Medicína

Cirhóza jater


Kategorie: Diety Játra - onemocnění 
11.prosinec 2000
Chronická onemocnění jater jsou obvykle způsobena dlouhodobým působením škodlivin. Méně často pak může být důsledkem závažného akutního onemocnění, případně dědičného onemocnění. Nejčastějším chronickým onemocněním jater je cirhóza. Při tomto onemocnění dochází postupně k zániku jaterních buněk a k jejich náhradě vazivem. Následkem této přeměny se postupně funkce jater zhoršuje.

První zásadou léčby cirhózy jater je naprostý zákaz alkoholu. Vhodná výživa má podpořit obnovu jaterní tkáně a zabránit podvýživě. Velmi pečlivě je proto třeba při tomto onemocnění dávkovat množství bílkovin. Jejich nedostatečný příjem ohrožuje obranyschopnost organismu a vede k podvýživě. Proto to musí být bílkoviny vysoce kvalitní. Množství sacharidů a tuků se řídí energetickou potřebou organismu, tedy tím, jaké množství energie je pro konkrétního člověka v konkrétní fázi onemocnění třeba. Z tuků volíme zastoupení dvou třetin rostlinných a jedné třetiny živočišných. Celkové množství má odpovídat požadavkům zdravé výživy, tedy maximálně 30 procent z celkového množství energie lze hradit tuky.

Důležitý je dostatečný příjem vlákniny. Ta patří do skupiny sacharidů. Je obsažena v zelenině, ovoci, luštěninách a obilninách. Její význam spočívá v úpravě střevní motility. Vláknina se v našem těle netráví, pouze zvětší svůj objem (bobtná). Proto je třeba ji dostatečně zapíjet. Tím působí zrychlení pohybu střeva a jeho následné snadné vyprázdnění. Je to vlastnost důležitá u jaterních onemocnění, protože jejich častým průvodním jevem je zácpa.

Co jíst a jak pokrmy připravovat
Vhodnou pomůckou pro sestavení jídelníčku je výběr potravin podle členění do pěti skupin, jak uvádí přiložená tabulka.

Co jíst a nejíst
(Každý den by měla Vaše strava obsahovat zástupce z 1. až 4. skupiny):
1. Chléb, pečivo, obiloviny, těstoviny, rýže a brambory.
2. Ovoce a zelenina.
3.
Mléko, mléčné výrobky, vejce.
4. Maso, ryby, luštěniny, ořechy. Pátá skupina obsahuje nevhodné pokrmy. Jejich konzumace je možná pouze v individuálních případech a jen po konzultaci s lékařem a dietní sestrou. I v takovém případě však v minimálním množství:
5.
Tučné a těžce stravitelné pokrmy – smažená jídla, kynutá těsta, tučné moučníky, chemicky konzervované potraviny, alkohol.

Cirhóza jater je často provázena nechutenstvím. V takovém období je třeba volit ty pokrmy a ty suroviny, které v malém objemu dodají dostatečné množství energie a potřebných živin. Je důležité podávat jídlo pěkně upravené v malých porcích a v dobře větrané místnosti (často může vyvolat odpor k jídlu intenzivní vůně či pach připravovaných pokrmů). Při přípravě jídel a výběru potravin je třeba respektovat momentální pocity a nemocného. Je vhodné podávat oblíbené pokrmy a jejich varianty. Při přípravě jídel můžeme použít koření (petrželová nať, bobkový list, pažitka, majoránka, červená sladká paprika, kmín, kopr, křen). Vyhýbáme se ale chemicky konzervovaným ochucovacím prostředkům a pokrmům. Zcela vyloučit je nemusíme, ale s jejich použitím šetříme. Rovněž se musíme vyhýbat smaženým pokrmům.

Naproti tomu můžeme z technologických postupů použít vaření, dušení, grilování, v omezené míře pečení. Výhodné je používání horkovzdušné trouby, mikrovlnné trouby a dalších postupů při nichž není možné přepalovat tuk. Při větším výskytu jícnových varixů je vhodné nezařazovat pokrmy s kůrkou. Šetrnější je úprava jídel v hodně měkké formě (nákypy), případně v kašovité formě.

Podle aktuálního zdravotního stavu je možné doplnění některých vitamínů v syntetické formě. Základním pravidlem je jíst často a v malých dávkách lehce stravitelné pokrmy a nepít žádný alkohol.

Autor: Tamara Starnovská