Onkologické aktuality

Třetině onemocnění rakovinou lze předejít zdravým životním stylem


Kategorie: Onkologické aktuality 
27.duben 2000
Původní zpráva: Třetině onemocnění rakovinou lze předejít zdravým životním stylem Celé třetině onemocnění zhoubnou rakovinou by lidé mohli předejít, kdyby se řídili pravidly zdravého životního stylu.

Uvádí to nejnovější číslo informačního bulletinu České společnosti podpory zdraví, které je věnováno novinkám v léčbě a prevenci rakoviny. "Třetina onemocnění rakovinou je způsobena kouřením, třetina špatným stravováním a nedostatkem pohybu a třetina genetickými a dalšími faktory. Bohužel mnoho lidí si neuvědomuje, že kouření není tím jediným, na co je třeba v prevenci rakoviny myslet," řekla ČTK Marcela Svěráková z této společnosti a zdůraznila, že dodržování poměrně jednoduchých pravidel by lidi mohlo chránit před zhoubným onemocněním.

Podle těchto pravidel je dobré jíst denně ovoce a zeleninu, v ideálním případě zeleninu třikrát až pětkrát denně a ovoce dvakrát až čtyřikrát. Může přitom jít o čerstvé, konzervované, sušené či mražené potraviny. Je důležité sledovat množství tuku v potravě, vyhýbat se obezitě, mít dostatek pohybu a snížit množství konzumovaného alkoholu, nebo se stát úplným abstinentem. "Správná strava, především v kombinaci s cvičením, je lepší než například dietní doplňky, protože dodává tělu vitamíny a další látky v přirozené formě. Spolu s fyzickou aktivitou pomáhá chránit buňky před rakovinou a dokonce snad i napravit škody, které už v těle byly napáchány," dodala Svěráková.

Autor: Zdroj ČTK