Bylinky

Betel


Kategorie: Rostlinné omamné drogy 
24.květen 2002
Pepřovník betelový (Piper betle)
Co je betelové sousto? Tento výraz označuje soubor řady komponentů, které se mohou lišit v závislosti na místě užívání. Základ však tvoří tři významné komponenty:

Piper betle, pepřovník betelový, je jedním z asi 700 druhů pepřovníků ze stejnojmenné čeledi Piperaceae, pepřovníkovitých. Je to stálezelená liána s polodřevnatými výhony dosahujícími délky 15 až 20 metrů. Listy má srdčité, ostře špičaté, temně zelené, na rubu s výraznými 7 až 9 žilkami. Květy jsou drobné, sestavené do válcovitých klasů, plod je bobule. Tento druh planě roste ve východní Indii a na Sundských ostrovech v deštných tropických lesích.

List palmy arekové (Areca catechu)

Areca catechu, areková palma, ze stejnojmenné čeledi Arecaceae, arekovitých, je tenká a až 20 metrů vysoká palma s rovným kmenem. Na vrcholu nese chochol dva až čtyři metry dlouhých lichozpeřených listů. Z jejich úžlabí vyrůstají asi 60 cm velké, rozvětvené květní palice, obsahující množství bělavých až nazelenalých vonných květů obojího pohlaví. Plod je 4 až 5 cm dlouhá peckovice vejcovitého tvaru, zlatožluté barvy. Pod hladkou pokožkou je silný vláknitý mezokarp a v tenké skořepině je uloženo nachově žilkované semeno, které je uvnitř bílé. To je známé jako arekový, “betelový” či “pinangový ořech”. Pochází pravděpodobně ze střední Malajsie, ale nyní se pěstuje po celé tropické Asii, ale také ve východní Africe.

Uncaria gambir, gambirovník trpký, z čeledi Rubiaceae, mořenovitých, původem z Indomalajsie, je šplhavá liána se vstřícnými, krátce řapíkatými a vejčitými listy. Drobné květy pleťové barvy vyrůstají v kulovitých hlávkách v úžlabí listů. Plod je dvoupouzdrá tobolka obsahující větší počet křídlatých semen.

Část květenství palmy arekové:
a) samčí květ
b) samičí květ

Jaké jsou obsahové látky v betelovém soustu? Listy pepřovníku betelového obsahují vedle taninusacharidů také 0,7 až 2,6 procent silice, na jejímž složení se hlavně podílejí terpeny. Semena arekové palmy mají kromě lipidů, sacharidů a tříslovin rovněž směs alkaloidů, ze kterých byly izolovány čtyři báze - arekolin, arekaidin, guvacin a isoguvacin. Z lodyhy gambirovníku byl izolován hypotenzivní alkaloid gambirin, ale také isogambirdin, gambirtannin aj.

Příprava betelového sousta. Vlastní betelové sousto se připravuje tak, že se na listy pepřovníku betelového obvykle dá vápno a dále se položí část semene arekové palmy, případně kousek kořene gambirovníku. Takto připravené komponenty se těsně zavinou do pepřovníkového listu , vloží do úst a sousto se intenzivně žvýká.

 

 

Prodavač nabízí betelové listy na tržnici v Madrásu

Jaké jsou účinky betelového sousta? Účinek se projevuje zvýšenou tvorbou rudých slin, které požívači buď vyplivují nebo polykají.

Plod palmy arekové

Při prvním žvýkání pociťují velmi nepříjemnou, ostrou ipalčivou chuť a dochází také ke stahování hrdla. Později se však v ústech dostavuje pocit nesmírně příjemné chuti. Umírněné žvýkání působí blahodárně tím, že upravuje látkovou výměnu, v tropech porušenou jednostrannou výživou. Přítomný arekolin navozuje dobrou náladu, rozveseluje, podněcuje myšlení, tiší hlad a žízeň. Trvalé poškození organismu je nepatrné, rozhodně menší než po alkoholu nebo nikotinu, avšak závislost na užívání drogy je daleko silnější než u kuřáka.

Závažnější je poškození ústní sliznice spojené s nadměrnou tvorbou zubního kamene a úplným zčernáním zubů. Často také dochází i k trvalému poškození chrupu, ale může pravděpodobně vést až ke vzniku karcinomu dutiny ústní.

Léčivé účinky betelového sousta. Doporučuje se ke zlepšení chuti k jídlu, při bronchitidě, jako projímadlo a proti cizopasníkům. Považuje se za dobré tonikum pro mozek, srdce a játra. V celé Asii panuje názor, že po žvýkání betelu sládne dech, mizí hnilobný zápach z úst, zvyšuje se slinění a zlepšuje se kvalita hlasu.

Autor: Prof. Ing. Pavel Valíček DrSc.