Dnešní strava

V čem jsou naše potraviny nebezpečné?


Kategorie: Dnešní strava 
20.duben 2000
“Neviditelná ruka trhu” svírá i zemědělství, takže evropští farmáři musí vyrábět čím dál víc za čím dál míň. Pomáhají ji v tom látky, které pro nás mohou být nebezpečné, ale bez nichž bychom patrně začali trpět hlady – zemědělci by vypěstovali/odchovali méně, a to málo by navíc bylo drahé.

V první řadě se chovatelům nabízejí antibiotika. Zlepšují metabolismus zvířat, ta rychleji rostou a přibývají na váze, jsou odolnější proti chorobám a produkují méně toxinů. V Evropě 15 procent vyrobených antibiotik putuje z farmaceutického průmyslu přímo k chovatelům. “Kdybychom antibiotika zrušili, zvířata by byla křehčí a zranitelnější,” argumentuje člen Evropské vědecké komise pro živočišnou výživu Georges Bories. Všechno je tedy v pořádku. Jen spotřebitel riskuje, že jeho organismus – živený takto ošetřovanými zvířaty – se stane vůči antibiotikům odolný.

Kostní moučka a šílené krávy

Vědec
z
 Národního
střediska
veterinárních
studií ve
francouzském
Lyonu ukazuje
mozek krávy,
postižený
nemocí
"šílených krav".
Dále mají zemědělci už několik desetiletí po ruce živočišné moučky, vyráběné ze zvířecích kostí. “Dávají zvířatům fosfor, vápník a živočišné bílkoviny. Na jejich používání není nic šokujícího,” říká Georges Bories. I tady je všechno v pořádku. Kostní moučky jsou na dvacet minut vystavovány teplotě 133°C, a jsou tedy nezávadné. Jenže těmito moučkami se rozšiřuje nemoc “šílených krav”, která podle vědeckých předpokladů přenáší na člověka smrtelnou Creutzfeldt-Jakobovu chorobu. Má se tedy používání mouček zakázat? Prvníkrok v tomto směruučinila Francie, kde se kostní moučky nesmějí podávat hovězímu dobytku – jiným zvířatům však ano. Zatím není čím mleté kosti nahradit. Mezi návrhy se objevují kupříkladu geneticky upravené potraviny...

Jak snížit riziko
nakažení a otravy
před i po manipulaci s potravinami si důkladně umyjte ruce
totéž udělejte i s mycí houbou nebo hadříkem
u potravin pečlivě kontrolujte data spotřeby
ujistěte se, že vaše chladnička opravdu chladí (tzn. 4°C)
u mražených potravin zkontrolujte dobu trvanlivosti v závislosti na teplotě skladování a ujistěte se, že vaše mraznička příslušnou teplotu skutečně má
V zemědělských produktech se konečně můžeme setkat i s pesticidy. Každý o nich slyšel, každý chápe, že mu nepřidají na zdraví, jen se přesně neví, jak na lidský organismus účinkují. Podobně se to má i s těžkými kovy jako olovo, kadmium nebo rtuť, které se ukládají v organismy po celá léta a desetiletí.

Nenechte se otrávit   

Ve Francii v posledních dvou desetiletích zemře každoročně kolem 700 lidí v důsledku požití toxických nebo nakažených potravin. 40 procent z nich má na svědomí salmonelóza. Renomovaný francouzský týdeník L’Express přesto podotýká, že toto číslo – jakkoliv se zdá hrozivé – je “nízké ve srovnání s 20 000 až 25 000 úmrtí přímo zaviněnými alkoholem”. Druhou stránkou je skutečnost, že počet otrav potravinami je několikanásobně vyšší než uvedený počet úmrtí: u dospělých zdravých jedinců totiž většinou smrtí nekončívají, ale projeví se třeba žaludeční nevolností, zvracením nebo průjmem, které za pár dnů přejdou. Horší je to u dětí, těhotných žen, starých lidí nebo osob s oslabených organismem – v jejich případě se objevují vážné komplikace, končící často smrtí.

Riziko nakažení potravinami můžeme poměrně výrazně snížit i my sami. Stačí, když budeme dodržovat základní hygienické zvyklosti (viz tabulku) a u každé potraviny si zkontrolujeme datum spotřeby.

Autor: Vít Hlásenský