselin, např. kyselinu citronovou, vinnou, jablečnou, jantarovou, fumarovou, gallovou aj.

Oddenek rozchodnice

Dále jsou přítomny silice (0,8 až 4 procenta), třísloviny (až 20 procent) a široké spektrum mikroelementů.

Jaké jsou tonizující účinky. Tonizující účinky této rostliny jsou známy na Altaji již více než 400 let. Pro místní obyvatelstvo byla prostředkem zvyšujícím pracovní schopnost i léčícím některé nemoci. Má pozitivní vliv na astenické stavy po infekčních nemocích, intoxikacích, fyzických a duševních traumatech. Dále se uvádí její protihorečnatý účinek, léčení žaludečních a některých gynekologických chorob. Aktivuje funkci štítné žlázy, ale také zvyšuje krevní tlak. V Rusku a některých dalších zemích jsou k dispozici nejen léčivé extrakty, ale také tonizující nealkoholické nápoje. U nás se zatím s preparáty z rozchodnice růžové nesetkáme, proto zbývá jen vlastní pěstování a domácí příprava galenik.

Autor: Prof. Ing. Pavel Valíček DrSc.