Diety

Alkohol: co pít při oslavách


Kategorie: Diety 
29.srpen 2002
I pro toho, kdo je zcela zdráv, by mělo platit, že alkoholických nápojů je lépe dopřát si jen s mírou, nepřehánět to ani při oslavě milenia. Schopnost odbourávání alkoholu závisí mimo jiné na enzymu alkoholdehydrogenáze, kterého mají muži více než ženy. Dále hraje roli celková hmotnost. Proto je vždy uváděné množství alkoholu (ať už maximální, nebo přiměřené) nižší pro ženy než pro muže.

Opatrnost je užitečná nejen v míře vypitého alkoholu, ale i při výběru nápojů. Velmi vhodné je držet se jednoho druhu a nápoje nekombinovat. Platí, že čím sladší druh, tím horší následky (pokud míru přeženeme) další den.

Alkohol při chronických onemocněních

Pokud máte život “zpestřený” nějakým onemocněním, musíte na ně brát ohled při všech životních činnostech – tedy i při plánování oslav konce roku.

Při onemocnění slinivky břišní a jater a při onemocnění dnou obecně platí zákaz konzumace alkoholických nápojů. Ten je však možné ve výjimečných případech uvolnit, pokud to dovolí konkrétní zdravotní stav a laboratorní výsledky. Vždy je nezbytná konzultace s ošetřujícím lékařem. V žádném případě ovšem nelze konzumovat destiláty.

Onemocnění žaludku a žlučníku, včetně některých ledvinových onemocnění, patří k těm, u nichž se doporučuje pití piva (pochopitelně v malých dávkách). Obvykle není vhodné pití vína a destilátů. U chorob žaludku a žlučníku mohou působit potíže i nápoje sycené kysličníkem uhličitým. Proto pozor i na šumivá a perlivá vína. Zvlášť je třeba dávat pozor na nápoje obsahující smetanu, cukr, žloutky v kombinaci s koncentrovaným alkoholem nebo destilátem (Baileys, vaječný koňak).

Pro diabetiky platí, že mohou pít v malém množství (do 2 dcl/den) nepřislazovaná, přírodní vína (brut). Všechna přislazovaná a sladká vína, případně likéry, nejsou vhodná. Pivo v dia úpravě nebo nealkoholické pivo je možné konzumovat, ale je třeba započítat jeho energetickou hodnotu do celkové denní konzumace a vybírat nízkostupňová piva.

Nevhodné a vzhledem k možnosti výkyvů glykémie vysloveně rizikové jsou destiláty. U diabetiků je důležité mít na paměti, že při kombinaci alkoholu s některými antidiabetiky nebo s inzulinovou léčbou je značné riziko vzniku těžké hypoglykémie.

Při vysokém krevním tlaku, případně onemocnění srdce a cév, je nutná individuální konzultace s lékařem. Obecně lze říci, že alkohol krevní tlak zvýší.

Přečtěte si příbalové letáky svých léků

Před nákupem tekutin na oslavu konce roku nezapomeňte pročíst příbalové letáky u léků, které pravidelně užíváte. Pokud se s jejich užíváním konzumace alkoholu neslučuje, radši nezkoušejte, co to s Vaším organismem udělá.

Pokud však alkohol budete upíjet s vědomím, že čím méně, tím lépe, nebudete muset nový rok začínat ozdravnými předsevzetími.

Autor: Tamara Starnovská