Onkologické aktuality

Předejděte rakovině tlustého střeva a konečníku


Kategorie: Onkologické aktuality 
13.únor 2001
Původní zpráva: Předejděte rakovině tlustého střeva a konečníku. Radioterapie je spolu s chemoterapii stále nejúčinnějším způsobem léčby zhoubných nádorů.

Tak jako většina podnikatelů neměl ani osmapadesátiletý majitel ekologické firmy na své zdraví čas. Teď ležel v nemocnici po operaci rakoviny tlustého střeva a říkal si, jak mohl být tak neuvěřitelně pitomý. Jeho známý, gastroenterolog, mu před chvíli vysvětlil, že riziko choroby dokáže u většiny nádorů tlustého střeva a konečníku včas odhalit jednoduchý test. Stojí zhruba 80 Kč. S poměrně velkou spolehlivostí zachytí už přednádorové stavy.

Majitele ekologické firmy čekalo podle všeho dlouhé léčení. Firmě, kterou kvůli nemoci nemohl vést, hrozil krach. Podnikatelově rodině navíc hrozilo i to, že přijde o rodinný domek, který dali bance jako záruku na úvěr, nad jehož splácením teď visel otazník. Přitom stačilo včas objevit přednádorový stav nebo nádor pomocí testu na skryté krvácení střevní sliznice. Ten je dobré dělat aspoň jedenkrát za rok. Podnikatel by teď nemusel v nemocnici přemýšlet, kolik života mu zbývá, co bude s jeho firmou, s domem, s rodinou...

V Německu to funguje
Německu je tento test součástí komplexní protinádorové preventivní prohlídky. Po padesátce ji tam má možnost absolvovat jednou ročně každý. U nás taková prohlídka neexistuje. Existuje ale preventivní prohlídka prsů (u žen) nebo prostaty (u mužů), která je součástí celkové preventivní prohlídky a ta se dělá jednou za dva roky. Prohlídka děložního čípku je zase součástí pravidelných prohlídek u gynekologa.
Test na skryté krvácení doporučuje většina praktických lékařů pacientům pouze tehdy, když mají potíže. Že ho mohou podstoupit preventivně, v podstatě za pár korun, na to většina praktiků své klienty po padesátce neupozorní.

A tak je hlavně na pacientech, jestli se o prevenci zajímají sami. Jenže ani lidé tak vzdělaní a relativně protřelí, jako byl majitel ekologické firmy, obvykle netuší, že něco takového jako preventivní test existuje. Není náhodou, že v rakovině tlustého střeva jsme první na světě. Situace je o to kritičtější, že tento druh rakoviny je u nás druhý nejčastější.

Nebezpečná nelogičnost
Jednou ze zemí, kde na rozdíl od nás klesá výskyt rakoviny tlustého střeva a konečníku, jsou USA. Když se začnete zajímat proč, zjistíte tři hlavní důvody. Existuje tam efektivní systému preventivních prohlídek a testů. Na slušné úrovni mají osvětu. A stále více lidí se tam o své zdraví zajímá. To je důsledek tlaku ve společnosti. Vyvolávají ho zejména peníze, které pacienti musí dát za zdravotní pojištění nebo za případné léčení. Následující rady mohou pomoci lidem z ČR, kteří nechtějí doplatit zdravím nebo i životem na to, že u nás systém prevence na rakovinu tlustého střeva a konečníku nefunguje tak efektivně, jak by měl.

Kritická padesátka
Riziko nádoru stoupá s věkem. Na základě statistik doporučují lékaři začít s pravidelným každoročním testem v padesáti letech. Ovšem u lidí, kteří mají zvýšená rizika, by to mělo být dřív. Zvýšených rizik existuje několik. Jsou jím zejména zvýšené genetické dispozice, tedy to, že rakovinu měl někdo z vašich rodičů nebo blízkých příbuzných. Nemusí to být jen rakovina tlustého střeva nebo konečníku. Mohou to být i jiné druhy rakovin.
Dalším rizikem je špatná životospráva, zejména holdování jídlům, která obsahují hodně živočišných tuků. Riziková je také nadváha, kouření, přílišné pití alkoholu a nedostatek pohybu nebo vlákniny.

Riziko velkého rizika
O test na skryté krvácení střevní sliznice můžete požádat praktického lékaře nebo specialistu. Lékař, který vám nechá test udělat, by se měl zajímat také o stupeň vašich rizik. Pacienty s vysokým stupněm rizika by měl poslat na další vyšetření i v případě, že test na skryté krvácení bude negativní. Ne všechny druhy nádorů totiž musí krvácet. Test spočívá v tom, že tři dny po sobě naberete ze tří různých míst stolice vzorky velké asi jako čočka. Nanesete je pak do tří políček. Tři malé papírové testy odnesete na vyšetření.

Krev ve stolici
Test funguje na jednoduchém principu. Dokáže zachytit i velmi malé množství natrávené krve ve stolici. To je důležité. Zhruba osmdesát procent zhoubných nádorů tlustého střeva a konečníku vzniká z polypů: výrůstků na střevní stěně. Dlouho nám nemusí dělat žádné potíže. Riziko představují ve chvíli, kdy začnou krvácet. To je jeden z prvotních signálů chorobných změn, které mohou vést až k nádoru, což obvykle trvá delší dobu, často i několik let. V naprosté většině případů lékaři odstraňují polypy pomocí speciálního endoskopu, tedy ohebné sondy zavedené do konečníku. Vyhnou se tak standardnímu chirurgickému přístupu, při kterém je nutné rozříznout břišní stěnu. Tím, že krvácející polyp odstraní, předejdou vzniku nádoru. Proto má každoroční testování lidí určitého věku tak pozitivní výsledky. Díky němu klesá počet případů rakoviny tlustého střeva a konečníku. A díky němu lékaři zachytí nádor brzy, kdy má pacient mnohem větší šance na úspěšnou léčbu.

Co nesmíte
Důležité je vědět, čeho byste se měli vyvarovat, abyste nezkreslili výsledky testu. Lékaři zakazují jíst v době, kdy odebíráte vzorky stolice, ve větší míře jelita, syrové maso, zvěřinu a jiné tmavé maso. Ale také listovou zeleninu nebo křen, které obsahují určitý enzym a ten může při vyhodnocování testu také vyvolat falešně pozitivní reakci. Výsledky může zkreslit vředová choroba žaludku nebo dvanácterníku. Neměli byste brát ani velké množství vitamínu C. Dokáže ovlivnit výsledky. Test pak může vyjít jako falešně negativní, i když jste v rizikové skupině. V době odebírání vzorků lékaři doporučují jíst hodně zeleniny, luštěnin a tmavý chléb. Pozitivní test neznamená rakovinu. Pokud je test pozitivní, neznamená to, že musíte mít rakovinu. Znamená to, že jste se ocitli v rizikové skupině pacientů. Čeká vás pak endoskopické vyšetření střeva. Někdy stačí odstranit polypy, jindy je potřeba odebrat vzorky tkáně, které pak lékař pošle na vyšetření. Teprve to může přesně určit, jestli máte nádor a jak agresivní.

Testování zdarma!
Osvícené podniky, jako je například mladoboleslavská Škodovka, hradí každoroční preventivní test svých zaměstnanců už několik let. Česká gastroenterologická společnost a Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) navrhovaly Ministerstvu zdravotnictví ČR už před léty program preventivních testů a vyšetření na karcinom tlustého střeva i konečníku. Byl by součástí protirakovinné prohlídky na ty druhy nádorů, které z prostředků pojišťovny odčerpávají největší částky. Ministerstvo dlouho zvažovalo, jestli má takový program akceptovat. Po řadě roků se loni nakonec rozhodlo, že podpoří preventivní testy.
Bývalému náměstkovi ministra zdravotnictví Martinu Holcátovi pomáhala při prosazování novely vyhlášky o prevenci Nadace Dagmar a Václava Havlových. Bude se snažit pomoci i se zaváděním preventivního testu do praxe. VZP by test měla začít hradit zhruba od poloviny tohoto roku. A sice u lidí po padesátce, ale pouze každý druhý rok.

Nejlepší prevence
Efektivní prevence, to však nejsou jen pravidelné prohlídky. Nejlepší prevencí proti všem druhům rakoviny je aktivní pohyb a racionální strava. Snižují riziko jejího výskytu až o 50 %. Když přestanete kouřit, snížíte toto riziko o dalších 10 %.

Onkolog, který zemřel
Čtyřiapadesátiletý onkolog zemřel na rakovinu tlustého střeva. Bylo to absurdní. Patřil k průkopníkům preventivního testování. Věděl i o svých rizicích. Neměl čas sportovat, trpěl nadváhou a kouřil. Jeho dědeček zemřel na karcinom konečníku. A jemu odstranili kolegové z chirurgie před několika lety lehce krvácející polyp.
Onkologa pohltily problémy se stěhováním kliniky, potíže se zřízením vlastní soukromé ordinace, nemoc manželky a další starosti. Ani si neuvědomil, že si už rok a půl nenechal udělat preventivní test. Pak mu už nedokázaly pomoci ani nejmodernější způsoby léčby. Chemoterapie v posledních letech významně zlepšila efekty léčby a potlačila negativní vedlejší účinky.

Petr Veselý
(Právo 21/3/00)

Komentář Onkofora:

Myslím, že není v pravém slova smyslu co komentovat, samozřejmě jsou v článku drobné nepřesnosti, ale je to jeden z nejlepších textů ,který jsem za poslední dobu od novináře četl. S autorem by byla radost spolupracovat.

Autor: Username: Prof.MUDr. Jindřich Fínek doesn't exist or feufield is not set