Dnešní strava
V čem jsou naše potraviny nebezpečné?
V první řadě se chovatelům nabízejí antibiotika. Zlepšují metabolismus zvířat, ta rychleji rostou a přibývají na váze, jsou odolnější proti chorobám a produkují méně toxinů. V Evropě 15 procent vyrobených antibiotik putuje z farmaceutického průmyslu přímo k chovatelům. “Kdybychom antibiotika zrušili, zvířata by byla křehčí a zranitelnější,” argumentuje člen Evropské vědecké komise pro živočišnou výživu Georges Bories. Všechno je tedy v pořádku. Jen spotřebitel riskuje, že jeho organismus – živený takto ošetřovanými zvířaty – se stane vůči antibiotikům odolný.
Kostní moučka a šílené krávy
Vědec z Národního střediska veterinárních studií ve francouzském Lyonu ukazuje mozek krávy, postižený nemocí "šílených krav". |
nakažení a otravy | |||||
|
Nenechte se otrávit
Ve Francii v posledních dvou desetiletích zemře každoročně kolem 700 lidí v důsledku požití toxických nebo nakažených potravin. 40 procent z nich má na svědomí salmonelóza. Renomovaný francouzský týdeník L’Express přesto podotýká, že toto číslo – jakkoliv se zdá hrozivé – je “nízké ve srovnání s 20 000 až 25 000 úmrtí přímo zaviněnými alkoholem”. Druhou stránkou je skutečnost, že počet otrav potravinami je několikanásobně vyšší než uvedený počet úmrtí: u dospělých zdravých jedinců totiž většinou smrtí nekončívají, ale projeví se třeba žaludeční nevolností, zvracením nebo průjmem, které za pár dnů přejdou. Horší je to u dětí, těhotných žen, starých lidí nebo osob s oslabených organismem – v jejich případě se objevují vážné komplikace, končící často smrtí.
Riziko nakažení potravinami můžeme poměrně výrazně snížit i my sami. Stačí, když budeme dodržovat základní hygienické zvyklosti (viz tabulku) a u každé potraviny si zkontrolujeme datum spotřeby.