Jakou stravu zvolit

Má smysl kupovat margaríny?


Kategorie: Jakou stravu zvolit 
03.únor 2000
Tuky jsou dobré a špatné (rozumějme pro lidský organismus). Pro rozpoznání těch dobrých platí jednoduchá zásada: mastěte jen tím, co při pokojové teplotě teče. Jenže namažte si olejem krajíc chleba!
Charakteristickým rysem tuků s vysokým obsahem nenasycených kyselin je jejich tekutost; stručně řečeno, čím je tuk tekutější, tím lépe. A protože v kuchyni nezřídka potřebujeme tuky v tuhé podobě, nezbývá než tekuté oleje ztužit. Provádí se to tzv. hydrogenací -
Přehled mastných kyselin
Nasycené (sudý počet uhlíků)
C 6:0 k. kapronová
C 8:0 k. kaprylová
C 10:0 k. kaprinová
C 12:0 k. laurová
C 14:0iso k. 12-methyltridekanová
C 14:0 k. myristová
C 16:0iso k. methylpentadekanová
C 16:0 k. palmitová
C 17:0 k. margarová
C 18:0 k. stearová
C 22:0 k. behenová
C 24:0 k. lignocerová
Nenasycené (monoénové)
C 10:1 n-5 k. decénová
C 12:1 n-3 k. dodecénová
C 14:1 n-5 k. myristolejová
C 16:1 n-7 k. palmitolejová
C 18:1 n-9 k. olejová
C 20:1 n-9 k. gadolová
C 22:1 n-9 k. eruková
Nenasycené (polyénové n-3)
C 18:3 k. alfa-linolénová (ALA)
C 18:4 k. stearidonová
C 20:3 k. eikosatriénová
C 20:4 k. eikosatetraénová
C 20:5 k. eikosapentaénová (EPA)
C 22:5 k. dokosapentaénová
C 22:6 k. dokosahexaénová (DHA)
Nenasycené (polyénové n-6)
C 18:2 k. linolová (LA)
C 18:3 k. gama-linolénová
C 20:2 k. eikosadiénová
C 20:4 k. arachidonová (AA)
C 22:2 k. dokosadiénová
C 22:4 k. dokosatetraénová
přidáním atomů vodíku do těchdvojných vazeb, které jsou “nenasycené”. Původně tekutý tuk tak ztuhne a můžete jej mazat, jenomže při částečné hydrogenaci zároveň vznikají z některých dříve nenasycených mastných kyselin takzvané trans-kyseliny, které si svým vlivem na lidský organismus příliš nezadají s kyselinami nasycenými.

...a zase ten cholesterol

Takže má cenu kupovat margaríny? Určitě ano. Staré (ne)dobré máslo se totiž vyrábí z mléčného, tedy živočišného tuku a obsahuje nejen nasycené mastné kyseliny, ale i cholesterol. Kdežto v margarínu cholesterol nenajdete. Pokud jde o zmíněné trans-kyseliny, v másle jich je spolu s nasycenými kyselinami 71 procent, zatímco v margarínech zhruba polovička tohoto množství.

A navíc – v dnešní době jsou k dispozici margaríny dokonalejší, při jejichž výrobě se tekuté oleje nehydrogenují, ale přidává se k nim koncentrát z tuků přirozeně tuhých: například olej palmový. Žádný cholesterol, žádné trans-kyseliny, minimum kyselin nasycených. Jestliže margaríny jsou jedničkou mezi tuky, tak jednička mezi margaríny má v Česku jméno Flora. Zní to jako reklama, ale reklama to není.

Ale na druhou stranu, ani nejzdravějším tukem světa odborníci nedoporučují mazat si chleba na tři prsty. Heslo “čím víc, tím líp” v tomhle případě neplatí.

Jak se chovat tváří v tvář tukům

Jak? Inu, decentně. Nepřehánět to s nimi. Ale protože se úplně bez tuků neobejdeme, shrňme si zásady jejich požívání do několika pravidel:

  • Tuky byste neměli krýt více než třetinu svého energetického příjmu. Přitom je ovšem třeba brát v úvahu i skrytý tuk obsažený v mase nebo ostatních konzumovaných potravinách. Ona třetina energetického příjmu představuje u průměrného muže ve věku 25 až 49 let maximálně 90 gramů, u ženy stejného věku maximálně 65 gramů denně.
  • Vybírejte mezi různými druhy tuků. Volte ty, které nezvyšují koncentraci cholesterolu v krvi – tedy tuky, které samy cholesterol neobsahují, a v nichž navíc nejsou ani nasycené mastné kyseliny ani trans-kyseliny, ale naopak kyseliny jednoduše a vícenásobně nenasycené.
  • Pro přípravu jídel je ideální užívat tekutých nehydrogenovaných rostlinných olejů.
  • Pro mazání a roztírání nahraďte máslo a sádlo (coby živočišné tuky s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin a cholesterolu) rostlinnými oleji a margaríny.
  • Preferujte měkké margaríny před tvrdými – tedy ty v tubách a kelímcích před balenými v kostkách podobně jako máslo.
  • Volte margaríny obsahující co nejvíce nenasycených mastných kyselin.
  • Hledejte margaríny vyráběné bez hydrogenace, poněvadž nejenže neobsahují nasycené mastné kyseliny a cholesterol, ale ani tzv. trans-kyseliny, jež v organismu zvyšují hladinu chlesterolu.
Autor: Mgr. Jaroslav Hořejší